Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przebieg ablacji

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dnia 15.11.br. miałem wykoną ablację w AM na Banacha w W-wie. Opieka i sam przebieg zabiegu oceniam celująco. Naprawde AM może się chwalić bo ma czym.:). Ale do rzeczy. Od 02.2005 mam wszczepiony stymulator dwujamowy DDD-R w związku niewydolnością węzła zatokowego oraz napadowego bloku P-K. Od paru miesięcy odczuwałem napady,ataki dziwnego szybkiego kołatania,walenia serca. Na kontroli stymulatora wyszło, iż miałem ich w przeciągu roku prawie 600. Max 193/min, a dł 18 min. Zostały mi zmienione leki z Beta-blokerów na antyarytmiczne. Niestety leki nic nie pomagały. Ataki były i stawały się coraz częściej. Tak więc zrobiłem holtera który jak zwykle nic nie wykazał oprócz tylko kilka pojedynczych pobudzeń komorowych. Więc wspólnie z lekarzem zadecydowaliśmy o ablacji. Tak więc 14.11.br. trafiłem do AM. Jak wiadomo przed zabiegiem ablacji wykonywane jest badanie elektrofizjologiczne, u mnie tez takie było lecz troszke w innej formie. Wykorzystano elektrody ze stymulatora:). Oto opis z karty wypisowej: ERP - AVn 430ms, ERP - A 220ms, stymulacją szybką RAA 230 ms wyzwolono w sposób powtarzalny AFI. Stymulacją RVA do 3 impulsów dodatkowych - bez zaburzeń rytmu. ERP V 200ms. Wykonano stymulacyjną ocenę przewodzenia przez cieśń dolną (CS->LRA 41ms (SR 227ms)); LRA-> CS 46ms (SR 225ms). Wykonano linię aplikacyjną w cieśni dolnej z uzupełnieniami. Uzyskano rozbicie potencjału A na elektrodzie ablacyjnej; zmianę sekwencji na eletrodzie HALO potwierdzając szczelność cieśni w obydwu kierunkach: CS->LRA 86ms (SR 148ms); LRA->CS 100ms (SR 211ms). Jeżeli ktoś może mi ten opis przetłumaczyć tak dla ludzi byłbym bardzo wdzięczny. Czuję się dobrze. Mam odpoczywać przez miesiąc żadnego wysiłku fizycznego. Pozdrawiam i jeszcze raz polecam szpital AM w W-wie. Marcin