Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Działanie opadacorden -cordarone

Gość arsen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem 4 tygodnie po plastyce zastawek , po wyjściu ze szpitala dostałem migotania przedsionków trafiłem 4 razy na SOR  umiarowili mi farmakologicznie. Później to samo co 3 dni migotanie jak w zegarku 6 godzin i pyk serce pracowało normalnie.

Od wczoraj biorę opadacorden , po zażyciu tabletki i czasie około 2 godzin przestałem migotać .

Wiem że ten lek ma bardzo dużo skutków ubocznych więc pytanie czy ktoś już ten lek przerabiał i czy po jakimś czasie jak odstawię to migotanie ucichnie czy to tylko uspokojenie na jakiś czas...

Za tydzień jadę na kontrolę po operacji zobaczymy co mi powiedzą , może ablacja ale to chyba wtedy jak leki nie działają ???

Witam

Opacordenu nie biorę już od ponad pół roku. Odstawiałam go bardzo powoli wg zalecań lekarza.Po codziennej dawce przez około trzy miesiące po szpitalu zaczęłam brać co drugi dzień ,po miesiącu co trzeci .Po pół roku lekarz kazał mi odstawić całkowicie.W chwili obecnej już zapomniałam ,że brałam.Tarczyca trochę oberwała ,musiałam wyregulować TSH ,błędnik mi wysiadł ale to akurat nie wiem ,czy to po opacordenie ,czy po wyładowaniach icd. Jak znalazłam się na OIOM-ie lekarz uprzedził mnie ,że muszą mi podać dużą dawkę amiodaronu i uprzedził przed skutkami ubocznymi (sporo ich jest). Nie miałam wyjścia bo mniej inwazyjnego leku na organizm na częstoskurcz nie ma.Od półtora roku mam spokój wyładowań nie było więcej ,przybyły trzy stenty. za miesiąc mam kontrolę i ma być podjęta decyzja o wymianie baterii w icd. Opacorden  podaje się w bardzo wyjątkowych przypadkach ,sami wiemy w jakich i dobrze ,że jest.