Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rokowania po wstawieniu stentów po zawale serca

Gość Żyrardów92

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj CLAUDIA51 Test trwa około 30 minut a po jego zakończeniu lekarz analizuje wyniki testu. Test jest także kończony - niezależnie od czasu trwania - gdy: - pacjent osiągnie limit tętna dla danego wieku; - wystąpi ból wieńcowy; - pacjent się zmęczy; - wystąpi duszność, sinica, bladość, zawroty głowy itp.; - wystąpi spadek ciśnienia tętniczego lub tętna pomimo zwiększania wysiłku; - pojawią się groźne zaburzeń rytmu serca lub przewodzenia. Badanie może być przeprowadzone w odpowiednio wyposażonym gabinecie. Wymagana jest obecność lekarza lub powinien być on łatwo osiągalny podczas badania. Przed badaniem zakładane są elektrody do EKG na klatkę piersiową oraz mankiet do mierzenia ciśnienia. przed rozpoczęciem badania wykonywane jest EKG. Następnie rozpoczyna się test od powolnego spacerowania na bieżni lub powolnego pedałowania na rowerze. Co pewien czas jest podnoszony kąt nachylenia i prędkość przesuwu bieżni. Jeżeli test jest wykonywany na rowerze, zwiększany jest opór pedałowania. Pacjent jest proszony o informowanie o wszelkich niepokojących objawach takich jak ból w klatce piersiowej, zawroty głowy, duszność albo duże zmęczenie. Wystąpienie tych objawów spowoduje zakończenie testu. Systematycznie zapisywane jest ciśnie krwi i EKG.

CLAUDIA51, tak luknęłam, że mi się gdzieś pojawiłaś i wstąpię do Was na chwileczkę. Nie ma się co bać tego maratonu na bieżni. Ja miałam trzy, pierwszy raz zlazłam sama bo dostałam zadyszki, drugi raz lekarz mnie zwalił, jak tylko wlazłam na bieżnię po paru minutach bo dostałam arytmii, a trzeci raz wywalono mnie po dłuższym biegu bo kondycja była dobra więc zapierdzilałam, arytmii nie miałam ale osiągnęłam jakiś pułap nie pamiętam czy ciśnienia czy wydolności serca i wynocha z bieżni, choć ja czułam, że mogę dawać dalej. Spokojnie, jesteś podłączona do maszyny, lekarz obserwuje, pyta czy Ci nic nie jest, nie boli, mierzą Ci ciśnienie co jakiś czas więc jesteś pod dobrą opieką lekarza. Tak na marginesie jak to kobieta kobiecie powiem, że ja mam dość duży biust i nie bardzo lubię taka goła latać, więc żeby nie latać z cyckami po bieżni jak mnie pielęgniarka okablowała to założyłam sobie koszulkę i wtedy nie ma żadnej krępacji, przynajmniej ja poczułam się komfortowo, nie wiem czy Tobie to akurat przeszkadza ale taka moja rada, może do wykorzystania? Pozdrawiam i dobrych wyników. Już uciekam z tego Waszego kącika i się nie wtrącam, wszystkim życzę dużo zdrowia.

Choroba poważna sprawa ale śmiech to też zdrowie, przynajmniej dałam Wam powód do śmiechu, trochę erotyki też było, przepraszam ale taki ze mnie typ, że piszę prosto, jasno i bez ubarwień. No to sobie CLAUDIO polatałaś i zobacz nawet się nie zmęczyłaś:) a na serio to też bym się zapiekliła, nastawiasz się, przygotowujesz fizycznie, nastawiasz psychicznie, garderobę sobie szykujesz:) i nici z biegania a tu chciałoby się wiedzieć co i jak z sercem, też nie lubię takich niespodzianek. Na razie bóle ustąpiły w klatce, a to za sprawą tabletek na refluks, który posiadam w gardle, czyli chyba mój żołądek i gardło dają podobne objawy do sercowych. Ale żeby nie było to serduszko też rozklekotane przez arytmię na porządku dziennym i nocnym. Pozdrawiam forumowiczów tego kącika.

Nordic walking (chodzenie z kijkami): Właśnie wróciłem z kolejnego chodu z kijkami :) Dziś przeszedłem 6,46 km ze średnim tętnem 110 ud/min (maksymalne 119 ud/min), w średnim tempie 11:45 min/km (maksymalne 10:20 min/km), co odpowiada średniej prędkości 5,2 km/h i prędkości maksymalnej 5,9 km/h. Pozdrawiam Wszystkich :)

