Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siniejące dłonie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam 19 lat i od jakiegoś dłuższego czasu zauważyłem że moje dłonie gdy stoję na dworzu ( jest chłodno ale i w lato też to zauważyłem) robią się sine a po dłuższej chwili powstają takie pomarańczowe plamki na dłoniach. Byłem z tym u lekarzy miałem robione Echo serca i EKG i wyniki wyszły wporzątku i lekarz powiedział ze serce mam zdrowe. Może ktoś z was ma taki sam problem i wie co to jest nie wiem być może choroba jakaś. Napiszcie jak Wiecie tez jak to wyleczyć czy wogóle sie da to wyleczyć. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)
no ale byłem już u nie jednego kardiologa w warszawie i kazdy mowi to samo : *Serca ma pan wporzatku , wszystkie badania tez. Powinno to minac po ukonczeniu 18 lat.* A ja mam juz skonczone 19 :] Przepisał mi leki za 100zł które wykorzystuje w niecały miesiąc a i tak niema poprawy. Czy sa jakies inne metody leczenia tego oprócz tych tabletek które sa drogie a nic nie dają??
W medycynie chinskiej kolor niebieski,siny.swiadczy o wychlodzeniu i raczej nie temperatury zewnetrzne tu chodzi,lecz cieplo wewnetrzne,niezbedne do wlasciwego funkcjonowania organow ciala.Jak sadze jest to typowy zastoj krwi.Co mozesz zrobic?Musisz unikac cukru,mleka ijego przetworow alkoholu,sa to artykuly spozywcze,ktore chlodza cialo podobnie cytrusy i owoceno i coca-cola i podobne wynalazki.natomiast kawa ma dzialanie rozgrzewajaceJesli chcesz mozesz sprobowac takiego oto sposobu:wez sloik kompotu z wisni wraz z wisniami,dolej do niego wisniowki,wsyp szczypte cynamonu i kilka gozdzikow.Podgrzej to na ogniu nie dopusc do zagotowania no i wypij szklaneczke.Z wisniowka nie szalej,na litrowy sloik sprobuj 50 gram,ja dawalem setke ale oczy bardzo pieka.Po za tym majac 19 lat ze sportem powinienes byc za pan brat.A jesli zainteresujesz sie medycyna chinska niebedzie trudno zrozumiec wlasne cialo i jego potrzeby.Cisnienie mazs niskie?
Gość Specu19
Tak mam niskie Cisnienie... A co do wypowiedzi Czarciego pazura to ja mam tez sine dłonie w temp. pokojowych. A gdy jestem rozgrzany np. po grze w piłke to mam je czerwone jak pomidor, nie tak jak inni ze maja koloru ciała. :] Pozdrawiam :)
ktos madry powiedzial,ze ruch jest lekarstwem,a zadne lekarstwo ruchu nie zastapi.Twoj przypadek to potwierdza,ruch wymusza szybsze krazenie a tym samym lepsze ukrwienie ciala i jego rozgrzanie.Koniec ruchu naczynia sie kurcza i jest zimno.Czysta fizyka.Masz kilka mozliwosci:przed snem,gdy sie pod koldra rozgrzejesz podloz swoje rece pod neki i posluchaj jak gadaja,tzn.zauwaz ,ktora reka najpierw cos odczujesz.Nerki maja za zadanie regulacje cisnienia ,a tym samym ilepsze ukrwienie.Poznasz ,ktora sie leni.Mozesz wziac np.olowek w dlonie i przesuwajac po nim dlonie masowac je,na dloniach sa receptory wszystkich organow wewnetrznych ,wiec masujac dlonie masujesz i owe organy.Mozesz masowac rowniez stopy,tam rowniez sa receptory.Poszukaj w necie releksologie i su-dzok bedziesz wiedzial wiecej.Nie musisz mi wierzyc ,ale sprawdzic to co pisze to jest Twoj interes.Badz zdrow.
Mysle,ze organizm traktuje alkohol jako trucizne i stara sie jej pozbyc w jak nakszybszym czasie poprzez podniesienia tetna i cisnienia krwi.Czas ten jest zalezny od ilosci alkoholu i wydolnosci organizmu.Gdyby,alkohol grzal,nie byloby przypadkow zamarzniecia pijanych ludzi.
Palisz papierosy? Bo ja tak... i też mam problem z siniejącymi dłońmi... od 4C które są na powietrzu do temperatury pokojowej w mniejszym czy większym stopniu moje dłonie robią się ciemne... Paląc papierosy nikotyna powoduje zwężenie wszystkich naczyń krwionośnych... co prowadzi do niedokrwienia kończyn ( w tym wypadku dłoni... ). To tak jakbyś owinął palec sznurkiem... przez co krew nie dopłynie do końcówki palca...i cały zrobi się siny.
Gość Krysiaczek
Siniejące kończyny, tj zespół Raydana, mam 23 lata, i leczyłam się na tą chorobę w zeszłym roku w sanatorium, trzeba sięciepło ubierać, nosić rękawiczki. Lekarz mi zalecił dżakuzji, aby jednak ta krew dobrze krążyła. Nie jest to ciężka choroba jak dla mnie , tylko nieesttycznie ręce wyglądaja czy nogi, jak ma się je sine.Pozdrawiam Krysia
Hej :) Niestety za bardzo nie pomogę bo sama nie wiem co to może byc ale.. tez mam pewien problem . Otóż moje dłonie i stopy są niezależnie od pory roku zimne i sine ... ostatnio nawet dłonie były niemal niebieskie bo to z nimi mam głównie problem.. Wiadomo - w zime sie to znacznie nasila. Mało tego , że są sine ( nosze 2 pary rękawiczek i ręce w kieszeniach ) to jeszcze puchną. Staram się jak najczęściej je ćwiczyć, zginać w pięść i prostować ale to pomaga tylko na kilka sekund. Jak wchodze do cieplego pomieszczenia to puchną jeszcze bardziej , są czerwone i mam spore problemy z ich zgięciem. Jest to bardzo uciążliwe.. Czy ktoś może ma na to jakis sposób ?
Gość stracatella
Domi 24 myślę że Twoja pomoc nawet jeśli byłaby możliwa to jest nieco spóźniona - o jakieś dwa lata? :) Najbliżej prawdopodobnej odpowiedzi był Krysiaczek :) Myśle że Urbański w milionerach by nie uznał tej odpowiedzi ale my nie jesteśmy tacy surowi :)))))) To prawdopodobnie http://pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_Raynauda. http://www.marfan.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=101 lub choroba Raynauda http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Raynauda pozdrawiam :)
Witajcie...rece mnie zaczely siniec w tym roku listopadzie a takze i usta .Fakt ze mam nerwice i lecze sie u specjalisty ,ale z dlońmy tez bylam u chirurgia naczyniowego stwierdzil ,ze na to nie ma lekarstwa ,tylko rzucic papierosy,fakt tez ,ze duzo pale .Przed tabletkami od nerwicy mialam niskie cisnienie i puls tez stwierdzono - od papierosow ,z tylu czesto bolala glowa -tez od papierosow - co by nie bolalo ,czy zle sie czulam - od papierosow .Mam 48 lat waze 60 kg.nie obiadam sie tlustymi posilkami -za to slodycze kilogramami i cholesterol mam ponad 300 gdzie norma wynosi 200 i tez lekarz stwierdzil od papierosow..alkoholu wogole zadnego nie pije.I zastanawiam sie jak ktos nie pali ,to co wtedy lekarze mowia ,ze od czego?-odpiszcie pozdrawiam
Gość dorcia123

