Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki Echo Serca - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam pytanie związane z moimi wynikami echo serca.

Robiłem badanie dwa razy jedno po drugim w odstępie 3 tygodni.

Badanie z dnia 05.06.2020

AO - 3,2 LA - 3,1 IVSD - 1,0 PVD - 1,0 LVDD - 5,2 LVDS - 2,4 EF - 70% RVDD - 2,6 TAPSe2,1

Wymiary serca w normie, aorta i pień w normie, luk aorty 2,7 cm, prawidłowa kurczliwość, bez cech zaburzeń relaksacji lewej komory. Zastawki morfologiczne i czynnościowe w normie, małe śladowe fale zwrotne na mitralnej i trójdzielnej. Osierdzie bez płynu, żyła główna w normie. 

Badanie z dnia 29.06.2020

AO - 2,9 LA - 3,4 IVSD - 0,9 l, PVD - 0,9 

LVDD - 5,3 LVDS - 3,3 EF - 67% RVDD - bez opisu

Wymiary  jam serca w normie, aorta i pień płucny w normie, luk aorty 2,1 cm, prawidłowa grubość ścian i kurczliwość, bez cech zaburzeń relaksacji lewej komory, śladowa fala niedomykalności przez zastawkę mitralną, reszta w normie. IVC - 1,4 cm, podatna oddechowo. Osierdzie bez płynu.

Moje pytanie brzmi czy tak od razu zastawka trójdzielna się naprawiła, że już się domyka? Łuk aorty tez jakoś dziwnie się pomniejszył o 0,6 mm. LVDS podskoczyło prawie o 1 cm ? 

Mógłby ktoś mi jakoś to w racjonalny sposób wytłumaczyć? 

Dodam też, że wyniki Holtera będę miał około za tydzień.

pozdrawiam serdecznie

Gość Ewa39zToF

To może być sposób pomiaru: czy mierzą średnicę komory między ściankami zewnętrznymi czy wewnętrznymi. Jeśli niedomykalność była śladowa, to lekarze mógł jej nie zauważyć, albo pominąć w opisie. Generalnie gratuluję i zazdroszczę takich wyników.

masz frakcję 67/70 i pytasz czy to dobry wynik? dałbym się pokroić za takie wyniki..... frakcja 15-20 jest argumentem do przeszczepu serca..... u mnie spadła właśnie do 20/25.... ważne aby lewa komora była z dobrym wymiarem i przy pompowaniu krwi przyjmowała calutką krew, nie jestem ekspertem ale lekka niedomykalność, to pewnie kwestia do konsultacji z kardiologiem.