Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Barlowa - ktoś ma tą chorobę?

Gość agata

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :). Ja mam 25 lat dwa lata temu zaczeły się ze mną dziać straszne rzeczy, że myślałem że już chyba umrę. Trafiłem do szpitala( może troche przesadziłem z tymi dolegliwościami a tętno miałem 55 cisń 140/90) tam po 4 dniowych badaniach lekarz powiedział, że mam szczęscie bo wyszło to co mogło być dla mnie najlepsze - czyli wypadanie obydwu płatków zastawki mitralnej.Zacząłęm brać pramolan na sen :), wkrótce potem bisocard no i oczywiście magnez- doleliwości powoli ustępowały dzieki tym lekarstwom w tej chwili niemam już żadnych dolegliwości a mineło już 1,5 roku.Gdy byłem młodszy trenowałem lekkoatletykę czasem dla treningu przebiegałem 10km w ostrym tepie(lekarze mówią że to nie przyczyniło się do tej choroby). Teraz znowu zacząłem, a dzieki bisocardowi mój organizm po tak dużym wysiłku regeneruje się tak szybko jak jeszcze nigdy. Nigdy jeszcze nie czułem się tak dobrze a jeszcze 1,5 roku wcześniej myślałem że umieram :). Teraz mieszkam w akademiku Politechniki Warszawkiej kończe studia i jest coraz lepiej. Ta choroba to nic groźnego jak by co to może być argument aby nie pójśc do wojska :).Mi na komisji dali A bo jej nie zauważyli i tak już pozostało.Pozdrawiam
czolem.ja również mam wypadanie płatka ale w szpitalu w którym byłem nie dali mi na to nic stwierdzajać iż jest w normie.Dopiero podczas n-tej wizyty u jednego z kardiologów dostałem magnez i concor(nie jestem przekonany czy powinienem brać ten lek).również działy się ze mną dziwne rzeczy.Pierwszy raz byłem pewien że się żegnam ze światem.Jeśli mogłbyś podać szpital w którym Cię tak ładnie wyleczyli byłbym Ci wdzięczny.I jeszcze małe pytanko-co z alkoholem należy zupełnie odstawić?Nie żebym był uzależniony ale dziwnie tak wyskoczyć z kumplami na browca i pić cole, prawda? Pozdrowienia.
to znowu ja :) mała poprawka.sprawdziłem że concor należy do tej samej grupy leków co bisocard więc wszystko spoks.pytanie tylko czy należy go ciąglę używać?Z twojej wypowiedzi wynika że używasz go przez 1,5 roku.czy tak samo jest z magnezem.wciaz na tabletkach? daj znać prosze.pozdrowienia
To znowu ja ... jeśli chodzi o bisocard to raczej nie ma przeciwskazan do spożywania alkoholu. Nie wiem co to za lek masz ale o moim bisocard pisza ze to przeboj produkowany od niedawna mi wystarcza pół tabletki dziennie nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Alkoholu nie można mieszac z lekami antydepresyjnymi moim pramolanem ktoś kiedyś zażartował że poseł Gruszka popełnił ten błąd i dostał wylewu. Magnez też używam od półtopra roku. Magnez zabezpiecza cie przed zaburzeniami rytmu serca i przede wszystkim likwiduje bule w klatce piersiowej. A betabloker zmniejsza ciśnienie i zabezpiecza przed przyspieszonymi akcjami serca np. migotaniem przedsionków które raczej w twoim wypadku by sie nie zakonczyło zawałem serca :)
To jeszcze raz ja oczywiście o ile mi wiadomo a lekarzem nie jestem :) że jak zaczales brac betabloker to musisz juz go brac przez caly czas bo jak nie weźmiesz to bedzie jeszcze gorzej niz bylo do tej pory a szpital w ktorym bylem to Szpital dla uczelni wyższych w Warszawie na ul Mochnackiego. To mały szpital z 2 osobowymi pokojami :). W braniu magnezu można sobie robić np miesieczne przerwy. Sam wiesz jak cie zaczyna bolec serce to aczynasz brac. Pozdrawiam
czesc,mam 23 lata, wlasnie dzis dowiezialam sie ze mam zespol barlowa. Wade te wykryto u mnie przez calkowity przypadek. Nigdy nie odczuwalam z tego powodu zadnych dolegliwosci. Lekarka calkowicie to zbagatelizowala - powiedziala ze to niegrozna wada serca, z ktora nic sie nie robi. Kazala mi przez dwa tygodni lykac magnez+B6, za rok zrobic echo serca i zyc normalnie. Jednak kiedy poczytalam troche na ten temat w internecie(rowniez na waszym forum) to troche sie przerazialam. Mam pare pytan: czy powinnam systematycznie kontrolowac swoje cisnienie i tetno? na co powinnam zwrocic uwage i co powinno mnie zaniepokoic? czy powinnam pryjmowac jakies leki mimo, ze nie mam zadnych dolegliwosci? no i co oznacza ze na echu serca mam EF 59%? Bede ogromnie wdzieczna za wszelkie rady. Pozdrawiem!
hej mam 20 lat mam zespół barlowa i do tego zespoł wpw zachorowałam w wieku 15 lat od tego czasu moje życie sie zmieniło miałam 3 razy zmieniane leki początkowo brałam magnez potem betalok a teraz biosotal 3 razy dziennie moje obawy to omdlenia ,duszności zawroty głowy ,kołatania serca często nasilające sie przy stresie,wysiłku ,zmęczeniu, opalaniu sie lato to dla mnie koszmar czuje sie słabo zwłaszcza przy wysokiej temperatuże unokam słońca .solarium,lecze się w szpilalach raz w roku tam trafiam na obserwację lekarz muwi ze dziecko urodzę ale niemam czekać do ostatniej chwili pomyślec teraz o dziecku .

Witam. Mam 37 lat. Jestem na początku leczenia. Olano mój stan 3 razy. Dopiero prywatne mnie nie olano. Najpierw zauważyłam szybkie bicie serca i kołatanie oraz problem z oddychaniem.Dopiero od trzech dni wiem że to raczej Barlow. Też bezsenność okropna. Również bisocard plus potas. I dalej bez zmian. Pulsometr mi pomógł. A co pokazał. Parę razy niskie. W pracy wysokie. A bisokard wzięłam ale nie wiedziałam jeszcze że lepiej wogule. A co było.wzielam po godzinie i już było niedobrze.A na drugi dzień sprawdźam a tu 55 puls. I już jedno co było wczoraj i co wzięłam przed i nie wiedziałam. A cały czas było że duże. I od tego czasu nie biorą lęku na spowolnienie. Z obawy o zdrowie. Zalecenia od kardiologa holter ekg i najlepiej ten 12.No i co tylko do lekarza do przychodni po holter. Bez tego nic nie wiadomo.