Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysoki puls w spoczynku

askaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pisze poniewaz wczoraj bardzo sie zmartwilam. Mojejmu chlopakowi bardzo szybko bije serce. W stanie spoczynku najczesciej 100 razy na minute. Wczoraj spokojnie sbie siedzielismy i ogladalismy film, poczulam,ze jesgo serce strasznie szybko bije i jego puls wynosil 120. Czy to moze byc jakis powazniejszy problem? Bardzo prosze o pomoc.
cześć! powiem ci że różne mogą być przyczyny przyśpieszonego pulsu. U mnie naprzykład lekarz stwierdził *dodatkową drogę przewodzenia* do serca przez to niby mam tą tachykardie czyli przyspieszony puls. Niewiem czy nerwica też nie powoduje szybszego bicia serca. A czy twój chłopak ma oprócz tego jakieś inne objawy?
Ja na twoim miejscu próbowałabym go jeszcze namówić na wizyte u lekarza, bo po wysiłku to mogłabym się zgodzić na puls 10o razy na minute, ale w spoczynku to mi się wydaje że to nie jest całkiem normalne. Może niech najpierw jakieś podstawowe wyniki porobi. Mi się jednak wydaje że powinien skonsultować się z kardiologiem, bo nie chce cie straszyć ale teraz bardzo dużo młodych mężczyzn choruje na serce i niestety już z tego nie wychodzą. Dlatego uważam że powinno się dmuchać na zimne, bo może akurat nic poważnego się nie dzieje u Twojego chłopaka, ale wiesz nie zaszkodzi sprawdzić i mieć spokojną głowę.
Gość kobieta 25

Kiedy zmierzylam cisnienie,wynosil on 114/76 natomiast puls 176, siedzialam sobie spokojnie,i nawet nie czylam tego zeby moje serce tak szybko bilo;przylozylam palec do szyji i czulam ze serce bije normalnie.czy majac taki puls mozna tego nie czuc?czy jesr to mozliwe ze cisnieniomierz mogl sie pomylic,jak zmierzylam cisnienie po raz drugi w tym samym czasie puls wynosil 83,mialam robione dwa razy echo serca i wszystko w normie