Gość aniag7 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Czy ktoś wie kiedy można wykonać operację tą metodą ? Jakiego rodzaju zmiany wykluczają jej zastosowanie ? Kto to przeszedł ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość aniag7 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Podbijam temat - oczywiście chodzi o MIDCAB - małoinwazyjną metodę zakładania bajpasów - kiedy można ja stosować ??? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość k klimczyk Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 MIDCAB to małoinwazyjna operacja pomostowania naczyń wieńcowych, to operacja serca bez użycia krążenia pozaustrojowego - podczas operacji serca cały czas bije. Wykonuje się ją u osób, które mają zwężenie 1 tętnicy wieńcowej - tętnicy przedniej zstępującej serca. Dostęp do serca uzyskuje się przez niewielkie, kilkucentymatrowe cięcie po lewej stronie klatki piersiowej (NIE ROZCINA SIĘ MOSTKA). MIDCAB można nazwać operacją przez dziurkę od klucza - pozostaje po niej niewielka blizna i można szybko wrócić do normalengo życia, pracy, sportu (nie ma potrzeby ograniczenia ruchu, gdyż mostek nie musi się goić). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość piterk Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Miałem w listopadzie 2011 roku operację metodą MIDCAB w Zabrzu.To prawda,że jest szybki powrót do zdrowia ,cztery dni po operacji powrót do domu,ale jest jedno *ale* - do tej pory występują przy kaszlu,głębokim wdechu ból w okolicach mostka.Prawdopodobnie zrastanie się mięśni klatki piersiowej, nerwów i prawidłowego położenia żeber przebiega bardzo powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Scharlich Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Witam. Dzisiaj udaje się do szpitala MSWiA w Wawie na operację metodą MIDCAB. Jak trwa proces przygotowania do tej operacji, jak przebieg jej (czas itp), pierwsze chwile po niej i później po wyjściu ze szpitala. Boję się panicznie. Mam 41 lat. Wszyscy mówią, że skoro zostałem zakwalifikowany na MIDCAB, to oznaka bardziej na plus niż na minus. Proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi