Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Iwona P.
Nati *********** kochanie zapomnialam o tobie,,przepraszam,ale jestem rozczepana,,,,sorki,,,skleroza hiiiiii...skarbie,ze tez ta sznowna pani migrena cie tak czesto odwiedza,,,zartuje,,,,ze tez cholera nie ma na nia sposobu,,,,jest mi naprawde przykro,ze tak czesto cie glowa boli,,,,,,,,trzymaj sie kochana,,,jutro bedzie znacznie lepiej,,,buziolek,,,,,,,,
Gość krystyna 3
Witam kochane moje dziewczynki i chłopcy U mnie znowu dzisiaj zapowiada się upał samopoczucie takie sobie da się wytrzymać Nati kochana tak Ci współczuję tego bólu głowy mnie tak wczoraj ćmiła cały dzień ale ja jak zwykle panika znowu co z tą głową bo tak prawde mówiąc nie często mnie boli głowa a ty kochana tak się męczysz mam nadzieje że już dzisiaj lepiej Buziaczki Magdziu 1987 ja też pozdrawiam i całuski i nie martw się weselny partner odezwie się nie zadręczaj się kochana Iwonko no to dopadł Cię katar niestety ta przypadłość bądzkiedy złapie kuruj się kochana A wnusia już nie mam u siebie bardzo już tęsknił za mamą i synowa go zabrała A co do przyjazdu to zapraszam seddecznie tak jak piszesz wsiadaj w pociąg i przyjeżdzaj kochana Buziole Małgosiu 1990 Pozdrawiam słoneczko Gosiu 1963 co u ciebie ??????? Dorotko W a ty co zastrajkowałaś mam nadzieje że dzisiaj się odezwiesz napewno imprezka byla wspaniala Buziaczki Co z resztą dziewczyn ? Napiszcie kochane co u was ?????? Pozdrawiam wszystkich serdecznie Sciskam was kochane milego spokojnego dzionka wam życze Dziewczynki pomyślcie nad spotkaniem dziewczyn z forum ale by było super :):):)
Dzień dobry w Słoneczny dzień :) Krysiu, dziękuje, postaram się nie myśleć, będzie co ma być, to najlepsze rozwiązanie :) Spotkanie z forum, ale superrr....:)) Ale czy to by się udało, każda w innym zakątku :)?? Iwonka, masz rację, dobrze, że jest taka koleżanka, różnie bywało, ale zaufanie mam do Niej, zawsze mi tak ulży po tych pogaduszkach z Nią... Dużo zdróweczka życzę!!! Ta pogoda to taka dziwna i łapią choróbska, niby ciepło, ale zmienna jakaś taka... Dagmarka, byłaś u lekarza?? Nati, mam nadzieję, że dzisiaj już jest o wiele lepiej z głową i możesz normalnie funkcjonować...
Gość Iwona P.
Witam serdecznie moje dziubolki koffane))**** ,,,,U mnie dzis lepiej z katarkiem,,momalu wszystko mija,,hura.....pogoda nie zaciekawa,,rano ulewa a teraz sloneczko swieci,jak tu pozniej wirusow nie lapac,,,ale sobie dzisiaj pospalam,,,hola,hola,,,niedosyc ,ze rano zaspalismy,,,brat meza czekal juz przy domu,,,a my wstalismy o 6.30..zamiast o 6.oo..ale to sa uroki dlugiego siedzenia po nocach,,,uszykowalam mezusiowi sniadanko i polozylam sie nazot,,,obudzilam sie o 10...wsumie sasiadka mnie przebudzila,,dzwonila mi ,przypominajac o pokazie u niej o 12.00,,,ale mialam szybki sprint,,szybciutko sniadanko,,tabletki,,,zastawialm zupe----pomidorowa,,,i poszlam na pokaz,,2 godzinki trwalo,,,materace zdrowotne,ale cena byla zajefajna,nie na moja kieszen,,,w prezencie dostalam probke perfumu,,,chociaz to,,,hmm,,,,,teraz siedze sama z moja psiunia w domku,,Seba poszedl na boisko,,mezus w pracy do wieczora,,,zrobilam sobie mala czarna i nudze sie,,, .......Krysiu ******************* kochana,zebym to ja nie miala tych lekow jeszcze ,choc sa mniejsze jak byly,,to napewno bym do ciebie przyjechala,,,dzieli nas duzo kilometrow,,na jazde samochodem samej nie ma mowy,,suchaj a mialyscie spotkanie z Czarna z forum,,mieszkacie blisko siebie jak kiedys pisalyscie???,Czarna tak dawno nie odzywala sie ,,,hm,,, Madziu **********kochana byc moze nie czytalam wszystkich postow,,nie wiem o co chodzi z kolega ,ktory ma isc z toba na wesele...czy nie odzywa sie???odezwie sie napewno,,, Malenka *************kochana moj maz tez ma taki mieki charakter jesli chodzi o pomoc finansowa,choc nie zawsze ma na czas oddana kase,tyle razy mowie mu nie pozyczaj,ale on i tak swoje,, Dagmarka ************* kochana jak tam sprawy z chlopakiem,poszukal juz sobie prace,,,,,zdrowiej szybciutko... Dorotka ********* kochana ty jeszcze spiochasz co???,,,po baletach trzeba odespac hiiiiiiii,,,zartuje,, Nati ********* kochanie jak sie dzisiaj czujesz,,,, Elcia ******** kochana co u ciebie.. Dandy ********* kochana nie pokoje sie o ciebie,,napisz cos koniecznie... Dorotko 67 ************** kochana napisz napewno,,,wracaj na forum,bo przeloze cie przez kolanko,,, Malgosia &********** kochanie a gdzie ty sie dzis podziewasz,,,co u ciebie.. Nefri...Gosiu 63,,,,Dorma...Blondasku,Ewuniu,,,,co z wami??? Pozdrawiam i buziolki duze dla was kochane........
