Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w okolicach serca

Gość Adrian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie od 3 lat mam lekkie kłucia w obrębie klatki piersiowej czasem z tyłu pleców są one sporadyczne raz na jakiś czas raczej nagłe i trwają kilkanaście sekund nie przeszkadza mi to w funkcjonowaniu bo jest to rzadkie i krótko trwające zjawisko ale nie wiem co to jest i czy jest ktoś w stanie to określić 

Gość Adrian

Ale sytuację raczej są losowe czasem leżę i zakluje pod żebrem czasem idę i zakluje z lewej strony klatki piersiowej czasem z tyłu pleców i myślę że to dość istotna informacja ale grając. W piłkę po meczu albo wysokim wysiłku fizycznym raczej nie ma takiego zjawiska są losowe i krótkotrwałe występują po całej lewej stronie od żeber po klatkę piersiową z lewej strony i plecy również z lewej strony 

Gość Adrian

Chciałem się poprawić bo nie dopowiedziałem i wprowadziłem w błąd jeżeli to trzustka to mam identyczne objawy jak przewlekłe zapalenie trzustki może być to przez diete wysokobiałkowa która stosuje? 3 gramy białka na kg masy ciała? Natomiast miałem się poprawić z tym że zrobiłem sobie test i przez 3 dni z rzędu jadłem ogromne posiłki które ledwo mieściłem 2 worki ryzu i 500 gramów kurczaka z całym brokulem jadlem tam przez 3 dni i ledwo to w siebie wepchnalem i nie bylo żadneg kłucia nic więc akurat to całkowicie można wykluczyć bo po posiłkach jednak nie dzieje się nic za to podczas tych boli zauważyłem że serce troszkę szybciej i mocniej bije mam się bać? 

Gość Adrian

Mam tak od 3 lat ale nigdy nie zwracałem na to uwagi bo nasilenie jest takie samo non stop a bóle występują najczęściej z lewej strony klatki piersiowej i towarzyszy temu przyspieszone bicie serca stąd moje podejrzenia patrzą na serce 

Gość Bodzio

Posiłek z ryżu i kurczaka jest lekkostrawny, dlatego nie musi powodować żadnych objawów. Bez badań ciężko powiedzieć co Ci dolega. Dlatego na początek proponowałem zbadać trzustkę za pomocą TK ( ewentualnie USG - wychodzi taniej). Kup również ciśnieniomierz z funkcją wykrywania arytmii i gdy zauważysz szybsze bicie serca mierz i zapisuj wyniki. Jeśli z trzustką będzie wszystko OK  to zgłoś się do kardiologa. To że przez trzy lata bagatelizujesz objawy wcale nie oznacza, iż choroba nie istnieje i nie rozwija się.

Gość Adrian

Zapomniałem dodac również najważniejsze informacje wiek-18 lat nie pije alkoholu I nie pale papierosów w rodzinie choroby przeważające to choroby serca w mama oraz tata do tego dziedziczne żylaki kończyn dolnych cukier i ciśnienie idealne tak mówiła mi lekarka około 2 miesiecy temu trzyb życia stresujący ogólnie jestem dość nerowyw no to tyle z takich istotnych informacji