Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rokowania po wstawieniu stentów po zawale serca

Gość Żyrardów92

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.02.2023 o 18:50, Leszek5_5 napisał:

Nadzieja14, ja tu czasem zaglądam. Mam podobną sytuację, jeden z bajpasów nie funkcjonuje. Stwierdzono to z cztery lata po operacji. Decyzja o ponownym zabiegu z cięciem mostka jest bardzo trudna. Kilku chirurgów odmówilo, i chyba dobrze. Funkcjonuję już dziesięć lat, dołożone mam leki i chodzę do pracy. Frakcja mi istotnie wzrosła z 28 do 48 (skokowo po kilku latach). Chyba organizm wytworzył swoje własne bajpasy, bo na razie nic złego się nie dzieje. Ćwiczę ile tylko mogę ( głównie z kijkami), ale tez chodzę na basen. Dość łatwo się męczę, popoludniami potrzebuję drzemki 😉

Dziękuję bardzo za odpowiedź - to niesamowite że odpisałeś, nie wierzyłam ze ktoś się do mnie odezwie 😊 Problem w tym, że on obawia się ćwiczeń … cały czas myśli, że czeka go kolejny zawał. W sumie to nie widzę żeby się męczył, chyba głowa musi tu zadziałać ( wiara że będzie dobrze)  To była operacja bez rozcinania mostka, cięcie było pod piersią. To młody człowiek, tez pracuje 🙂 Może jesteś w stanie polecić mi lekarza do którego mógłby się udać na rozmowę? 

W dniu 12.02.2023 o 18:50, Leszek5_5 napisał:

Nadzieja14, ja tu czasem zaglądam. Mam podobną sytuację, jeden z bajpasów nie funkcjonuje. Stwierdzono to z cztery lata po operacji. Decyzja o ponownym zabiegu z cięciem mostka jest bardzo trudna. Kilku chirurgów odmówilo, i chyba dobrze. Funkcjonuję już dziesięć lat, dołożone mam leki i chodzę do pracy. Frakcja mi istotnie wzrosła z 28 do 48 (skokowo po kilku latach). Chyba organizm wytworzył swoje własne bajpasy, bo na razie nic złego się nie dzieje. Ćwiczę ile tylko mogę ( głównie z kijkami), ale tez chodzę na basen. Dość łatwo się męczę, popoludniami potrzebuję drzemki 😉

Człowiek z wiekiem tez staje się słabszy 🙂 Nie da się porównać nas do tego co było 10 lat temu a teraz :) Pewnie dlatego ta drzemka :)) Podziwiam za basen i kijki - muszę o tym poważnie porozmawiać….  

W dniu 6.03.2023 o 23:17, Leszek5_5 napisał:

Nadzieja14. Myślę, żeby się trzymał kardiologa do którego będzie miec zaufanie. Dojdzie do siebie, to wymaga czasu. Ale i systematyczności i konsekwencji. 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

Leszku, cały czas szukam dobrego Kardiologa 🙂 Lubię rozmawiać z pozytywnymi osobami - dziękuję 🙂 Tutaj walczę, żeby się ruszał i cieszył się życiem. Jeśli mogę spytać w jaki sposób dowiedziałeś się, że jeden bajpas nie funkcjonuje ? 

Nadzieja14, stan tego bajpasu został określony w trakcie badania koronarograficznego. Miałem je robione z powodu duszności. Dołożono stent i zauważono, że nie pracuje jeden z bajpasów. Wtedy była rozważana decyzja o ponownej operacji, do której na szczęście nie doszło. Operacja to duże wydarzenie, wiele miesięcy dochodziłem do siebie 🙂

9 godzin temu, Leszek5_5 napisał:

Nadzieja14, stan tego bajpasu został określony w trakcie badania koronarograficznego. Miałem je robione z powodu duszności. Dołożono stent i zauważono, że nie pracuje jeden z bajpasów. Wtedy była rozważana decyzja o ponownej operacji, do której na szczęście nie doszło. Operacja to duże wydarzenie, wiele miesięcy dochodziłem do siebie 🙂

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. W bajpas który nie pracuje został dołożony stent? 