Gość krystyna 3
Iwonko Czarna sie nie odzywa nie wiem dlaczego miałyśmy się spotkać ale chyba spotkanie spaliło na panewce no trudno Mnie znowu dopadły te francowate zawroty głowy a miałam już troszke spokoju i znowu od nowa juz mi się odechciało wszystkiego byłam rano na poczcie i ledwo wrócilam A na dodatek kolejny kłopot wnusio rozwalił sobie buziolka ma dziure w policzku tylko od środka ząbki sobie wbił potknoł sie w walnoł o stolik na którym je I powiedzcie sami czy ja moge normalnie zyć chyba nie co się dzieje ? z tymi niepowodzeniami u mnie w rodzinie czy to się kiedyś skończy Aż się boje co jeszcze mnie czeka Szkoda gadac :(:(:(:(:( Dorotko W co z toba ?????? Dorotko 67 Wracaj na forum
Gość Małgosia1990
Witam. Gdzie ja się podziewam?? Na mieście byłam:) A teraz siedziałam nad wykreślankami:) hihihi:D:D Ostatnio złapał nas z bratem szał wykreślanek:) Siedzimy i wykreślamy słowa z sterty literek:) Wciągające:)
Gość elcias 10
Cześć moje kochane piapisółki.... Małgosiu1989,Krysiu3,Małgosia1990,Nati,Iwonko z całego serca wam dziękuję za wasze wsparcie i za współczucie jakie mi okazujecie.Dla mnie to naprawdę bardzo trudny temat i bolesny.Ja do domu nie jeżdzę już trzy lata a mam tam zaledwie 3 km.Próbowałam ale zawsze były awantury stary zawsze sie wtrącał jak rozmawiałam z mamą zaczął nawet buntować moje dzieci na mnie i na mamę.Np mówił im że ja jestem głupia bo jestem podobna do mamy i zaczynał sie drzeć a dzieci sie go bały i nie rozumiały co sie dzieje więc przestałam tam jeżdzić ja mój mąż ani moje dzieci nie mamy kontaktu z nim żadnego.Mojemu mężowi to raz powiedział że babe to trzeba bić. Nati mama z nim mieszka to jest dom piętrowy on mieszka na samej górze mama na dole często jest tak że on siedzi na dole w kuchni i mama wtedy tam nie wchodzi bo go unika jak ognia wtedy mama idzie na działkę albo siedzi zamknięta w swoim pokoju. Iwonko do ojca czuję odrazę i wielki żal poprostu go nienawidzę i czasem mu życzę żeby on choć raz poczuł sie tak jak ja bo w końcu to przez niego mam tą nerwicę.W domu rodzinnym jest tak że on już nie bije bo wie że by poszedł siedzieć więc znalazł nowy sposób żeby nas gnębić a mianowicie pod ta kapliczką Pana Jezusa wiesza oskarżenia na mnie ,mame i moje dwie siostry to jest wypisane na dużych tablicach i ludzie to czytają.On już nie pije bo zdrowie strasznie mu zaczynało szwankować więc nawet jak wypił jednego to potem zdychał 2 dni.On nas nigdy nie bił jak był pijany bił jak był trzeżwy.Kto nie przyznaje mu racji staje sie jego wrogiem.Moja pani doktor nie ma żadnych wątpliwości że on jest chory psychicznie. Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to na wszystkie odpowiem. Dziękuję wam że jesteście ze mną. Dorotka W odezwij sie czemu tak cicho siedzisz zaczynam sie martwić,pozdrawiam.
