Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krystyna3
Krysiu WaW !~~ w przyszłym tygodniu ale słonko naprawdę niewiem w który dzień bo chciałabym żeby mnie ewcia zawiozła samochodem a niewiem jak ona z czasem bo tym PKSem to się strasznie długo jedzie !!! Też bym chciał bardzo cię zobaczyć!!!Bużka
Nie da się jednoznacznie określić, w jakiej temperaturze człowiek zamarza. Skóra na rękach, nogach i twarzy może mieć około zera stopni, jednak to, co decyduje o życiu i śmierci, to tak zwana ciepłota głęboka ciała – temperatura wewnątrz klatki piersiowej i jamy brzusznej. Normalnie wynosi ona 36–38 stopni. Problemy zaczynają się, gdy spada poniżej 35 stopni. Wtedy pojawia się uczucie wewnętrznego chłodu, zaczynają marznąć dłonie i stopy, mięśnie drżą. Tak wygląda pierwsza linia obrony organizmu przed zimnem – mózg podejmuje decyzję o wycofaniu krwi z tych obszarów, z których ciepło najszybciej ulatuje – kończyn, nosa i uszu. Gorąca krew skupiana jest w organach wewnętrznych i mózgu. Dreszcze mają za zadanie wytworzyć dodatkowe ciepło – kurczące się mięśnie to najbardziej wydajny piec organizmu. Jeśli człowiek jest nagi, marznąć zaczyna już przy 25 stopniach Celsjusza. Naturalne mechanizmy obronne pozwalają nam przetrwać w lekkim ubraniu nawet przy temperaturze zero stopni, pod warunkiem jednak, że powietrze wokół jest nieruchome. Nawet przy lekkich podmuchach pojawia się chłodzenie wiatrem – odczuwalna temperatura jest znacznie niższa niż ta, którą pokazuje termometr. Przy -10 stopniach wiatr o prędkości 15 kilometrów na godzinę sprawia, że czujemy się, jakby było -27 stopni. Taki sam wiatr przy -20 stopniach daje już odczucie prawie -50 stopni. Nawet lekki spadek głębokiej ciepłoty ciała upośledza działanie mięśni i mózgu. Ręce i nogi stają się słabsze, mogą pojawiać się zawroty głowy i niepokój, jednak wciąż zachowujemy dość przytomności, by trzeźwo oceniać sytuację.
Gość catullus
111000, ale o co chodzi? Krysia.. już za późno. Tych leków nie można tak sobie zaczynać brać i po ptostu odstawiać.. obawiam się, że mogłoby sie to skończyć nie najlepiej. Zresztą, sama pewnie o tym wiesz. Skoro już taką decyzję podjąłem i taka była diagnoza psychiatry, to dokończę, co zacząłem.
Gość catullus
Freedom, jedyne co wiem, to stan wyziębienia zaczyna się od 35 stopni w dół. Poza tym, nie myśl o tym, olej te myśli o zamarzaniu. Zajmij się czymś.. nie wiem - licz w głowie od 1 do 100 i skup się tylko i wyłącznie na tym, cokolwiek.
Gość catullus
Freedom.. przecież 36.7 to normalna temperatura ciała, postaraj się uspokoić, przejdzie Ci za chwilę. Zresztą, pomyśl sobie - a czemu miałbyś nagle zamarznąć? :) 111000, dziękuję, że tak uważasz.. Ja tylko piszę to, co wiem z własnego doświadczenia..
Gość catullus
Krysia waw, ja się obawiam, że żadne ziółka i żadne psychotropy mi nie pomogą. Ja sam sobie muszę pomóc i zmienić coś w swoim życiu. Ale ostatnio miałem takie jazdy, że po prostu uznałem, że leki chociaż to zagłuszą trochę i łatwiej mi to będzie wszystko ogarnąć.
Catullus masz racje że leki te wyciszają.....A życie swoje możesz tylko i wyłącznie ty unormować my możemy ..wspjerać duchowo czasami materialnie jesli będzie taka potrzeba....Jestesmy jednym...małym forum.....PRZYJACIÓŁMI....Mylę się ?Czana oj oberwiesz,,,!!Oj czarna oberwiesz!!!!Twój wie jak mam na imie ty PIPKO