Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewelina67

Witajcie mam do Was pytanie ponieważ coś mnie rozkłada to jakie leki mogę przyjmować na przeziębienie i jakie leki przeciwbólowe dodam że biorę codziennie rano SERTAGEN! Zawsze pomagał mi ibuprom no ale teraz gdy biorę lek Ssri to sama niewiem! Proszę o odpowiedź pozdrawiam

Maju dziekuje za odpowiedz,oj z tym przeziebieniem to wszyscy sie zmagamy,zdroweczka zycze trzymaj sie.Ewelinko mysle ze mozesz wziasc ibuprom nic Ci nie bedzie,to leki przeciwzapalne i nie maja az tak wielkiej dawki skladnika.Powiedz mi jak sie czujesz po Sergatenie,mam go w szufladzie,psychiatra mi zapisala ale ze ja jestem antylekowa boje sie go wziasc,jakbys mogla napisac jak sie czujesz po nim bylabym wdzieczna.A przeziebienie normalnie mozesz leczyc dostepnymi srodkami.Pozdrawiam

Gość Ewelina67

Witam Cię i dzięki za odpowiedź! Co do tego Sertagenu tez bałam się go wziąść bo nie potrzebnie czytałam o skutkach ubocznych ale wkoncu się przrmoglam i wzięłam biorę go dopiero tydz jak narazie odpukać tylko jest mi jakby nie dobrze, nie za bardzo chce mi się co kolwiek robić i jestem rozdrazniona ze z byle jakiego powodu krzyczę na dzieci heh a tak jak narazie jest ok zobaczymy co będzie jak lek zacznie działać, a mam nadzieje ze zadziała jeszcze doraźnie mam przypisany alpragen! To mówisz ze np gripex tez można brać? Uspokoiłas mnie z tym ibupromem bo to jedna z nie licznych tabletek przeciwbólowych która na mnie działa ten ibuprom sprint Caps!

Mozesz smialo wziasc,leki na przeziebienie nie maja wplywu na antydepresanty,smialo lykaj :) No widzisz tu jest moj problem czytam ulotki,przeczytam lek do szuflady,no i tak sobie leza jeden przy drugim.Ja podobnie jak wszyscy przebadana,fizykalnie zdrowa,a raz na jakis czas dopada mnie niemoc nierwicy.Zaczynam kojarzyc moje dolegliwosci z cyklem miesiaczkowym,tak jakbym miala napiecie przedmiesiaczkowe silniejsze niz inni z objawami nerwicy ,czyli szybsza akcja serca,cisnienie zawroty glowy przechodzi to bardzo szybko ale dyskomfort straszny.Wiec juz troszke zglupialam co mi w koncu jest.Dlatego mam dylemat z tym sertagenem,musze przemyslec sytuacje czy brac,czy jednak podrazyc sprawy hormonalne jeszcze.

Gość Ewelina67

A i jeszcze jakoś tak od siebie zaciska mi zęby mam nadzieje ze to po tym leku a nie coś innego! Moja rodzina powiedziała mi żebym nigdy nie czytała skutków ubocznych bo tak to nigdy nic nie wezmę no i cóż wzięłam z myślą że pomoże i to mnie chyba przelamalo! Ja też nie wiem czy to jest nerwica bo mam podejrzenie nadczynność tarczycy wyniki będę mieć dopiero we wtorek u lekarza wolałabym chyba to dostać leki nawet do końca życia ale żeby wszystko to minęło niż byłam tez na badaniu eeg tez wynik będzie na następny tydzień i tez niewiem co dalej robić i myśleć jak wyniki wyjdą ok

Powiem Tobie tak Ewelinko,my kobiety jestesmy szybciej narazone na zmiany wlasnie hormonalne,tarczyca daje objawy nerwico-podobne.Tu akurat jak zbadaja tarczyce i sa jakies odchylenia mozna ja leczyc lekami z dobrym skutkiem,ale o typowo ginekologicznym problemie ktory moze meic wplyw na uklad hormonalny poruszaja sie po oamcku,trudno jest trafic we wlasciwy cykl zeby cos wyszlo w hormonach,zawsze mowia ze tak mozliwe ze ma to wplyw ale tak do konca nie wiedza czy faktycznie.Ja bedac u endokrynolog stwierdzila ze mimo iz wyniki tsh ft3 i ft4 i tpo sa dobre dalaby mi leki,ale hmm po co jak wyniki sa w normie wiec to takie leczenie ciut na wyrost.Nie neguje kwesti ze inni biora leki super ze im pomagaja,ale po cholere brac skoro wyniki sa dobre,tylko dlatego ze tak wypada dac tableteczke.Ciekawa jestem co Tobie wyjdzie :) Porownamy sobie jak juz swoje bedziesz miala:)

