Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie w młodym wieku?

Gość Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podejrzewano u mnie problem z ciśnieniem już jakieś 2-3 lata temu (w szkole, kiedy poszedłem na zwykłe badanie) Zbagatelizowałem to.

Od tego czasu bywało różnie. W tamtym okresie właśnie zaczęło mi się kręcić w głowie i tak było, próbowałem sobie tłumaczyć, że to jakaś nerwica itp itd. Wreszcie pare dni temu wylądowałem na pogotowiu przy ciśnieniu 182/110. Leżąc poprostu w łóżku strasznie źle się poczułem, wstałem i zaczęło mi się kręcić w głowie tak jak nigdy, poszedłem na pogotowie, podano mi jedną tabletkę amlopinu pod język razem z (nie pamiętam jak się nazywała, ale podobną przepisał mi lekarz na teraz) Nebicard.

Od tamtego momentu mierzę sobie ciśnienie tętnicze i jest w miarę okej, w granicach: 126/79 - 138/81. Biorę rano 1/2 Nebicardu. Moje pytanie: Czy mogę zastąpić ten Nebicard 1/2 rano tabletką Amlopinu? (Czytałem, że amlopin pomaga na różne bóle w klatce i jakby nie patrzeć, pomogło, dwa dni nic mnie nie kłuło/bolalo ani szczypało w klatce.

ZAPISANE MAM TAK: 1 Nebicard (powyżej 140/90) ((biorę pół tabletki bo nie miałem jeszcze po tamtym wydarzeniu ciśnienia powyżej 140/90 tak jak zalecił lekarz))

1 Amlopin na noc (Nie brałem go jeszcze, dopiero dziś dostałem go w aptece)

Nebicard mam brać rano, tak? A jeżeli poczuję się źle to mam wziąć amlopin? (Tak to zrozumiałem po mojej wizycie)

Pozdrawiam.

W dniu 20.08.2020 o 13:27, Gość Asia napisał:

Dobrze też robi solidne dotlenienie: dużo ruchu na świeżym powietrzu i może terapia tlenem? Naprawdę stawia na nogi... To teraz dosyć popularny zabieg, sama reperuję tym swoje serce i przy okazji samopoczucie z super efektem.

A gdzie się załatwia taką tlenoterpaię? Skad jesteś? Kardiolog CIę wysłał czy poszłaś na włąsną rękę? To jest refundowane?

Godzinę temu, Gość Marika napisał:

A gdzie się załatwia taką tlenoterpaię? Skad jesteś? Kardiolog CIę wysłał czy poszłaś na włąsną rękę? To jest refundowane?

Nie wiem czy jest refundowane. Już się wyleczyłam ze wszystkiego co w tym kraju jest refundowane bo człowiek prędzej się przekręci 😉 Chodzę prywatnie na zabiegi. KOsztują koło 130 zł. Zależy jak dużo się ich wykupi - w pakiecie taniej - i jaki akutrat jest rabat. Wysłała mnie tam fizjoterapeutka u ktorej lecze kręgosłup. Jestem z krakowa i chodzę do centrum tlenoterapii na Głowackiego. Poszłam w ciemno w pierwsze miejsce jakie znalazłam ale jest fajnie. Obsługa wszystko mi wyjaśniłą na początku, dobrała długość zabiegów, ilość itp. Fajnie siępo tym czuję.