Gość Małgosia1990
Witajcie. Wczoraj miałam nawet dobry dzień. A dzisiaj zobaczymy jak będzie. W nocy wstałam do łazienki i dostałam takiego lęku nie wiadomo dlaczego. No tak się okropnie bałam,że zrobi mi się słabo. Nie wiem czemu tak mi się zrobiło. Dzisiaj miałam zamiar iść do kina, ale nie wiem czy pójdę, jakoś średnio mam ochotę,mimo, że to mój ulubiony film:) Epoka Lodowcowa 3:) Madziu dzisiaj w nocy mnie odwiedziłaś:) Śniłaś mi się:D Elcias na prawdę Cię podziwiam. To wszystko przez co przeszłaś to na prawdę koszmar. Ale teraz będzie już tylko lepiej:) Tatą się nie przejmuj każdy za swoje zło prędzej czy później zapłaci i to z górką. Dorotko W. gdzie się kochanie podziewasz?? Krysiu główka do góry:) Czasami ta małpa nerwica musi nam o sobie przypomnieć,żebyśmy nie zapomniały o niej;)
Gość Dorota W
Witajcie po kilku dniach nieobecności Nie pisałam , ponieważ nie miałam ani trosze czasu Moi goście zostali do wczoraj do 18-tej .Jak odjechali ,to nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać ze zmęczenia.Najpierw trzy dni przygotowań do imprezy ,potem trzy dni stania przy garach i obsługiwania gości to już za wiele jak na moje siły. Byłam tak zmęczona ,że nawet do kompa nie chciało mi się usiąść wczorajszego wieczoru. Dzisiaj mam luzik--troszkę sprzątania ale za to w ciszy i spokoju.W domu nie ma żywej duszy bo panowie mają swoje sprawy do załatwienia i wrocą dopiero wieczorkiem. ______________ Może najpierw swojego posta skieruję do Pawła :) Pawle , jak już wspominałam ,mam do Ciebie kilka pytań. Po pierwsze, chciałabym się dowiedzieć czy masz zdiagnozowaną przez lekarza nerwicę ,czy bierzesz jakieś leki? Coś mi się wydaje ,ze u Ciebie nerwica połączona jest ze stanami depresyjnymi a to bardzo niebezpieczna sprawa dlatego pytam ,czy się leczysz w tym kierunku. Wspomniałeś w swoim poście ,że chyba wiesz skąd Ci się wzięła ta choroba * Jeżeli tak ,to moze mógłbyś się bardziej otworzyć i zdradzić nam tą tajemnicę?.Czasem takie wygadanie się nawet całkiem obcym osobom pozwala człowiekowi zrzucić zbędny balast ze serca i poczuć się o wiele lepiej,--lżej . Może na razie wystarczy pytań ! Odpowiedz w wolnej chwili jak masz ochotę. Pozdrawiam serdecznie! _____________ Droga Elciu Po przeczytaniu Twojego poprzedniego posta zabrakło mi słów. Popłakałam się! To co przeżyłaś (przeżyliście) można określić piekłem na ziemi. Koszmar ,który wydaje się być scenariuszem do filmu dramatycznego. Jest mi niesamowicie przykro ,ze musiałaś przejść tak wiele strasznych chwil w swoim życiu. Zasługujesz na szacunek za szczerość.Nie każda osoba po takich przejściach jest w stanie otworzyć się przed ludżmi i opowiedzieć o swojej życiowej tragedii. Elciu jesteś wielka!!!!! Zyczę Ci aby Twoje dalsze zycie było usłane różami bez kolców abyś kochała i była kochana a wszelkie kłopoty,zmartwienia i choróbska trzymały się od Ciebie z daleka. Będę trzymała kciuki za Twoje szczęście --buziaczki kochana! ______________ Krysiu dziękuję za troskę--Jesteś kochana! Odezwę się do Ciebie po obiadku,Wypoczywaj,nie szalej ze sprzątaniem z tymi zawrotami i trzymaj się !!!! ______________ Madziu a z którym* numerkiem *idziesz na to weselisko.Być moze pisałas o tym ale ja chyba to przegapiłam --sorki _______________ Iwonko dziękuję bardzo --imprezka się udała.Było sporo osób,śmiechu co nie miara więc wszystko jest ok !! Małgosiu widzę ,ze u Ciebie wszystko w porządeczku ! Co Ty za gry znalazłaś ,ze Cię tak bardzo wciągnęły??? _______________ Nati mam nadzieję ,ze migrena minęła i czujesz się dzisiaj o wiele lepiej niż w ostatnich dniach? Dziś wyślę Ci przepisy --wieczorem jak się z bałaganem w domku uporam! _________________ Maleńka jak Ty się dzisiaj czujesz.Pewnie od rana jesteś w pracy i nie masz czasu aby dl nas napisac.Poczekamy do wieczorka ,może Twój post się pojawi!?