Gość Ewelina67

No właśnie skoro masz w normie wszystko to po co leki? Ja mam tsh poniżej normy teraz tylko robie ft3 i ft4 i co dalej lekarz mówi ze wtedy zrobi usg itd no ale widzisz można zrobić od razu a nie czekać ale tacy są lekarze! Ja Ci powiem tak opisałam moja historie w temacie nerwica -osoba współuzależniona zaczęło się z dwa lata temu i tylko miałam to raz w roku zawsze przed wyjazdem na wakacje denerwował się czy wszystko wzięłam itd wiec to raczej nerwy dostawałam takich ataków i trzymało mnie 3 dni raz miałam w nocy dwie noce pod rząd przed miesiączka byłam u ginekologa to stwierdził że to mogą być silne skurcze macicy i to wszystko a od stycznia tego roku zaczęło mi się to wszystko i powtarzalo dwa razy w tygodniu byłam na sorze dwa razy raz stwierdzili odwodnienie raz zespół hiperwentylacji a moja psychiatra stwierdził że może to być nerwica z podłożem tarczycy i ze jestem osobą współuzależniona i juz sama niewiem co mi jest możesz przeczytać moja historie jeśli chcesz jeszcze w dodatku nie dość że jestem szczupła bo mam 174 cm i zawsze ważyłam 55kg tylko jak byłam w ciąży to przytyłam w jednej ważyłam 77kg a w drugiej 76kg to teraz w przeciągu dwóch tygodni spadam na 53kg a w dodatku tez palę papierosy i odkąd zaczęły mi się te ataki palę więcej tak jakby mi się chciało palić cały czas no masakra o i takie moje życie

W ciagu dwoch tygodni na 53kg nie no zdradz sekret:) Ja tez pale duzo wiem niedobrze niezdrowo itd,ale trudno jest rzucic,co do tego ze caly czas chce sie Tobie palic mam to samo.Wiesz co jestesmy tak przebadane ze musimy zaakceptowac fakt ze to nerwica,bo inaczej sie zadreczymy.Ja mam wszystko zwiazane z tymi skokami cisnienia itd wiec jak siegam po papierosa mozesz sobie wyobrazic jakie mam wyrzuty sumienia,z drugiej strony jak nie wiedzialam co mi jest nie zwracalam na to uwagi.Pokrecone to wszystko.Mam fajna lekarke kazala mi olac wszystkie objawy,to diabelsko trudne bo mam do tego fobie ze nie lubie byc sama w domu,sie nakrecam wtedy okropnie,niedawno jeszcze balam sie isc na zakupy,a juz duzy sklep zapomnij,teraz jest oki.Poprostu powiedzialam sobie co ma byc to bedzie trudno.Mi sie objawy wykluly tez jak moj maz pracowal za granica,jak wracal bylo dobrze jak reka odjal doslownie,wyjezdzal znow cos szwankowalo.Teraz pojawiaja sie objawy przed miesiaczka wiec zaczelam to kojarzyc z nie boje sie tego slowa z menopauza,a my kobiety palace jak mi napisala na innym forum bardzo madra osoba szybciej mamy te wszystkie atrakcje dla nas niemile ktore tez moga byc nerwicowo podobne,typu szybsza akcja serca,uderzenia goraca ,zmiany w tarczycy to wszytko gospodarka hormonalna napedza tez.Dowiedzialam sie od mojego ginekologa ze organizm przygotowuje sie do zmian juz okolo 35 roku zycia,fajny gosc wszystko mi wytlumaczyl wiec tez troszke ide w ta strone.Mam optymistyczne podejscie do zycia wiec widze wiecej pozytywow niz negatywow wiec wierze ze bedzie dobrze,bo szkoda zycia na zmartwienia:)

Gość Ewelina67

No to baa musi być dobrze damy radę iść przez życie z wesołą minką i być zawsze zuch dziewczynką!jakby co to pisz zaglądam tu codziennie po parę razy lubię czytać te wszystkie wpisy jakoś mnie uspokaja i fajnie z kimś pogadać o tym co nas łączy!jeśli wiara czyni cuda musisz wierzyć że się uda Buzki

Gość Ewelina67

A miałam ci się właśnie pytać czy pijesz kawę ja ją odstawiłam jakieś dwa tygodnie temu a tak za nią tęsknię bo lubię ale się boje pić ze mnie za bardzo podbuzuje!ja lubię czytać to forum bo wiem ze nie jestem sama tylko ze za bardzo mnie wciąga a obowiązki wzywają ;)

Kawa nie podnosi cisnienia,jezeli juz to minimalnie i spada,mysle ba jestem pewna chyba ze masz probemy z zoladkiem to inna sprawa,ze spokojnie mozesz wypic kawe,naprawde nie widze powodu zebys miala z niej zrezygnowac.Kawa pita w niewielkich ilosciach ma wrecz dobry wplyw na organizm,na serce ma duzo oksydantow.Wiec widzisz same zalety i ten zapach swiezo zaparzonej kawy:)

Gość Ewelina67

Hej wszystkim! Aniu wypiłam kawę trochę mnie po niej zmulilo zamiast pobudzić hehe zdrówko się polepszylo ale za to ząb zaczął boleć wszystko naraz boje się dentysty jak niewiem co i niewiem jak iść co robić znacie jakieś sposoby żeby sobie ulżyć zaznaczę jeszcze raz że biorę SERTAGEN również pozdrawiam

Pomysl ze przezylas psychiatre to dentyste tez dasz rade,teraz stomatologia jest praktycznie bezinwazyjna i bezbolowa,dasz rade:)Widzisz kawa nic Ci nie zrobila a jaki smak i zapach :) Tez mam przepisany Sertagen ale go nie wzielam ,mysle ze nie mam potrzeby,ale nigdy nie mowie nigdy.Ale dopoki mozna bez lekow to postaram sie ich nie brac.