Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rokowania po wstawieniu stentów po zawale serca

Gość Żyrardów92

Rekomendowane odpowiedzi

Geneg28 nie denerwuj się, nie ma powodu. ja już 7 albo 8 koronarografi miałem i żyję. dziś koronarografia to bułka z masłem. kiedyś kontrast miał inny skład i podczas wstrzykiwania robiło się potwornie gorąco a serce (przynajmniej moje) stawało. lekarz krzyczał- kasłać, kasłać! kasłałem i serce pobudzone uderzeniem płuc, ruszało w dalszą drogę.

Geneg28, melduj się nam się po zabiegu i mów jak było. Przejmujemy się, że tak przeżywasz. O ile pamiętam, to sam zabieg specjalnie nie bolał, a nieprzyjemny był opatrunek i ten ucisk na tętnicę, żeby zapobiec krwotokowi. Trzeba było wytrzymać kilka godzin, ostatnie były trochę ciężkie. Pamiętam minę żony jak mnie zobaczyła. A pierwsza koronarografia, w trakcie zawału, to poszła jak po maśle.

Pierwsza koronarografia po zawale poszła dobrze. Wkłucie przez rękę więc spoko... ciekawe czy znów będzie przez rękę. Swoją drogą zastanawia mnie fakt jeśli chodzi o kasę - czy oni przy pierwszej koronarografii nie mogli od razu dwoch stentów założyć na oba naczynia? Czy robią to własnie dlatego żeby dwa razy kasę od NFZ wyciągnąć? Jeśli robią to dla kasy to chyba ryzykują naszym zdrowiem bo to wszak ingerencja w nasze ciało. Wiem że ryzyko mimo wszystko jest małe powikłań ale wiecie jak jest - łeb swoje myśli :) Będzie git, potem krótka rekonwalescencja i wracam do normalnego trybu życia - oczywiście bez petów, mniej soli i tłustego :) Fajnie że jest to forum. Pozdrawiam !!!!

Nareszie upaly sie koncza, jutro u ns ostatni dzien tego tropiku. Wczoraj fatalnie sie czulam, bolalo mnie serce, ale mowia ze jak jest zawal to symetrycznie, a nie tylko po jednej stronie. Uff zastanawialam sie czy nie pojsc na SOR, ale jakos przeszlo. Leszek miel ostropest w mlynku i dodawaj do jogurtu, sera bialego, itp. Ale siemie lniane jest rewelacyjne. Wyleczylam soboe nim zoladek, dziala oslonowo, trzeba brac przed przyjeciem lekow. Lepiej niz te tabletki co powoduja zmniejszanie kwasu solnego w zoladku. Ale co ja ci z ziolkami jak Ty jestes juz jedna noga na wakacjach. Wlodek chyba cenzura Ciebie nie zdjela zupelnie z tego forum GEREG chlopie zyjesz?

Witam Claudia51. czuję się doskonale. żadnych badań nie robię. nie mam czasu ani zdrowia aby zawracać głowę lekarzom. uważam też że są ludzie bardziej potrzebujący pomocy lekarskiej niż ja. w związku z tym dziś udamy się z żoną do znajomych a wraz z nimi- ich nowoczesnym samochodem pojedziemy w okolice Suśca aby posłuchać Szumów na rzece Tanew. szumy to kilkadziesiąt malutkich wodospadów na rzece Tanew. podobno wrażenia są niezwykłe. to forum wkurza mnie coraz bardziej- kiedyś lepiej i szybciej działało.

No widzisz Wlodek wszystko sie psuje na tym swiecie Bylam dzisiaj na tomografii tetnic wiencowych. Kontrast mi taku zafundowali ze myslalam ze zejde. Jeszcze czuje taki posmak metaliczny w ustach. Wyniki za 10 dni- zobacze jak te moje tetnice sa czyste. Pokluli mnie jak cholera az jedna pielegniara wolala druga z wiekszym doswiadczeniemMam bardzo cienkie zylki ktore sie jeszcze lubia chowac.Cala jestem w siniolach bo jak wracalam to jeszcze sie walnelam w ramie o rog gasnicy Wlodek nie odpuszczaj forum bo sama zostane na placu boju

Claudia51, podejrzewam że ta gaśnica wisi w tym miejscu od niepamiętnych czasów i tysiące razy przechodziłeś koło niej bezkolizyjnie. przed kilkoma tygodniami rzuciły się na mnie schody na piętrze i podłoga na parterze mojego domu. na szczęście nic sobie nie połamałem ale dwie noce spędziłem na obserwacji w szpitalu. a siniaki mam jeszcze. z kontrastem to jakaś zagadkowa sprawa, miałem robioną tomografię związku z nerkami- kontrast był ok. ale przy drugiej w związku z płucami to kontrast był prawie zabójczy- mało nie wykorkowałem. moje żyły są tak zniszczone że wkłucie i założenia wenflona to wyczyn któremu nie każda pielęgniarka jest w stanie podołać. po uderzeniu plecami o podłogę żona zawiozła mnie do szpitala, pielęgniarka nie dość że sama była gorszym stanie niż ja- nie mogła pomóc mi wstać z łóżka bo sama ledwo się ruszała. a jak wbiła igłę to grzebała we mnie aż spytałem z zaciekawieniem w głosie- czego pani tam szuka? a czuję już że drapie igłą po kości. dopiero innej udało się trafić w żyłę.