-buziolki! _________________ Nasza Frecia cała szczęśliwa wczasuje w pięknym zakątku Polski. Wypoczęta ,czekoladowa z nowym powerem wróci na nasze wrum niczym błyskawica! __________________ Matiiago pozdrawiam Ciebie serdecznie. Ty jak zwykle pochłonięta obowiązkami nie masz czasu pisać ale ja pamiętam o Tobie i myślę bardzo często z nadzieją ,zę wszystko jest ok! ________________ Dagmarko jak tam Twoje sprawy sercowe? Ty tez nie zawsze masz czas aby pisać ale od czasu do czasu dajesz znać ,ze żyjesz i o to chodzi!! _________________ Gosiu pozdrowienia z Polski Mam nadzieję ,że u Ciebie wszystko po staremu i nic złego się nie dzieje! ___________________ Nefri bardzo martwię się o Ciebie.Ostatnio gdy pisałaś,nie byłaś w najlepszej formie.Napisz proszę czy wszystko jest ok? Co się dzieje z Tobą i jak się czuja dzieciaczki? ______________ Dandy gdzie się podziewasz? Może gdzieś na wakacje wyjechałaś i zapomniałaś nam o tym napisać co? Nie ma Ciebie od kilku dni a to już jest baaaardzo niepokojąca sprawa ! _________________ Ewuniu Ty mieszkasz nad morzem więc pewnie od rana do wieczora wylegujesz się na przepięknej Sopockiej plaży.Ech tylko pozazdrościć ! _________________________ Robo pozdrowionka od Doroty.Miłego dzionka zyczę! ________________________ Jeszcze kilka zdań do Doroty 67 Droga Dorotko zapewniam Cię ,że wiele osób z tego forum darzy Cię ogromną sympatią i z całą pewnością nie chcieliby abyś odchodziła z stąd:) Początki są zawsze trudne ale tym sie nie ma co przejmować.Ja trzy lata temu ,pisząc swojego pierwszego posta ,także czułam się jak intruz . Z czasem stałam się członkiem tej rodzinki i wszystko było ok! Tak więc przemyśl sprawę z tym pożegnaniem ,nie ma co pochopnie podejmować decyzji tym bardziej ,ze nie dzieje się nic złego a ludziska z forum polubili Cię i w pełni zaakceptowali! ___________________ Troszkę popisałam a teraz zmykam sprzątać bo jeszcze godzinka --dwie i zrobi się taki upał,że stracę zapał do pracy i bałagan zostanie do jutra.Już kiedyś pisałam ,że jak mam w domu coś nie po mojej myśli to staje się zła i bardzo nerwowa więc trzeba się brać do robotki. Pa kochane odezwę się po obiadku! Życzę Wam miłego ,słonecznego dzionka ,pogody ducha i uśmiechu na twarzy. Trzymajcie się!!!!! Pa!
Gość Małgosia1990
Dorotko u mnie o tak o średnio. Ale jakoś trzeba się trzymać:) A ta gra to bardziej krzyżówka, tylko nie trzeba wpisywać haseł tylko je wykreślać z sterty liter. Kupiłam w kiosku taką książeczkę z tym jest tam 100 takich wykreślanek:) Więc siedzę o wykreślam:) No a Ty widzę miałaś pracowity weekend przy gościach:)
Gość Iwona P.
Witam))*** U mnie dzis nie zaciekawy dzien,,ojciec w domu i psuje mi humor,,,wczoraj wieczorem pracodawca mojego brata przywiozl ojca takiego pijanego ze szok,,,to dobre ,ze akurat to ten facet go przywiozl,,,dobrze mojemu bratu,,,czemu to ja zawsze musze sobie wstyd robic,,,..nie wiem co mam robic,,tak dalej nie wytrzymie z alkocholikiem w domu,,nowa kuratorka proponowala mi umieszczenie ojca w zakladzie dla oblakanych,,prowadzacy przez siostry zakonne,,musze to na spokojnie przemyslec.... ,,,Dorotko ja lubie imprezki w domu,,,griill i cos podobnego,ale pozniej kazdy pyszczek utrze a ja sprzatam kilka godzin,,,ale to mile jesli ktos szanuje cie i odwiedza,,,jestes dusza towarzystwa.. Elciu--wzajemnie ci kochana wspolczuje,,,wiem co czujesz do ojca,,ja to samo ,wsydze sie rowniez i nie znosze jego postepowania,ale inaczej byc nie moze,,,wiesz nie wiem czy nie uraze cie tymi slowami,ale nie poddawaj sie,,kochana to twoj dom rodzinny i tam mieszka rowniez twoja mama,,to ja na twoim miejscu jaknajbardziej bym tam chodzila,,,miej dume w sobie,,,nie pokazuj tego,ze boisz sie ojca,,,w przeciwnym razie on mysli sobie ,ze jest krolem domu,
Witam kochane! napisalam krotkiego posta,ale jakzeby inaczej,oczywiscie zezarlo go.nigdzie nie wyjechalam,siedze w domy,zyje,nie martwcie sie o mnie i dziekuje za pamiec,to mile.ostatnio chodze na jagody,oczywiscie nie siedze caly dzien w lesie,bo jagod duzo,w pol godzinki mam literek,ale kupcow nie ma.kariery na tym nie zrobie to pewne,kokosow tez nie,ale chociaz dorobilam pare groszy i jakos sie dotrwa do 10go.jutro zasuwam do lekarza,bo mam pamiatke po kleszczu-rumien.trzebaby sprawdzic co mi ta bestia wstrzyknela.no i to tyle co u mnie.posty na forum czytuje,myslami jestem z wami dziewczyny i trzymam kciuki. napisze jeszcze kilka slowek do Iwonki i Elci-dziewczyny wiem przez co przechodzicie,jestem z wami calym sercem i zycze wam zeby i wasza gehenna w koncu sie skonczyla!trzymajcie sie! jeszcze raz dziekuje dziewczynki za pamiec,pa!
