Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia przedsionkowa w ciągu dnia

Gość ekostafik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ekostafik
Witam, niedawno byłem u lekarza, miałem robione wszystkie badania, ekg, usg serca czy nie wiem jak to sie nazywa, i holter. no i dowiedzialem sie ze mam : powiekszony lewy przedsionek o 4 mm. arytmie przedsionkowa tylko w dzien, wieczorem nie ma wogole praktycznie no i 1 stopien nieszeczlnosc zastawki mitralnej, czy tam troche nieszczelna chyba tak mi powiedzial ze cos tam jakas mala nieszczelnosc jest lekarz powiedzial ze to nie groźna arytmia, i ze moge sobie z tym normalnie żyć, biore bisocard 2.5 mg dzien. jak go zapytalem czy mi to pprzejdzie ta arytmia to on powiedzial ze nie wie, ze niegrozna ani nie szkodliwa i ze moge sobie z nia zyć. ale ja bym chcial wyleczyc, i mam pytania do was : 1. czy mozna to wyleczyc... czy wogole mam tego nie leczyc i normalnie sobie zyc 2. czy mam isc do innego lekarza. 3. czy te wady co mam to niegrozne są ?? 4. czy moge pic piwo 5. czy moge cwiczyc, podnosci na silowni ciezary, typu cwiczenia wyciskania na klatke, hantelkiem bicepsa ps. papierosow nie pale dziekuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam
Gość ekostafik
pozniej poszedlem do innego zeby mi zrobil wszystkie badania i tak jak pisalem w pierwszym poscie, pierwszy kardiolog powiedzial ze nic mi nie jest i ze przejdzie, drugi powiedzial ze nie grozna, nie szkodliwa, i nie wie czy przejdzie, po zrobieniu wszystkich badan tych wazniejszych.
piszesz ze masz powiekszony lewy przedsionek czy chorujesz na nadcisnienie? a z arytmia jezeli nie daje migotania przedsionkow to mysle ze to nic groznego jezeli robiles echo serca i nic powaznego nie wykryli to nie masz sie czym martwic pozdrawiam
Gość ekostafik
a ciezary to jeden powiedzial ze moge podnosci, drugi powiedzial ze tez moge, a trzeci ze mi nie poleca i wolalby zebym sobie na basenie poplywal zamiast wyciskania sztangi,bo wycisk mowil ze szkodzi sercu jak ma problemy arytmiczne czy cos takiego... piwo... pierwszy powiedzial ze nie moge pic wogole alkoholu ale ten to byl juz konkretny debil, wogole zadnych badan nie zrobil a juz mi jakies wady znalaz, tylko przystawil sluchawke do serca i juz znalaz wade... drugi znany specjalista w moim miescie powiedzial ze moge pic piwo a zrobil usg i ekg trzeciego sie nie pytalem pozdrawiam
tak jak pisalam jezeli trzech lekarzy wypowiada sie ze mozna funkcjonowac to czego szukasz zyj i ciesz sie zyciem chyba jak bedzie Ci dokuczac to zaczniesz na nowo szukac pomocy jezeli nie masz objawow tak drastycznych to bierz przepisane leki i bedzie ok, arytmie ma wiekszosc ludzi i normalnie zyja, ja np..arytmie mialam dwadziescia lat i dopiero jak mialam gromadne skurcze polaczone z migotaniem przedsionkow ,zaproponowali ablacje .i nie jest ok.
mam wade wrodzona serca przeciek komorowy i od roku mam arytmie serca wczesniej nie mialem jak chodze jezdze rowerem i jestem w ruchu nic sie nie dzieje najgorzej jak siedze ogladam telewizje poloze sie wtedy zaczyna nieprzyjemnie tykac serce co mnie przeszkadza i dokucza wyniki morfologi ok potas i magnez ok i szukam ratunku mam zapytanie co z tym robic
Gość ekostafik
moje wyniki : Frakcja wyrzutowa 60 % Zastawka mitralna . Fala zwrotna 1 stopien Srednica aorty - 33mm Lewy przedsionek - 44 mm prawa komora - 23mm lewa komora - 55mm Wnioski mam tak napisane przez lekarza : Obecna fala zwrotna zastawki mitralnej 1 stopnia do powiekszonego lewego przedsionka (44mm). Po za tym wymiary jam serca i grubosc scian komor w normie. Kurczliwosc scian lewej komory ES 40 %. Frakcja wyrzutowa 60 % Holter wykazał : 1553 pojedynczych nadkomorowych pobudzen przdwczesnych 0 madkomorowych czestoskurczy napadowych 0 tachykardi 114 bradykardi 25 rytmów niemiarowych 0 przerw oraz 0 pobudzen komorowych 0 pojedynczych przedwczesnych pobudzen komorowych 0 czestoskurczy komorowych 0 czynnych rytmów komorowych 0 liczba pobudzen gromadnych 0 bigeminii 0 par co o tym myslicie ??