Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca u dziecka i podejrzenie MVP

Rekomendowane odpowiedzi

Moja córka ma 18 miesiecy i miała podejrzenie MVP, co to jest? Lekarz powiedzial że nie ma sie czym martwic i że taka jej uroda serduszka i tyle. Do swojego lekarza pediatry ide za tydzien z tym wynikiem i nie wiem co mam do tej poty pocznac? Echo serduszka wykazało u coreczki: *niewielkie ugięcie płatka przedniego zastawki dwudzielnej bez niedomykalności* CO TO JEST? JEJ WYNIKI ECHO: wymiary serca - komora prawa -1.0, k. lewa-2.6/1.5 cm, FS- 42.5%, EF - 75.6% lewy przedsionek - 1.6 cm, aorta - 1.5, przegrody serca bzm. niewielkie ugięcie płatka przedniego zastawki dwudzielnej bez niedomykalnosci pozostale zastawki serca, łuk aorty i cień bzm. Co mam teraz o tym mysle? Lekarze mówia że ok ale juz tak raz miałam zbagatelizowalam sprawe i są komplikacje. Moja coreczka jest bardzo nerwowa wsciekła gdy jej coś nie wychodzi, zanosi sie czy to ma związek z jej wynikami???? Mam jej podawac lek na uspokojenie czy to konieczne? Bardzo dziekuje za odpowiedz
Nie odniosę sie do wymiarów jam serca bo na tym się nie znam, ale reszta opisu jak dla mnie jest prawidłowa. Ugięcie płatka, jesli nie ma mowy o niedomykalności zastawki jak an ten moment i wiek dziecka jest raczej urodą serduszka. MVP to okrerślenie wypadania płatka zastawki mitralnej. To schorzenie o dobrym rokowaniu. Jeśli pioszukasz na forum znajdziesz wiele na ten temat. Dla uspokojenia możesz wykonac badanie ponownie w innym ośrodku. Napisz skąd jesteś. No i co jakis czas po prostu kontorluj u specjalisty czy nic się nie zmienia, czego życzę. Zajrzyj do nas na stronę, która podała Madzia. Ola
Oliwia155 zgadzam sie z dziewczynami.MVP to wypadanie platka zastawki mitralnej,jest to niegrozne i jesli nie ma arytmi serca nie trzeba brac lekow nasercowych czyli beta-blokerow.Jest dobrym rokowaniem bo nie ma niedomykalnosci zastawki a nawet jesli by byla to nic nie groznego wiem bo sama mam niedomylaknosc trzech zastawek.Wejdz na strone ktora podala Magdalena jest tam mnostwo na ten temat,poczytaj sama sie przekonasz. Jesli masz pytania odpowiem?