Gość malenka
witajcie skarby i jestem!!! mąż dał sie przekonac i rodzenstwo dołożą sie kazdy swoją dole...zna mnie i wie za jak sie upre to bedzie tak jak mówie... tak Dorciu byłam w pracy potem przeszłam porzadny kawał sie spacerkiem na druga strone jeziorka wczoraj tez byłam to cudowne i spodobało mi sie reszta u mnie bez zmian Iwonko P jak zdrówko Krysiu wracaj do zdrówka Cała reszta sciskam Was i pozdrawiam serdecznie dobrej nocy ide gotowac obiadek na jutro
Gość Małgosia1990
Kochani jest mi strasznie smutno:( Znowu zaczynają się u mnie lęki:( W nocy wstałam do łazienki i takiego lęku dostałam,że wydawało mi się że zasłabnę, teraz zbliża się pora spania a ja znowu się boję:( Boże żeby to cholerstwo nie wróciło, nie teraz:( Nie w klasie maturalnej;(
Cześć Witam Wszystkich :) Jestem tu nowy i mam nadzieję że uda mi się tutaj poznać nowe sposoby na radzenie sobie z chorobą z jaką się borykam a jest to nerwica natręctw. Na szczęście nie mam (już) problemów z lękami ale takie proste czynności jak zakręcanie wody sprawia mi nie mały kłopot. Może na razie tyle. Pozdrawiam.
Gość Dorota W
Witajcie Ja piszę dopiero o tak póżniej porze ,ponieważ prawie od 11-tej do wieczora byłam z teściową w Bydgoszczy na tomografii .Miał z nią pojechać teściu ale tak fatalnie się dzisiaj czuł ,ze po prostu nie mogłam odmówić i zastąpiłam go . Prawie cały czas padał deszcz --padał to nawet za mało powiedziane ;lało jak cholera ,aż głowa bolała od tego hałasu Ja dzisiaj też się nie za ciekawie czuję. Ciśnienie zbyt niskie daje mi popalić.Mam nadzieję ,ze jutro będzie lepszy ,humorek dopisze i wyjrzy słonko! Krysiu jeszcze nie oglądała filmu--w wolnej chwili jak mi się jutro uda to choć połowę zobaczę Elciu --nic nie dostałam na meila.Juto Ci wyjaśnię co i jak z tym zrobić Małgosiu ja takze jestem zdziwiona ,zę tak mało dzisiaj postów:) Edii 77 witaj Miło,ze napisałeś .Na pewno znajdziesz tu sporo rad na temat choroby i poznasz sporo ciekawych osób.Tylko nam po jednym poście zaraz nie znikaj jak większość facetów. My fajne babeczki jesteśmy i krzywdy Ci nie zrobimy. Juto napisze więcej a tymczasem idę odpoczywać bo ledwo siedzę ze zmęczenia!
Gość malenka
witajcie kochani! u mnie dzien zleciał szybciutko byłam prosto z pracy u siostry posiedziałysmy do 21 a teraz robie obiadek na jutro i zagladam do wad cisza jakas tu ostatnio i malutko postów a reszta u mnie po staremu pozdrawiam wszystkich papa
Witam wszystkich! Ostatnio rzadko sie odzywam a to dlatego, że wykańczam dom. Czeka mnie teraz malowanie ścian, układanie paneli i inne prace z tym związane. niby fajnie, ale jak mi sie tam bedzie mieszkało tego nie wiem. wiadomo przy mamie zawsze lepiej, a tam bede sama. ale na razie o tym nie myślę. Jak jestem zajęta tym wszystkim to mniej myślę o chorobie, ale nie zawsze jest różowo, niestety. teraz do mojego leku lexapro biore dodatkowy wspomagacz, ale niepokoje nadal sie utrzymują. chyba przeprowadze powazną rozmowe z moim lekarzem, bo za długo to wszystko trwa. W weekend była na zlocie żaglowców, praktycznie codzienie przyjedzałam z męzem, a w sobote zaliczyłam impreze z kumpelą, było nawet sympatycznie. Dorotko ja niestety na plaze sie nie nadaję. musze uwazac na słonce, nie wyjde z domu bez czegos na głowie, chusta, czapka, okulary. w zasadzie od słonca zaczela sie moja nerwica, chyba wtedy a bylo to 3 lata temu za dlugo lezalam w upale, i wieczorem dostałam jakiejs psychozy. zaczełam miec oczopląs, zawroty, chcialam skakac z okna, nie moglam chodzic, masakra, myslałam ze zwariowałam. dałam rade tylko zadzwonic do mojego jeszcze wtedy narzeczonego i on ze mna spal w jednym pokoju. tak strasznie sie przestraszyłam ze jestem psychiczna ze szok. oczywscie krzysiek stwierdzil ze to był udar, ale jakos do konca nie jestem pewna, załuje ze nie wezwalismy pogotowia bo do dzisiaj nie wiem co to bylo. pozniej do mojej nerwicy doszły problemy sercowe, ale nie z organem tylko z facetem, reszte juz znacie. Apropo faceta wysłałam mu zaproszenie na nk, i widzialam jego fotki ze slubu i jego małego synka. płakałam pół dnia, ze to ja nie jestem na jej miejscu. ech mam takiego doła ze szkoda gadac. mam meża ale co z tego, to juz nie jest milosc tylko przyzwyczajenie. jeszcze do tego ta nerwica, mam juz dosyc. Elcias kilka słów kochana do Ciebie. Dam Ci kilka konkretnych wskazówek, Iwonka ma rację olej starego gnoja, liczy sie mama, i odwiedzaj ją jak najczęsciej. A jak stary bedzie