Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybki puls przy minimalnym wysilku

Gość Ann132

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 23 lata, 164 wzrostu i 67 kg wagi. Mam od 3 tygodni problem. Mój puls w spoczynku to przeważnie 90-100. Jednak wystarczy że wstaje np zmyc naczynia i skacze od 130 do nawet 150. Utrzymuje się on tak długo jak stoję. Gdzy siadam bardzo szybko (kilka sekund) spada do 90-100. Byłam dziś na SOR i lekarz powiedział że puls wysoki ale ze wszystko w porządku (nie miałam żadnych badań oprócz osłuchiwania i mierzenia ciśnienia). Mówił też że to może być wina przemęczenia organizmu (od kilku tyg nie przespałam w całości ani jednej nocy) lub odwodnienia (piję ok 1,5 l wody dzienni). Wtedy puls wynosił 110 w spoczynku. Dostałam jakiś lek na zmniejszenie pulsu(nie zadziałał) i do domu. Wizyte u kardiologa mam dopiero w przyszłym tygodniu. Strasznie mnie to martwi. Dodam jeszcze że leczę depresję i nerwice i miałam niejednokrotnie podwyższony puls że stresu ale występowało to także w spoczynku a nie tylko przy wysilku. Czy ktoś z was miał podobna sytuację? 

U mnie stwierdzona została tachykardia zarobkowa, przy czym stosowałam już 4 różne beta blokery, które nie obniżają pulsu tylko wzmagają arytmię... jestem już podłamana... Nie mogę normalnie funkcjonowac- prysznic meczy jak wejście na 10 piętro, dodatkowo mam duszności i ból w klatce i gniecenie, czuje się jak starsza kobieta, a mam 30 lat... problem pojawił się od kwietnia, wcześniej wszysko było Ok...

Byłam dziś u kardiologa. Powiedział że wszystko w porządku za wyjątkiem tego że serce bije za mocno i za szybko. Jakby coś symulowało to serce do szybszego działania. Ostatnio słabo sypiam i to też może mieć wpływ. Dostałam beta blokery na max 3 miesiące i za ok 3 tyg mam założyć 24h holtera. Trochę mnie martwi że nic konkretnego nie powiedział. Tylko że nie do końca wie czemu tak jest ale raczej wszystko ok (nie przekonało mnie to). Pytałam czy mogą być to początki niewydolności ale powiedział że nic na to nie wskazuje. Miałam też dziś wykryta tezyczke utajoną więc to może też na tą pracę serca wpływa... 😕😕

Ale masz inne objawy niż ta meczliwosc ? Jestes w stanie funkcjonowac normalnie i samej gdzieś wyjść czy ten wysoki puls to uniemożliwia ?? Ja aktualnie jestem już taka słaba, ze nawet zębów nie umyje na stojąco... dostałam skierowanie do szpitala- jutro z rana jadę, choć boje się ze zaczną od inwazyjnej diagnostyki typu koronografia 😕

Nie wiem czy to Ci coś pomoże i czy tak też jest u Ciebie i lepiej kontaktuj się z lekarzem ale u mnie takie bardzo podobne  rzeczy pojawiają się jak za długo i za blisko  siedzę w pobliżu niektórych  urządzeń elektrycznych. Chodzi o pole elektromagnetyczne i jego wpływ na serce. Ostatnio mocno  z tym przesadziłem bo dużo czasu w domu spędzałem i też przez jakiś czas miałem problemy podobne z twojego opisu.

Ojej :/ mam nadzieję że szybko wrócisz do zdrowia Paula09. Ja byłam dziś u innego kardiologa. Kompletnie inne podejście. Od razu kazał założyć holtera żeby zobaczyć jaki to rodzaj tachykardii i mieć pewność co się leczy a nie leczyć objawowo w ciemno. Wytłumaczył że nie może być to niewydolność serca ani raczej nic poważnego. Uspokoił mnie trochę chociaż serce dalej wali, mam duszności i ogólnie czuję się słabo. Przynajmniej wiem że już w czwartek będzie wiadomo co tak na prawdę się dzieje. 

Też dostałam skierowanie na Holtera, przy czym miałam to badanie dwa tyg temu i wówczas migotania przedsionków nie wykryto- pytanie czy nie trafiłam na odpowiedni moment czy mój stan się pogorszył na tyle, ze to migotanie powstało... W ciągu ostatnich 5 tyg miałam 4 ekg i holtera i nic nie wskazywało, ze mam coś oprócz tachykardii. Jak z tym żyć, jak nie mam na nic siły i mecze się niemiłosiernie... czy Twój kardiolog wyjaśnił skąd się bierze taka nietolerancja wysiłku? Mi powiedziano, ze w tym wieku tak się zdarza 😕 

jak na razie nic na ten temat nie mówił. Czekam do czwartku na wizytę. Dziś w nocy przyjechało po mnie pogotowie. Puls ponad 150(gdy byłam zdenerwowana) 120-130 w spoczynku na spokojnie. Zrobili kolejne ekg nic nie wykazało. Powiedzieli że w szpitalu i tak mi nic teraz nie zrobią więc zostałam w domu z zleceniem leków uspokajających. Rano sytuacja się powtórzyła. Spię po 4 h max bo mam duszności a puls czuje w całym ciele. Boję się nawet wstawać. Przetrwanie do jutra to katorga. 

Często miałam podwyższony puls ze stresu ale napadowo np max 10 min. Teraz trwa to już ponad 3 tyg bez przerwy (tylko podczas spokojnego leżenia potrafi zejść do 80 ale wystarczy że się poruszę i już 100 😕 i dziwi mnie to. Nie mogę przez te duszności i puls spać i to wszystko takie błędne koło trochę.  Kardiolog kazał mi dziś wziąć 0,5 tabletki betaloc ZOK 25 ale niestety nie zauważyłam żadnego wpływu tego leku. 

Miałem takie sytuacje już 3 razy w życiu i zawsze było to poprzedzone długim przebywaniem w pobliżu włączonych urządzeń elektrycznych.Nawet taki duży  tv w odległości jednego metra ale oglądany np przez miesiąc po kilkanaście godzin dziennie  może już zaszkodzic bo jak każde urządzenie elektryczne wysyła pole elektromagnetyczne. To się stopniowo kumuluje w organizmie aż  serce w końcu daje o tym znac.Nie każdy tego doświadcza tak jak nie każdy np wymiotuje plywajac statkiem i ma chorobę morską ale jakiś procent osób może być bardziej wrażliwa na wpływ pola elektromagnetycznego i później są tego takie objawy. Nie jestem lekarzem i moja porada może być traktowana tylko jako ciekawostka ale jest to wzięte z własnego doświadczenia i mi to pomogło gdy zrozumiałem co mogło być tego powodem.