Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Noszenie na rękach niemowlaka z zespołem Fallota

diuna1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie-może głupie, ale mam. Moje dziecko ma 2.5 miesiąca i wrodzoną wadę serca tj.zespół Falotta i brak zastawki tętnicy płucnej.Czasem męczy się przy jedzeniu i płaczu,przy wysiłku występuje sinienie rączek i trójkąta nos-usta.Staram się ją nosić na rękach jeśli jest to konieczne-najczęściej gdy płacze,żeby uspokoić.Nie chcę przyzwyczaić dziecka do ciągłego noszenia. Na rękach czasem leży spokojnie, a czasem pręży się na wszystkie strony i złości. Wydaje mi się,że czasami nawet się zmęczy. Wiadomo,że od kochających babć się nie opędzę,a one pchają się do brania dziecka na ręce i do zabawy wtedy kiedy im pasuje.Jak stawiam opór to oczywiście jest obraza majestatu. Czy mogę ją dawać innym na ręce bez obawy,że to może zaszkodzić dziecku? Czy dziecko nie stresuje się będąc brane przez inne osoby?Czy to nie wpływa negatywnie na pracę serduszka i natlenienie organizmu?Zwłaszcza,że wydaje mi się,iż czasami dziecko nierówno oddycha,zrywa główką-jak to niemowlę,czerwieni się na buzi.Nie jest to zawsze, ale zdarza się.
Kochana, serdecznie zapraszam wśród nas rodziców dzieci z wadami serca. Tu znajdziesz odpowiedzi na wiele swóich pytan i wątpliwości. www.sercedziecka.org.pl a poprzez strone na nasze forum gdzie musisz się zalogować. Polecam tez książkę, która ukazała się na rynku - Poradnik dla rodziców - dziecko z wada serca. Pozdrawiam i zdrówka dla maluszka. Ola
Gość babcia Antosia

Kochana mam wnuczka z tą wadą teraz będzie operowany 3 raz , ma pół roczku przeżywamy to bardzo teraz będzie mia wstawiany homograft dla jego dobra jesteśmy dobrej myśli a ty kochana jak najwięcej go przytulaj i noś bo jest tego wart...... pozdrawiam

Gość BedeMama

Witam Panią, co prawda nie pomogę w odpowiedzi na pytanie, ale sama za parę miesięcy będę miała dziecko z Zespołem Fallota. Czy mogłaby mi Pani odpowiedzieć na pytania, albo przybliżyć mniej więcej jak wszystko wyglądało po urodzeniu. Bardzo się martwię co mnie czeka. Jeżeli chciałaby Pani nawiązać kontakt, podam meila lub jakąś drogę, która będzie Pani odpowiadać.