sie wpier.... to postrasz go policją, prokuratorem, albo psiknij mu w tą gebę gazem pieprzowym to się uspoki. nie daj sie zmanipulowac, masz prawo odwiedzać mamę, a te jego teksty pod kapliczką niech on sobie wsadzi w tyłek !!! Albo niech twoj mąż zaprowadzi porządek, w końcu siłą zawsze można nauczyć rozumu. Pamiętaj, że teraz masz swoją rodzinę i dla niej musisz mieć siły. Czas odciąć się od przeszłości. masz takie śliczne dzieci, dla nich warto być uśmiechniętą i szczęśliwą mamą. Wiem, że Twoja mama już nie ma siły na starego, ale na pewno da się jeszcze coś zrobić. pomyśl, może jest jakieś wyjście. bo to ze stary jest psycholem od razu da się wyczuć, a moze tak go ubezwłasnowolić? Mój też mial odchyły ale nigdy nas nie bił, tez pił, ale zmarł 11 lat temu i w sumie jak żył miał gdzies mnie i moje 3 siostry juz nie mówiąc o mamie. ale dzieki niej jakos kazda z nas wyszła na ludzi, skończyłysmy studia, założyłysmy własne rodziny. ale przez niego wiem, ze mamy niskie poczucie własnej wartosci, ja mam nerwice. to przeciez nie bierze sie znikąd. mam nadzieję, ze moja rodzina bedzie inaczej wyglądała. a jezeli tylko bym zobaczyła ze cos sie dzieje nie tak od razu podejmuje radykalne kroki, nie czekałabym az cos sie zmieni niby na lepsze bo w to nie wierzę. A najwazniejszy w życiu jest świety spokój.
Zadania polskich instytucji i służb społecznych w dziedzinie przeciwdziałania przemocy w rodzinie Policja Do podstawowych zadań policji należy m.in: ochrona życia i zdrowia ludzi oraz mienia przed bezprawnymi zamachami naruszającymi te dobra, inicjowanie i organizowanie działań mających na celu zapobieganie popełnianiu przestępstw i wykroczeń oraz zjawiskom kryminogennym i współdziałanie w tym zkresie z organami panstwowymi, samorządowymi i organizacjami pozarządowymi. wykrywanie przestępstw i wykroczeń oraz ściganie ich sprawców. Działania chroniące ofiary przemocy domowej podejmowane przez policję zgodnie z obowiązującym prawem: interwencja, sporządzenie dokładnego opisu zdarzenia (notatka urzędowa), zatrzymanie sprawców przemocy domowej stwarzających w sposób oczywisty zagrożenie dla życia bądź zdrowia ofiar, a także mienia, wszczęcie postępowania przygotowawczego przeciwko sprawcy przemocy w przypadku zgłoszenia lub stwierdzenia popełnienia przestępstwa, zabezpieczenie dowodów popełnienia przestępstwa, podjęcie działań prewencyjnych wobec sprawcy przemocy, udzielenie informacji ofiarom o możliwości uzyskania pomocy. Osoby wzywające policję mają prawo do: uzyskania od policjantów zapewnienia doraźnego bezpieczeństwa, uzyskania informacji, kto przyjechał na wezwanie - numer identyfikacyjny policjantów, nazwa i siedziba jednostki, wykorzystania dokumentacji interwencji policyjnej jako dowodów w sprawie karnej przeciw sprawcy przemocy, zgłoszenia interweniujących policjantów na swiadków w sprawie sądowej. Prokuratura Osoby poszkodowane na skutek przemocy domowej, a także świadkowie mogą złożyć w prokuraturze bądź na policji zawiadomienie o przestępstwie ściganym w trybie publiczno-skargowym lub wniosek o ściganie przestępstwa (dotyczy to przestępstw ściganych na wniosek osoby poszkodowanej). W przypadku uzasadnionego podejrzenia, że popełniono przestępstwo prokuratura wspólnie z policją ma obowiązek: wszcząć postępowanie przygotowawcze mające na celu sprawdzenie czy faktycznie popełniono przestępstwo, wyjaśnienia okoliczności czynu, zebrania i zabezpieczenia dowodów, ujęcia sprawcy, w uzasadnionym przypadku zastosować środek zapobiegawczy wobec sprawcy przemocy w postaci dozoru policyjnego, tymczasowego aresztowania Działalność gmin Obowiązek przeciwdziałania przemocy w rodzinie, szczególnie w rodzinie z problemem alkoholowym, spoczywa także na samorządach lokalnych. Zgodnie ze znowelizowaną Ustawą o Wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, do zadań własnych gminy należy m.in. udzielanie rodzinom, w których występują problemy alkoholowe, pomocy psychologicznej i prawnej, a w szczególności ochrony przed przemocą w rodzinie. Możliwości działań na rzecz pomocy ofiarom przemocy domowej podejmowanych na terenie gmin: 1. Udostępnienie rodzinom, w których występuje przemoc, pomocy psychospołecznej i prawnej, poprzez: a) tworzenie i prowadzenie: punktów informacyjno-konsultacyjnych schronisk dla ofiar przemocy domowej ośrodków interwencji kryzysowej telefonów zaufania programow środowiskowych b) inicjowanie powstawania i wspieranie: organizacji społecznych pomagających ofiarom przemocy domowej, grup wsparcia dla ofiar przemocy domowej, Zadania te powinny być umieszczone w Gminnym programie rozwiązywania problemów alkoholowych. Na realizację tego programu gmina przeznacza środki z opłat za zezwolenia na sprzedaż alkoholu. 