Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból mostka i stan podgorączkowy po bypassach

Gość Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 9 dni temu przeszedłem operację wszczepienia bypassów. Od kilku dni jestem w domu. Niestety, nie wiem, czy moje samopoczucie po tej operacji jest normalne.. Oczywiście, boli mnie rozcięty mostek, ale martwię się utrzymującym się do dziś stanem podgorączkowym - 37,4st. Co ciekawe, najczęsciej stan [podgorączkowy mam co drugi dzierń.. Bolą mnie również ciągle plecy, prawdopodobnie z uwagi na to, że nie mogę się jeszcze swobodnie wyprostować. Prócz tego jestem całkowicie mobilny, nie wymagam opieki - mam 40 lat - i dość du żo się ruszam. Praktycznie nie odpoczywam w dzień. Z ranki na klatce piersiowej (po drenie) sączy się do dziś płyn surowiczy. Chciałbym zapytać ludzi, którzy mają to za sobą, czy mieli podobne objawy. Pozdrawiam.
Tak takie objawy sa mozliwe , stan podgoraczkowy po zabiegu jak najbardziej jest czymś normalnym , plecy bola po pierwsze od unieruchomienia i chocby od niewygodnego stolu operacyjnego , a także jako dodatek do przeciętego mostka , jesli płyn nie jest ropny , rana nie jest zaczerwieniona nie ma się czym przejmowac. Pozdrawiam
pani Izabelo mój tata 66 lat miał operację wszczepienia trzech bajpasów 10 dni temu , w piątej dobie po operacji wyciągnięto mu dreny i od razu został przekazany do sanatorium. po przewiezieniu do sanatorium poczuł sie gorzej (przed operacją leczyl sie na nadciśnienie) po operacji cisnienie bywa b. niske 90/50 , często ma mroczki przed oczami,, i jest osłabiony.Został poddany również zabiegowi odsączenia płynu z rany po operacji klatki, podobno za wcześnie wyciągnięto mu dreny. Szybko się męczy , nawet przy rozmowie. Przed operacją zdiagnozowano równiez u niego początki rozedmy płuc. Rany pooperacyjne , pomijając ten wyciek to ogólnie goją się dobrze, nie ma temperatury ,tylko te ogólne osłabienie. Czy takie słabe samopoczucie jest normalne z uwagi na krótki okres po operacji, bo boję się , że może coś niepokojącego zaczyna się dziać.
Gość Hela 754
Półtora roku temu przeszłam operację wszczepienia bajpasów, ale dreny miałam wyjęte na drugi dzień. W 10 dniu po operacji byłam wypisana do domu.też miałam duże spadki ciśnienia ,nawet niższe niż twój tata.To jeszcze za krótki czas po operacji , aby czuć się dobrze. Bolą jeszcze wszystkie rany i człowiek się męczy. Ja stopniowo się usprawniałam i sama dozowałam sobie wysiłek .Sama się rehabilitowałam, a twój tata jest w sanatorium, więc będzie pod okiem specjalistów i będzie dochodził do zdrowia.
Do tego doszły jeszcze uciążliwe skurcze w nogach , co uniemożliwia spanie, Wyniki echo serca w/g lekarzy zadowalające, wyniki poziomu elektrolitów w normie, sami chyba nie wiedzą jeszcze co naprawdę się dzieje. Tato ma ciągle huśtawki nastrojów ., bo naprzemian dobre wiadomości , to znów coś innego wyskakuje. Nadmieniam , że raczej oprócz serca (dwa zawały)to nigdy nie chorował i może dlatego teraz po takiej operacji drży jak tylko cokolwiek odbiega od normy. Dziękuję za odpowiedź i będę wdzięczna za jakiekolwiek opinie , bo wszyscy musimy się przystosować do nowej sytuacji , a ja chciałabym móc mu pomóc to przejść.Pozdrawiam
Gość Hela 754
Witaj. Niektórzy chorzy po takiej operacji mają pewien lęk i boją się zejść z łóżka ,że zaraz się coś stanie.Ja trzeciego dnia po operacji doszłam do łazienki,żeby się umyć oczywiście z pomocą drugiej osoby.Mnie bardzo dobrze robiła rehabilitacja na oddziale jak przychodziła rehabilitantka.ćwiczenia robiłam bardzo dobrze i szybko się usprawniałam.W trzecim tygodniu po operacji to już gotowałam obiady oczywiście odpoczywając no i trzeba było uważać na mostek, żeby czegoś cięższego nie podnieść. Ciśnienie sprawdzałam częściej niż zwykle.no i wychodziłam na spacery odpoczywając po drodze. Wszystko będzie dobrze tylko stopniowo . Pozdrawiam
Dzisiaj bylismy u taty i chyba jest coś z bilansem płynów bo ma opuchnięte stopy zlecono juz badania ale wciąz nie ma jasnych sytuaji. Tato zawsze był człowiekiem bardzo ruchliwym i czynnym fizycznie, teraz te wszystkie utrudnienia to łatwe nie są , ale ciągle powtarzamy mu , że to nie była operacja wyrostka , tylko naprawdę cięzki zabieg.Od 5 lat nie brał tabletek , a teraz taki nawał farmaceutyków może i nerki nie nadązają z przerabianiem tego , Nie ma jeszcze dobrego apetytu , mało pije co na pewno również przyczynia się do tych wszystkim skutków ubocznych. Mam nadzieję , że w końcu zdiagnozują i te odchylenia i właściwie podziałają , żeby mógł już trochę spokojniej dochodzić do siebie, chociaż cieszymy sie z tego co jest i każdą dobrą wiadomością cieszymy się , bo przecież jeszcze 14 dni temu tak bardzo bałysmy się o niego, i o wyniki tej operacji. Dziękuję za każdą odpowiedż. Pozdrawiam violeta
Gość Hela 754
Witaj Ja po operacji miałam bardzo duże obrzęki w okolicach kostek i stóp więc brałam leki odwadniające przepisane przez kardiochirurga, które miałam odstawione po dłuższym czasie.Tak się może dziać zanim serce dojdzie do jakiejś sprawności. To jeszcze krótki okres po operacji.Piszesz, że tata nie ma apetytu, tak jest u wszystkich pacjentów po operacji.Ja miałam słabą morfologię, bo to ubytek krwi, wiec miałam ochotę na wszelkiego rodzaju owoce i warzywa , które mogłam jeść kilogramami do pewnego czasu, nie miałam ochoty na inne potrawy,Jeśli chodzi o leki, to każdy pacjent musi ich brać i jest ich dużo, ale stopniowo są one odstawiane, które są już zbędne po pewnym czasie. Tata powinien jednak pić dużo, wtedy inaczej pracują nerki.Ja miałam trochę płynu w opłucnej ,ale stopniowo się wchłonął Sądzę, że stopniowo tata będzie dochodził do zdrowia i będzie dobrze. Pozdrawiam
Gość Anna 123

Czy po wszczepieniu by passów może wystąpić blok serca?Mój mąż nigdy wcześniej nie miał takich objawów a teraz po zabiegu wychodzi blok podczas monitorowania holterem.Ciekawa jestem, czy ten blok to sprawa przejściowa czy już tak zostanie a może miał wczesniej i o tym nie wiedział. Bardzo proszę o odpowiedż.