Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze i skoki pulsu

Gość Chmielu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) istnieja u mnie podejrzenia nadcisnienia.. w zeszlym roku robilem badania krwi, moczu, usg i ekg, wyniki byly prawidlowe.. ost na badaniach krwi wykazalo, ze mam podwyzszone BASO ( norma do 2.0 a jamam 2.4 ) i wysoki cholesterolo 192 ( norma do 200 ).. reszta wynikow jak najbardziej ok. a moje cisnienie wynosi zawyczaj 145/95 ( czasem gorne bywa 155, czasem 135, dolne czasem 100, czasem 90 ) jednak od dawna nie mialem prawidlowego cisnienia.. w zeszlym roku mierzylem je przez 2 miesiace, i w tym roku mierzylem od stycznia.. ciagle takie samo zawysokie... dotego mam dziwne akcje z pulsem ( skacze mi np do 130 i utrzymuje sie przez 2 godziny mimo ze ciagle leze i nic nie robie )... bylem dzisiaj u kardiologa, i on mi powiedzial ze moje pomiary cisnienia sa niewiarygodne, a pulsem mam sie nie przejmowac, bo nie ma choroby zwiazanej z wysokim pulsem... kazal mi przez miesiac badac cisnienie i znowu do niego isc zeby mi ewentulanie leki przepisal.. jak wg was powinienem to traktowac?? jako niekompetencje?? lekarz nawet wynikow badan nie chcial widziec.. juz sam niewiem co mam o tym myslec.... moze jakies sugestie od was?? pozdrawiam :)
i dodam jeszcze... jak mam tak wysoki puls czuje sie dziwnie, nie potrafie tego okreslic.. jkaost tak inczaj, jakbym mial zaraz zejsc :) ... mimo ze puls jest wysoki, to serducho jakos tak slabiuchno bije ( ciezko wylapac puls ).. a czasem tak lomocze ze boje sie ze wyjdzie z siebie i stanie obok :) os moja dziewczyna nie mogla zasnac na mojej klatce, bo za bardzo lomotalo... masakra ;) pozdro
masz bole w klatce piersiowej i wrazenie jak by bylo tam za lamo miejsca tak mysalem ze silka byla w twoim zyciu uskuteczniana:) zmien kardiologa powinienes miec zrobione echo serca ,ekg miales robione chociaz?? wysoki puls nie jest choroba lecz wzkzuje na jakie nieprawidlowosci w organizmu wiec nalezalo by to wyjasnic zmien kardiologa bo jest debil pozdro i trzymaj sie
w tym problem, ze bolu nie ma... jest tylko takie uczucie oslabienia jak jest szybki i slaby puls, a jak mocny i szybki to zero negatywnych objawow.. ekg mialem rok temu, i nie bylo nieprawidlowosci, jedynie napisala mi babka jako komentarz *nadcisnienie* :) ale wtedy nie mialem problemow z przyspieszonym pulsem... ten problem ostatnio zacza sie tworzyc... juz planuje zapisac sie do LUX-MEDu w warszawie ( abonament miesieczny 80 zl chyba i nie placi sie za badania wogule, a lekarze znaja sie na rzeczy... wiem bo moja siostra sie tam leczy ;) pozdro
Nie wiem czy Ci pomogę , ale miałem coś takiego w twoim wieku. Robiłem badania, które wychodziły w normie aż w końcu lekarz powiedział ,że po 30 stce mi przejdzie , czekałem i czekałem , ale nie przeszło , tylko łykałem non-stop tabletki na obniżenie ciśnienia. Przeszło po 40 , jak trochę przytyłem. jak byłem szczupły , to bardziej odczuwałem takie zmiany w organiźmie .Ale teraz po latach widzę ,że na takie stany chorobowe lekarstwem jest ruch , codziennie rano minimu 5 minut , a najlepiej żebyś się spocił - tylko nie wychodź od razu na pole , bo strzeli Ci kręgosłup. Po roku takich ciśnień ciśnienie unormowało mi się do normalnego poziomu. Wczesniej trenowałeś a teraz nie robisz nic - a organizm się przyzwyczaił i potrzebuje rozładować tę energię a nie ma jak.Ja też trenowałem i po ślubie przestałem i po latach , dzisiaj myślę,że ciśnienie i złe samopoczucie były tego efektem. Gdybyś jeszcze chciał o coś zapytać to pisz - dietla7@wp.pl - chętnie odpowiem. Życzę zdrowia