2. W przypadku gdy aktom przemocy towarzyszy picie alkoholu należy powiadomić gminną komisję rozwiązywania problemów alkoholowych, która zgodnie z prawem powinna: przeprowadzić dokładne rozeznanie sytuacji (wywiad środowiskowy), wezwać osobę nadużywająca alkoholu i stosującą przemoc na rozmowę ostrzegawczą, informującą o prawnych konsekwencjach stosowania przemocy wobec bliskich, udzielić wsparcia socjalnego, psychologicznego, prawnego osobom poszkodowanym, poinformować członków rodzin o możliwościach szukania pomocy w zakresie problemów alkoholowych i przemocy domowej, prowadzić dokumentację przypadku, w przypadku stwierdzenia bądź podejrzenia popełnienia przestępstwa powiadomić organy ścigania, w razie konieczności powiadomić policję i wnioskować o objęcie rodziny działaniami zgodne z kompetencjami, np. wizyty dzielnicowego, w razie konieczności powiadomić ośrodek pomocy społecznej i wnioskować o objęcie rodziny działaniami zgodne z kompetencjami, wnioskować do sądu rejonowego o zastosowanie, wobec osoby uzależnionej od alkoholu, obowiązku poddania się leczeniu w zakładzie lecznictwa odwykowego, współpracować z innymi instytucjami i organizacjami pomagającymi ofiarom przemocy domowej w środowisku lokalnym, Pomoc społeczna Celem działania pomocy społecznej (zgodnie z Ustawą o pomocy społecznej) jest umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężenia trudnych sytuacji życiowych, których same nie są w stanie pokonać, a także zapobieganie powstawaniu tych sytuacji. Pomoc społeczna jest udzielania między innymi w przypadku przemocy w rodzinie. Przemoc domowa jest przyczyną dysfunkcji rodziny, a także może być konsekwencją dysfunkcji o innym podłożu. Pomocy społecznej udziela się także w przypadku: ubóstwa, sieroctwa, bezdomności, alkoholizmu, narkomanii, bezradności w sprawach opiekuńczo-wychowawczych. Wszystkie te sytuacje mogą sprzyjąć występowaniu przemocy wobec bliskich bądź z niej wynikać. W strukturach lokalnych działają Miejskie lub Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej. Bezpośrednią pomocą rodzinom i osobom potrzebującym zajmują się pracownicy socjalni działający zgodnie z ustaloną rejonizacją. W ramach swoich kompetencji i zadań pomoc społeczna: przeprowadza wywiad środowiskowy umożliwiający diagnozę sytuacji rodziny lub osoby. (Niebieska karta – załącznik do wywiadu), przygotowuje wszechstronny plan pomocy, monitoruje efekty podjętych działań, pomaga w załatwianiu spraw urzędowych i innych ważnych spraw bytowych, udziela szeroko rozumianego poradnictwa, np. prawnego, psychologicznego lub wskazuje miejsca gdzie można uzyskać taką pomoc, udziela informacji o przysługujących świadczeniach i formach pomocy w uzasadnionych przypadkach: udziela pomocy finansowej w formie zasiłków stałych, okresowych, celowych, udziela pomocy rzeczowej np. przekazanie odzieży, żywności, udziela zasiłków i pożyczek na ekonomiczne usamodzielnienie się informuje o możliwościach uzyskania pomocy w środowisku lokalnym, wskazuje miejsca zajmujące się pomaganiem ofiarom przemocy domowej, w tym możliwości otrzymania schronienia np. w schroniskach, hostelach, ośrodkach, w razie potrzeby bądź na życzenie zaintersowanych zwraca się do policji o podjęcie działań prewencyjnych wobec sprawcy, zgodnie z kompetencjami policji, w przypadku stwierdzenia bądź podejrzenia popełnienia przestępstwa powiadamia organy ścigania, może organizować i prowadzić np. punkty informacyjne, ośrodki pomocy, grupy wsparcia dla ofiar przemocy domowej, świetlice dla dzieci, współpracuje z innymi instytucjami i organizacjami Służby zdrowia Głównym zadaniem służby zdrowia jest ochrona zdrowia pacjenta. Zjawisko przemocy domowej kwalifikuje się do zakresu sytuacji objętych świadczeniami zdrowotnymi ponieważ: a) bardzo często towarzyszą mu wyraźne uszkodzenia zdrowia somatycznego, b) zawsze występują poważne uszkodzenia zdrowia psychicznego. W dziedzinie pomocy ofiarom przemocy domowej, oprócz zadań podstawowych, takich jak np. udzielenie pomocy medycznej, istotne jest: rozpoznanie sygnałów świadczących o występowaniu przemocy, szczególnie gdy ofiary bądź świadkowie próbują to