Ja mam 14 lat jestem dziewczyną i też mi sinieją dłonie od 2 lat mam niedokrwienie, również jak ty miałam usg serca a nawet usg żył i okazało się ze serce mam zdrowe a w rękach mam zniszczone tkanki i dlatego mi nie dopływa krew : / nic mi nie przepisali nawet zadnej masci a mam drgawki rąk i bardzo bardzo sine dosłownie jak u trupa i mnie nieraz bola żyły juz nw co robic...to okropne ;[

Mam 16 lat, ręcę sinieją mi na zimnie od około 4/5 lat, dopiero od roku sinieją również w temperaturze pokojowej, wyglądają strasznie,w dodatku też pojawiają się na nich pomarańczowe plamki, ostatnio zauważyłam, że z nogami dzieje się to samo, nawet gorzej, wygląda to tragicznie. Byłam u kardiologów, przeszłam wiele badań i nic, wszystko gra, byłam nawet u naczyniowca, też nie pomógł... Po wysiłku ręce nie dość, że są czerwone, to jeszcze niesamowicie spuchnięte.

Nie moge czytac tych Waszych bzdur. Siniejace dlonie to tylko objaw (w przypadku tego chlopaka, bo 14-latka ma pewnie ten zespol R.). Tez przez to przechodzilem. Wkrecali przemrozone dlonie, zespol R., problemy z krazeniem i sercem. Dzis z przyjemnoscia wylalbym sie na ich dyplomy. Toksyny zalegaja w zylach Twoich dloni. W zylach Twoich nog pewnie tez. Po alkoholu czules sie lepiej, nie? Bo sie bardziej pociles i odciazales watrobe, no i czesciej biegales do toalety. Przejdz sie do sauny, zobaczysz, jakie bedziesz miec grube zyly. oczysc organizm, zmien miejsce zamieszkania no i wiecej ruchu ;)

Hejka. Moje dłonie również sinieją i dodatkowo widać wszystkie małe żyłki pod skórą . W temperaturze pokojowej tak jak teraz siedzę i moje dłonie są blade ale znakomicie widać żyłki pod skórą gdyż są one blado czerwone. Wygląda to bardzo nieestetyczne. Ogólnie wyglądają tak jak jest mi zimno , za gorąco lub gdy się denerwuję. Masaż dłoni nie pomaga... Co robić?