Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Różnica ciśnień na lewej/prawej rece

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim jestem Piotr mam 35 lat. Mam taki problem ze rano mierzyłem ciśnienie miałem na lewej rece 135/85 tętno 72, na prawej ręce mierzyłem 130/85. Miałem robione echo serca wszystko ok bez odchyleń. Ogólnie mam często tak jak się zestresuje lub samo z sibie nagle taki ścisk miedzy łopatkami na środku jak serce, bliżej prawej łopatki taki przeszywający ucisk nie boli ale czuje jakby się coś zaciskalo. Zmierzyłem ciśnienie na lewej 160/90 na prawej 140/90. Miałem rtg, tk klatki piersiowej wszystko ok, morfologia ok, echo/zastawki wszystko w normie. Dodam ze bardzo często mnie łapie mnie ten ścisk, ale kardiolog na podstawie badań mówi ze jest ok czy to może być jakas sprawa nerwicy

Dodam, zewszedzie czytam ze tętno na prawej ręce jest zawsze wyższe o z tego co pamietam jakiś jeszcze czas temu mierząc tez tak zawsze miałem ze o jakieś 5-10m miałem wyższe na prawej odkąd zaczęły się dziać te ściski ciśnienie na rękach mam prawie identyczne ale częściej wyższe na lewej. Jestem prawo ręczny nieraz łapią mnie jeszcze zmęczenia. Czy to nerwica może dawać takie zaciskania i różnice ciśnień na rękach ???