Witam. Właśnie uczucie zmęczenia jest chyba najbardziej wyraźnym znakiem mojej niedyspozycji. W ciągu dnia lubię sobie poleżeć, czasem zasnę na piętnaście minut, i dzięki temu na nowo nabieram sił do popołudniowych działań:) Staram się nie narzekać i akceptować to co mam. Dzisiaj był ciąg dalszy sadzenia traw na balkonie. Turzyce świetnie wyglądają, jedne w brązach, reszta srebrna albo w zielone pręgi. No i wcześniej posadzone wrzosy, nieźle się to komponuje. Janusz, podziwiam, jakie tempo wytrzymujesz. Dla mnie granicą jest 100uderzeń/min. Wiem, że jak przekroczę, to później mam nierówne tętno i źle śpię w nocy. Więc trzymam poniżej 100 i jest ok. Biegam 700 m, (przed zawałem było 21 km), potem spacer z kijami. Codziennie. Pozdrawiam:)

Nordic walking (chodzenie z kijkami): Dziś przeszedłem 6,7 km ze średnim tętnem 111 ud/min (maksymalne 123 ud/min), w średnim tempie 11:32 min/km (maksymalne 9:50 min/km), co odpowiada średniej prędkości 5,24 km/h i prędkości maksymalnej 6,1 km/h. I oby tak dalej :) Pozdrawiam Wszystkich :)

Janusz, gratulacje! Claudio, do mojego parku mam ze trzy km przez miasto. Jadę autem, bo mi szkoda czasu, a wieczorami już nie ma korków. Tak samo mam z basenem. Tam jest o tyle przyjemniej, że zawsze można oko zawiesić na jakimś zgrabnym body/ciele, chociaż też raczej jest pustawo i można spokojnie popływać. Dzisiaj jednak byłem w lesie. To już z dziesięć km od mojego domu, jak wysiadłem, to się zrobiła ulewa, a przestało dopiero po godzinie jak wracałem do domu. Jesień idzie. Pozdrawiam serdecznie:)

Janusz a co Ty ze soba nosisz za urzadzenia ze tak precyzyjnie podajesz parametry? No wlasnie chyba czas zaczac chodzic na basen,ale sie troche pietram bo jak za ostro chodze to odczuwam te sciski w klatce. Wkurzylam sie bo w piatek bylam u ortopedy i powiedzialam ze mam czsami lekkie zawroty glowy a mam przepukline szyjna od pracy przy kompie. A on jak uslyszal ze mialam zawal to powiedzial ze moze mi sie jakies skrzeoliny oderwaly i kraza po glowie Przestraszyl mnie ze jeszcze dostane udaru O Boze wole juz zawal ! Leszek podziwiam Twoja konsekwence naprawde Mysle ze w ten sposob mozna sie wybronic przed rozwojem miazdzycy. Ale nie rozgladaj sie za duzo na tym basebie bo serduszko zacznie za mocno pikac! ! !

Claudia51 Ćwicząc noszę ze sobą pulsometr z funkcją GPS - pisałem o tym wcześniej. On pokazuje mi, jakie mam aktualnie tętno, jakie średnie tętno, w jakim tempie idę (biegnę), jaką pokonuję odległość, a na mapie pokazuje trasę którą idę (szedłem) itp. Jego cechą charakterystyczną jest także to, że pokazuje puls w trakcie pływania. To niezwykle przydatne urządzenie dla planowania i kontroli wykonywanych wysiłków rehabilitacyjnych. A co do tego ortopedy, to zmieniłbym go na innego - lekarz nie ma prawa tak nieodpowiedzialnie straszyć pacjentów. Basen, to bardzo dobra forma rehabilitacji i warto przemóc lęk, bo efekty są tego warte - tylko jak każda w naszych przypadkach najlepiej by była realizowana po lekarskiej konsultacji i w towarzystwie. Pozdrawiam :)

Mialam dzisiaj ta probe wysilkowa 13,4 met Bylo 2 lekarzy jeden chcial zebym biegla dalej a drugi mowil zeby przerwac bi cisnienie bylo 140 na 100 Napisali ze bez zmian st dobra tolerancja wysilku i ze niby dobrze A na tomografii tet nic wyszlo ze mam jakis mostek miesniowy i pod nim chowaja sie tetnice co mize dawac bole w klatce ze to niby rzadko wystepuje A co tam u Was jak serduszka?

CLAUDIA51 Wynik jak u zdrowej osoby - gratuluję. Tylko nie bardzo rozumiem, czemu piszesz, że nie czujesz się na siłach jeździć na rowerze - przy takim wyniku próby wysiłkowej? Powinnaś spróbować roweru, a już na pewno intensywnych spacerów i (lub) nordic walking :) Pozdrawiam :)

Dziekuje Wam b.b.bardzo to dla mnie dużo takie mile słowa naprawde. Bałam się że serce straciło swą wydolność. Poza tym się dowiedziałam że to mostek mięśniowy powoduje te bóle w klatce jest to dysfunkcja anatomiczna występująca u 10%ludzi.A objawy jak przy zawale. Zacznę chyba od pływalni :) Wyobrazcie sobie że ten kadriolog on pracuje w szpitalu mówił że dzisiaj przywieżli 23 letnią dziewczynę z rozleglym zawałem aż niprawdopodobne