ukryć, umiejętoność przeprowadzenia rozmowy umożliwiającej rozpoznanie form przemocy i częstotliwości jej występowania, poiformowanie ofiar o możliwościach szukania pomocy, wystawienie na prośbę poszkodowanych zaświadczenia lekarskiego o stwierdzonych obrażeniach. poinformowanie ofiar o miejscach i warunkach wystawienia obdukcji, w przypadku stwierdzenia takiej konieczności lub na prośbę poszkodowanych powiadomienie innych służb np. pomocy społecznej, policji, gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych w przypadku stwierdzenia podczas badania lub podejrzenia popełnienia przestępstwa, np. ślady cięzkiego uszkodzenia ciała, ślady podejrzanych oparzeń, wykorzystania seksualnego, powiadomienie organów ścigania, Organizacji pozarządowe Informacja o działalności lokalnych organizacji pozarządowych powinna być dostępna w każdej gminie, w przychodni, poradni, szkole, komisariacie, itp. Organizacje pozarządowe to sa głównie stowarzyszenie, fundacje, kluby. W zakresie pomocy ofiarom przemocy domowej organizują: telefony zaufania, punkty informacyjno - konsultacyjne, ośrodki pomocy, schroniska, hostele,świetlice dla dzieci W ramach swojej działalności oferują, m.in.: pomoc psychologiczną, w grupie i kontakcie indywidualnym, pomoc prawną, w tym pisanie pozwów, wniosków pomoc socjalną grupy wsparcia, grupy samopomocowe, pomoc socjoterapeutyczną dla dzieci, udział w prowadzeniu wywiadów środowiskowych, udział w pracach zespołów pomagających ofiarom przemocy np. przy gminnej komisji czy ośrodku pomocy społecznej, udział w interwencjach, pilotowanie przypadków, pomoc w załatwianiu spraw urzędowych i innych Współpraca służb i instytucji: Ofiary przemocy domowej potrzebują zwykle pomocy psychologicznej, prawnej, materialnej, socjalnej, medycznej, a także wsparcia. Niezmiernie istotna jest współpraca i przepływ informacji pomiędzy różnymi instytucjami i organizacjami zajmującymi się pomaganiem ofiarom przemocy domowej, a co za tym idzie tworzenie koalicji lokalnych. Czynniki sprzyjające podniesieniu skuteczności pomocy ofiarom przemocy domowej świadczonej przez różna służby: tworzenie zespołów pomocowych składających się z przedstawicieli różnych instytucji, np. policjant, pracownik socjalny, lekarz, pedagog, znajomość miejsc, osób, możliwości udzielenia pomocy w środowisku lokalnym, przekazywanie i zbieranie informacji od poszczególnych osób i instytucji pomagających rodzinom, konsekwentne egzekwowanie świadczeń wynikających z zadań i kompetencji poszczególnych instytucji, podnoszenie kwalifikacji pracowników w dziedzinie zjawiska przemocy domowej oraz sposobów skutecznej interwencji i możliwości pomocy, odpowiednia dokumentacja poszczególnych przypadków, form udzielania pomocy i efektów. Uwaga: odpowiednio prowadzona dokumentacja jest niezwykle pomocna w ewentualnym postępowaniu karnym przeciwko sprawcy
Elcia napisz do nich, na pewno cos doradzą Pomoc, jakiej udzielamy odpowiadając na emaile to: nawiązanie kontaktu i dostarczenie wsparcia, udzielanie informacji: o zjawisku przemocy, prawach i możliwościach prawnych, proceduralnych i instytucjonalnych, prawach ofiary, świadka i – niekiedy - sprawcy, adresach instytucji pomagających w sytuacji przemocy w rodzinie, psychologicznych mechanizmach zjawiska przemocy, motywowanie do działania i zmiany. Pytania o szczegółowe zagadnienia prawne kierujemy do zespołu prawnego, skąd odpowiedzi trafiają bezpośrednio do nadawców. Adres prawnej poradni mailowej to: prawnicy@niebieskalinia.pl.
Elcia jeszcze na koniec apropo kapliczki, mozesz ojca usadzic w prokuraturze za wypisy pod kapliczką, to jest znieważenie, poczytaj o tym. Art. 207. § 1. Kto znęca się fizycznie lub psychicznie nad osobą najbliższą lub nad inną osobą pozostającą w stałym lub przemijającym stosunku zależności od sprawcy albo nad małoletnim lub osobą nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny , podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. Jeżeli czyn określony w § 1 połączony jest ze stosowaniem szczególnego okrucieństwa, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. § 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12. Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego. Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. § 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. § 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary. § 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.