Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica czy choroba jakas inna? :(

Gość Marika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od ponad tygodnia miałam silne drgania serca, uczucia cieżkosci w klatce piersiowej, ciężkosci oddechu. Wiem,ze nerwy to nasilały, bo bałam sie co to jest,myslalam o zawale i nakręcalam sie jeszcze bardziej nerwowo. 

Lekarz rodzinny zapisal mi hydroxyzyne. Po tym drgania sie troche  uspokoily,  czuje sie lepiej jednak wciaz czuje taka ciezkosc w klatce piersiowej,scisk, ucisl jakby dziwnny inny oddech

Mialam USG echokardiografie serca. Lekarz po badaniu i w trakcie badania powiedzial ze wszysrko w porządku. Jednak wychodzax z gabinetu w opisie badania zauwazylam jedno koncowe takie zdanie "Male prawdopodobienstwo nadcisnienia płucnego". Zmartwilam sie i nie wiem jak to rozumieć? Lekarz mowil ze wszyatko ok a tu nagle skad takoe zdanie? 

Wiem ze to male pradopodobienstwo ale przez moja lękowosx dzwonilam do rodzinnej lekarki zapytac co o tym mysli.

moja lekarka rodzinna powiedziala,ze  gdyby byly jakiejs podejrzenie to zawsze o tym pisza i zalecają dalsza diagnostykę a lekarz nuc nie wspomnial podcza badania a mowil ze wszyatko ok wiec zebym sie nie martwila. 

Mowila tez ze kazdy ma takie ryzyko nadcisnienia i wlasnie na podstawie badania mojego echa serca lekarz stwierdził ze ja mam male prawdoppdobienstwo wiec wszyatko w porzadku.

Ale ja sie nakrecam nerwowo i ciagle mnie to stresuje..bo mam mysli takie lękowe ze mozeee widzial jakis objaw ze cos w tym jest dlatego tak napusal...ze moze podejrzewal cos bo cos zobaczyl w badaniu....i jeszcze skupiam sie ma moich objawach ciezkosci i ucisku  w klatce , ciezkosci oddechu to boje sie ze mam początki nadcisnienia płucnego...juz sobie te objawy nadciśnienia płucnego dopasowalam do siebie i pasuja ale wiem ze tez takie objawy mozna miec w nerwicy??? Ze ciezkosc oddexhu jak gdyby taki inny oddexh,uczucie ciągłego ucisku w klatce,w mostku jakby taka ciezkooosc kamienia.??? 

I znowu te lęki i mysli zeby do innego lekarza isc na echo serca zeby zobaczyc czy tez powie ze wszyatko ok , i jak on te zdanie rozumie...z tym malym prawdopodobieństwem nadcisnienia płucnego i znowu te lęki co by moja rodzina mój mąz zrobil gdyby ti choroba byla...:(