Wlodek to jednak troche sie badasz cha cha i bardzo dobrze. Mnie ostatnio kolezanka sie zapytala czy mnie maz bije bo since sciemnialy i wygladaja fatalnie.Ale z tymi zylami to mamy pszesr..... Az sie boje wylodowac w szpitalu odpukac bo jak zaloza wenflon. Ale Ty przy tych zawalach to miales wkluc a wkluc. Ale co tam mamy piekny koniec lata a tam na Wschodzie to musi by pod wzgledem przyrody czyscie i piekniej. Leszek nam sie leni po wakacjach nie odwiedza nas.

Mam nadzieję że to lato nie odejdzie tak szybko. chciałbym aby jeszcze trochę ciepła było. jesień to dla mnie ciężka sprawa- spadki ciśnienia i deszcze nie nastrajają mnie zbyt optymistycznie, no i ten ból głowy który w okresie jesieni często mnie nawiedza. mam niskie ciśnienie. i przy pojeździe wypadałoby coś zrobić. ostatnia wycieczka do Szumów Susieckich była udana choć krótka. Szczebrzeszyn jest piękny, a w Krasnobrodzie uroczo- zalew z czystą wodą, piękna plaża, ceny jedzenia przystępne i jedzenie smaczne. przenocowaliśmy w domu rodzinnym koleżanki, oczywiście daliśmy solidnie w *palnik* aby gęba wiedziała kto tu rządzi. tam powietrze jak przefiltrowane, czyste i pachnące. wyroby z miejscowej masarni- bajka. kupiliśmy kilo wspaniałej kiełbaski i galarety. pycha nie spotykana w Lublinie.

Witajcie ponownie. Jestem po drugiej koronarografii, dwa stenty dolozone więc jedziemy dalej. :) Na wypisie dostałem rozpoznanie jako dławica piersiowa. Wg lekarz inni niż ten za pierwszym razem stwierdził że za pierwszym razem również miałem dławicę a nie zawał.... więc już jestem głupi.... Póki co jest ok jedynie to ciśnienie - wczoraj mialem 110 - 47 , dziś 110- 55 to dolne skacze troche. Z rana jest lepsze bo dobija do 130-70. Cieszę się że juz po wszystkim - lekarz stwierdził że jeszcze troche i można wracać do pracy :)

O kurcze blade GEREG sporo tego w tym dwa leki na nadcisnienie i jeszcze ten ostatni na zmniejszenie kwasu solnego czyli oslonowo na brzusio Ja biore Plavix acard i pol lub pol polowy bisocardu Po calej tabletce okropnie sie czulam zawroty glowy To wlasciwie ile masz tych sprezynek ? Roznica chyba jest taka ze bol zawalowy nie puszcza a sie zwieksza a ten dlawicowy po odpoczynku lub nitro poluzowuje Po zawale tez nie zawsze jest uszkodzenie serca i blizna Te stenty stemi po roku jak lek przestaje sie uwalniac moga zarastac zbyt duzy rozrost konorek nastepuje ale w 15 procentach Mam nadzieje ze my sie nie znajdziemy w gronie tych nieszczesliwcach

Po pierwszym przypadku wstawili 1 stent, teraz 2 czyli łacznie mam 3. No powiem ci że za pierwszym razem ból puścił po tabletkach i dopiero na następny dzien robili koronarografie - to bylo dziwne bo przy zawale chyba od razu sie to robi. Jednak lekarz prowadzacy mówil ze to zawał , dośc silny naczynia zniszczone serce nie. No i na wypisie był zawał. A teraz inny lekarz twierdzi inaczej... Z dwojga złego biorę dławice. :) no sporo tych lekow i chyba roztrajaja moje ciśnienie... dzis rano 140-60 nie wiem czy taka roznica ciśnienia jest prawidlowa... a wieczorami to mam ledwo 110 -55. Czuję się mimo to dobrze i juz czekam dnia by wrocic do pracy :P

To ci zazdroszcze bo ja mam jeden stent ale nie moge powiedziec ze czuje sie super a czasami to zupelnie ledwo zipie. Ja po tych lekach na nadcisnienie to mialam 80 na 50 W koncu odjeli mi jeden lek i zostawili te pil tabletki bisocardu Po odjeciu utrzymywalo mi sie z kolei wyzsze cisnienie ale teraz sie wyrownalo tak 120 na 60 lub 70 i puls 60pare tam. A w ilu procentach miales zapchane tetnice. Wiencowka jest podstepna i trzeba naprawde uwazac i nie lekcewazyc tego No patrz juz siecrwoeszvdo pracy to ZUS bedzie happy:))