Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tygodniowe niemowle po operacij VSD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Moja córka urodziła się tydzień temu z wada serca VSD, obecnie mieszkamy w Irlandii, tutejszy lekarz po porodzie stwierdził że ubytek VSD jest duży i potrzeba przeprowadzic operacje. Nasza córka w czwartek miała operacje i wszystko przebiegło bez problemu, wraca do zdrowia według planu. 

Mam pytanie odnośnie jej przyszłości czy po takiej operacji możemy się spodziewać kolejnych operacij?,  lekarz tu w Irlandii powiedział że napewno czekają ja kolejne operacje że względu że serce rośnie i trzeba będzie w przyszłości robić kolejne operacje żeby niwelować ubytki, powiedzieli nam że kolejna operacja będzie gdy córka będzie miała 6/7 lat i 14/15 lat.. Czy naprawdę takie operacje są konieczne do otwierania serca kilka razy?, rozmawiałem z lekarzem w Polsce i stwierdził że dziwne że już wiedzą że kolejne operacje będa w przyszłości jak  nie wiedzą jak serce będzie zachowywać się w przyszłości. 

Czy ktoś po takiej operacji u noworodka miał kolejne operacje, ponieważ serce jest wieszke i trzeba je znowu operować. 

Dziękuję za każdą odpowiedź 

Gość Ewa39zToF

Dobry wieczór! Na razie gratuluję urodzin córeczki i tego, że tak szybko miała wykryta wadę serca. Trochę dziwne, że,skoro była na tyle duża, że musiała być skorygowana tuż po urodzeniu, nie wykryli jej lekarze w prenatalnym okresie rozwoju. Generalnie jeśli ubytek jest dobrze załatany, nie ma przecieku, to nic się już nie robi. Oczywiście dla spokoju córeczka powinna być pod kontrola kardiologa, ale na razie nie ma się co zamartwiać na przyszłość.