Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Słyszalny puls w czasie wysiłku

Gość kolpo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tytuł tematu może wydawać się trochę dziwny, ale spróbuje dokładnie opisać mój problem. Mam 20 lat i prowadzę bardzo aktywny tryb życia, dużo biegam, gram w piłkę nożną, jeżdżę na łyżwach, nigdy nie miałem poważnych problemów ze zdrowiem. Ostatnio jednak zaczęła mnie gnębić taka oto przypadłość, że w trakcie wysiłku, gdy serducho wskakuje na wyższe obroty słyszę swój puls w uszach, jest to strasznie dziwne uczucie, słyszę po prostu stukanie swojego serca. Chcę zaznaczyć, że nie dostrzegam innych negatywnych skutków wysiłku, żadnego bólu, zadyszki, mieście pracują doskonale, kondycyjnie jestem w stanie dużo wytrzymać, sam puls nie jest szybki, mam optymalne tętno wysiłkowe, tyle, że właśnie jest takie *głośne*. Jeszcze jedna dziwna rzecz odnośnie tego: ten *głośny* puls pojawia się tylko w sportach związanych z bieganiem np. piłka nożna, jogging. Gdy np. jeżdżę na łyżwach intensywnie bądź robie domowe ćwiczenia: pompki, brzuszki (też dosyć intensywnie) wtedy nie mam tego problemu. Czasami też zdarzają się okresy, że nawet podczas biegania tego nie doświadczam, można powiedzieć, że problem ten pojawia się raz na jakiś czas, więc kiedyś zastanawiałem się czy może nie jest to spowodowane brakiem jakiegoś składnika w diecie. Proszę o porady.
Dieta ,tu nie ma nic do rzeczy. Podczas dużego wysiłku, gdy tętno wzrasta, wzrasta także ciśnienie krwi, każdy odczuwa to inaczej, ja też słyszę tętno w uszach.Zmierz sobie cisnienie przed wysiłkiem i po zobaczysz? Poza tym nie przejmuj się, bo rzeczywiście możesz narobić sobie choroby!
Witajcie! Mam podobny problem! Kilka tygodni temu zemdlałam. Byłam u lekarza. Ale nic specjalnego nie wykrył. Od tego czasu męczy mnie właśnie głośny, bardzo szybki puls. Głośny puls pojawia się nagle. Zdarza się nawet, że gdy leżę na kanapię to zaczyna mi tak walić. Mierzę sobie codziennie puls i jest bardzo wysoki. Utrzymuje się w okolicach 100-110, a po wysiłku nawet do 150, a czasem 160!! Pobolewa mnie też trochę serce i czasami czuję, jakby serce mi się tak ściskało w środku. Trwa to kilka do kilkunastu minut. Musze wtedy usiąść i wziąć parę głębokich, wtedy mija. Byłam u lekarza-EKG, echo, holter w porządku. Ale lekarz nic nie powiedział. Wiecie co mi może być? Czy ktoś ma podobne objawy?
Gość Kazimierz Gula
witam, Jak pierwszy przedmowca slysze puls w uszach szczegolnie mocno podczas lezakowania kiedy to klade sie obojetnie ktorym uchem na poduszce. Przeszkadza to w sasnieciu. wogole nie slysze tego objawu kiedy leze na brzuchu. Zauwazylem to poraz pierwszy okolo 1,5 roku temu. Mam 58 lat. Mysle ze nie jest to zwiazane z wysilkiem gdyz zdaza sie ze czesto pracuje nawet po 11 godzin / dobe i nic. Biore regularnie tylko jeden lek MetoHEXAL 25ZK po jednej tabletce rano. Sadze ze wielu ma to schorzenie lecz je lkcewazy tak jak ja. Nie bylem z tym do tej pory u lekarza ale moze i dobrze gdyz z poprzednich opisow wynika ze lekarze nie wiedza jak temu zaradzic. Oczekuje na odpowiedz jezeli ktos wie jak temu sie przeciwstawic. Pozdrawiam Kazek Moj Mail: kaziu.g@wp.pl
Ja mam objawy nerwicowe. W różnych sytuacjach niekoniecznie stresowych, w których wcześniej nic mi się nie działo teraz moje serca przyspiesza nawet do 100 uderzeń na minutę w spoczynku. Byłem u lekarza, EKG wyszło w granicach normy wiekowej. Poradzono mi wizytę u psychologa. Wiem, że to nawala psychika, ale nie umiem nad tym zapanować. Jak ograniczyć tak szybki puls spoczynkowy? Czy zostają mi tylko leki typu propranolol lub procoralan? Mam dopiero 19 lat.

U mnie puls w uszach szczególnie przy zasypianiu też jest słyszalny. Najlepszym badaniem jest echo serca. U mnie wynik wyszedł taki, że mam niewielką niedomykalność zastawki aortalnej. Moim zdaniem jeśli pojawia się coś czego nie było trzeba to zbadać.