Dlatego tak pytam, ponieważ tutaj lekarze nie są wstanie nawet dołożyć stentu, ponieważ zwężenie jest w miejscu wszycia i boją się, że rozerwą naczynie…. a właśnie są duszności 😞 

28 minut temu, nadzieja14 napisał:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. W bajpas który nie pracuje został dołożony stent? 

Dlatego tak pytam, ponieważ tutaj lekarze nie są wstanie nawet dołożyć stentu, ponieważ zwężenie jest w miejscu wszycia i boją się, że rozerwą naczynie…. a właśnie są duszności 😞 

Choć pisałeś, że dołożyli leki oraz ze prawdopodobnie ( tak pewnie się stało ) utworzyło się krążenie oboczne 🙂

Wiec pewnie źle zrozumiałam i stent został dołożony do innego naczynia ? 

W dniu 9.03.2023 o 17:03, nadzieja14 napisał:

Teraz już za późno. Żałuję, że zaufaliśmy lekarzom i zdecydowaliśmy się na bajpas. Nie skonsultowaliśmy tego z innymi lekarzami w innym szpitalu lub gdziekolwiek. Gdy doszło do zawału i była robiona koronarografia lekarze zdecydowali, że trzeba zrobić bajpas, wiec czekaliśmy 3 miesiące na operacje. Można było zamiast tego wstawić stent. 

😞 

Dzień dobry, czy ktoś z Państwa po przebytym zawale serca (ponad rok temu) miewa bóle dławicowe? Mam doskonałe wyniki, schudłem 20 kg, czuję się 10 lat młodziej, stosuję odpowiednie leki. Sam nie wiem, pierwszy epizod miałem w lipcu zakończony w szpitalu, bo myślałem, że mam drugi zawał (okazało się, że wszystko jest bardzo dobrze), wczoraj w nocy koło 3 miałem podobnie, tym razem sam się uspokoiłem i ból minął. Trzy dni temu byłem na wizycie u kardiologa i mówił, że mogę próbować odstawiać Polpril, Bibloc i Espiro, bo mam niskie ciśnienie i doskonałe wyniki. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam :).

9 godzin temu, Leszek5_5 napisał:

Nadzieja14, tak właśnie bywalo. Przy dusznosciach mialem i podwyższone ciśnienie, a także nierówny puls i lekki ucisk za mostkiem. Zdarza mi się to nadal. Nieprzyjemne uczucie powodujace dyskomfort i poczucie niepewności. U mnie to przemija po dwóch czy trzech dniach. To jest taka huśtawka lepszego i gorszego samopoczucia. 

Leszek5_5 Znalazłeś jakiś sposób na obniżenie ciśnienia ? Pilnujemy diety, wypoczynku, oczywiście przyjmuje  leki,  ale cały czas jest wysokie. Tak jak by leki nie działały na niego. 

Nadzieja14, nadciśnienie wystepowalo u mnie sporadycznie i wiązało się z dusznosciami. Generalnie mam niskie cisnienie ok 100/60, a puls ponizej 60. Dobrze miec możliwość dopytania lekarza o szczegóły. Zaraz po zawale czułem sie zagubiony, bo nie wiedziałem czy dolegliwosci są dla mnie groźne, czy moze tylko panikuję. Bo skąd moglem to wiedzieć... ? Teraz mam lepszą świadomość swojego zdrowia, ale też bez przesady.

Leszek5_5 masz super ciśnienie 🙂 Ogólnie życzę Ci dużo zdrowka 😊 U mojego zawał był rok temu, a bajpasy jakieś pół roku temu i jesteśmy cały czas zagubieni w stresie - teraz doszła wiadomość ze bajpas nie działa, wiec to nie pomaga. 

Domyślam się, że sporo kosztuje Cię rozmowa o tym, dlatego nie będę Cię już tym dręczyć. 

Życzę Ci jeszcze raz duzo zdrowia i dziękuję za odpowiedzi 😊 

… Do usłyszenia 🙂