Skocz do zawartości
kardiolo.pl

nagłe napadowe kołatania naprzemienne nie

Gość Anna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Około miesiąca temu przez 3 tygodnie odczuwałam codziennie przez cały dzień od rana do wieczora bardzo szybkie bicie serca, uczucia ucisku w klatce, jakby taki cięższy oddech.

Mialam wykonywane Echokradiografie serca i badanie wyszło w porządku. Uspokoiłam się i po tym badaniu te codzienne szybkie bicia serca zmniejszyły się. Widocznie nerwy- strach o to co to jest, strach przed chorobą nasilały objawy. Zwłaszcza, że należę do osób lękliwych, zwłaszcza panicznie boję się chorób. 

Tamte codzienne objawy uspokoiły się, zniknęły te całodzienne szybkie drgania serca, uczucie duszności też zniknęło. Jednak od jakiś 2 tygodni mam takie nagłe pojawiące się "znikąd" kołatania serca. Np przez cały dzień w pracy jest ok, nagle kładę się do łóżka wieczorem i gdy lezę to nagle pojawiają się te silne bicia serca  mocno odczuwalne.  (niczym się nie stresuje, nie myślę o niczym martwiącym przed snem, jestem zrelaksowana) . Dzisiaj rano jak tylko się obudziłam to też odrazu wystąpiły te silne bicia serca i od 2 godzin czuję je non stop. Poprzednie kilka dni w ogole takie drgania nie występowały. Skąd takie objawy?

3 dni jest ok, a tu nagle np w stanie spoczynkowym leząc wieczorem drgania serca, jednego wieczora są drgania serca, drugiego wieczora nie ma.  3 dni ok, za chwilę np nagle rano drgania. Od czego to zależy?  Tych drgań/szybkich bić serca nie poprzedza żadna sytuacja stresująca, jakieś wydarzenie stresujące. Tylko nagle znikąd wystepują. Owszem jestem wrażliwą osobą i takim typem nerwicowca ale nie mam powodów ostatnio do zmartwień. Chyba, ze jeszcze siedzi we mnie tamten silny stres poświadomie gdy bardzo się bałam że mam jakaś chorobę serca (przed badaniem echa serca)

Dodam, ze mam problem z kręgoslupem piersiowym. Na rtg kręgoslupa piersiowego wyszło lekkie zwyrodnienie w kręgoslupie piersiowym i kyfoza spłycona. Czesto odczuwam bóle, kłucia w klatce piersiowej z przodu i z tyłu, przy ruchu pleców, łopatek. itd. Ostatnio jak leżę na lewym boku gdzie serce to czuję później takie kłucia w tym rejonie. Czy możliwe ze to kregoslup piersiowy uciska na coś na jakieś nerwy i powoduje oprócz kłuć też drgania serca?

Gość biugers

Zaburzenia rytmu serca od kręgosłupa raczej są mało możliwe. Zbadaj sobie krew magnez potas sód. Może Ci elektrolity uciekły i masz przez to kołatania serca. Warto też sprawdzić poziom TSH bo chora tarczyc może wpływać na arytmie. Te szybkie bicie serca to mogą być niegroźne dodatkowe skurcze komorowe każdy je ma a możesz je bardziej odczuwać przez stres wywołany arytmiami z przeszłości (przeczulenie). Fajnie by było jak byś miała zrobiony holter i udało się złapać te kołatania. To byś miała pewność co to jest.

Hej dzięki za odpowiedź

Tak z innej beczki mam pytanie. Zauważyłam u mnie w mostku- pośrodku mostka nad piersiami takie jakby wybulwienie, tak jakby taką górkę, jakby okragła kość wystawała. Tak jakby kość w mostku była wybulwiona.

Nie przypomina to żadnego guzka, w dotyku to tez nie jest guzek, nie boli, nie jest okrągłe. To jest coś typu jakby mała górka, lekki "garbik" malutki ale sprzodu klatki piersiowej- nad peirsiami, w mostku , wybulwienie takie. Nie wiem, wydaje mi się, że miałam to dużo wczesniej ale teraz zaczęłam się bać panicznie że to jakiś guz czy coś z kością nowotowoerowe. I zaczęłam to wiązać z kołataniami serca.

Miesiąc temu miałam ECHO SERCA i też lekarz badał tym ultrasonografem między piersiami wiec chyba widziałby coś tam gdyby bylo cos powazniejszego w kości? nie wiem...a moze skupił się tylko na sercu i tego nie zauwazył.

1.5 roku temu na rtg kręgoslupa piersiowego wyszło lekkie zwyrodnienie w kręgoslupie piersiowym i kyfoza spłycona.

Możliwe ze te wybulwienie w kościach w mostku to z powody jakiegoś tam zwyrodnienia, skrzywienia? taka moja budowa?? patrzyłam u innych bliskich mi osób i nie mają czegoś takiego.

I znowu te lęki...że wyjdzie coś strasznego.

Widzę że się Pani strasznie nakręca. Lekarze raczej zwracają uwagę na wszelkie anomalie u swojego pacjenta. Przy Echu i RTG na pewno lekarz jak i technik radiologi widzieli pani gulkę. Polecam wizytę u internisty niech panią gdzieś skieruje lub uspokoi. A narazi zalecam spokój i nienakręcanie się