Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk klatki piersiowej a szmery serca

Gość ...

Rekomendowane odpowiedzi

Na bilansie 10-latka pani doktor wykryła u mnie szmery serca. Dostałam skierowanie do kardiologa, do którego chodziłam co pół roku, aż do 18 roku życia. Przy każdej wizycie robiono mi EKG,a później szłam na konsultacje do pani kardiolog. Kilka razy miałam robione ECHO na którym nie wykryto u mnie żadnej konkretnej wady. Nigdy też nie dowiedziałam się z jakiego powodu występowały u mnie szmery. Obecnie mam 20 lat. Od 2 lat nie byłam na żadnym kardiologicznym badaniu, choć powinnam chodzić 2 razy w roku na tak zwane kontrole. Jednak z braku czasu (musiałabym przepisać się do kardiologa dla dorosłych, dodatkowe skierowania i inne cyrki) zaprzestałam ich. Jednak przy wizycie u nowego lekarza pierwszego kontaktu (pół roku temu przeprowadziłam się na studia do innego miasta) dowiedziałam się, że nadal mam dość głośne szmery, które niezaniepokoiły panią doktor. Szczerze przyznam, że zasmuciło mnie to, bo liczyłam, że z *tego* wyrosnę. Ostatnio dodatkowo przestraszyłam się dość dziwnych bóli od mostka w stronę serca, a właściwie nie bóli, a jakby ucisku klatki piersiowej. Zdecydowanie trudno mi się oddychało i towarzyszyło temu lekkie odrętwienie i mrowienie rąk. Szczególnie lewej. Zdarzyło się mi to kilka razy. Trwało to kilka minut, a potem wszystko wróciło do normy. Zastanawiam się czy było to związane ze stresem czy może powinnam jednak pójść do kardiologa??