Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Potykanie serca, drżenie mięśni, lęk... elektrolity ?

Gość Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Chciałem opisać moją sytuację, która trwa od 5 dni...

Dużo stresu, nerwów w pracy, dieta uboga w owoce, warzywa

Dzień 1

Zaczęło się od "potykania" serca (dławienie, chwilowe zatrzymania...ciężko nazwać) z częstotliwością różną co 30 sek, do 2 min jedno potknięcie, oczywiście magnez i potas wzięty, ale nic to nie dało...w nocy doszły zimne dłonie, drgania mięśni, szczególnie uda, poczucie lęku, paniki. Spałem może ze 2h, a właściwie padłem ze zmęczenia, bo przez tą czestotliwośc potykania serca się nie dało zasnąć.

Dzień 2.

Po przebudzenia to samo,  potykanie co 30 sek - 2:30, drgawki, oczywiście magnez i potas suplementowany. Umowilem sie po poludniu na teleporade i jak na zlosc przestało mi to dokuczac na 3h wtedy tez dzwonial p. doktor, która przepisala mi leki na uspokojenie przed snem i powiedziala, zebym jechal na sor jak ponownie to wroci w celu zrobienia ekg. Ponownie wróciło i pojecalem na sor....oprócz małej tachykardii nic nie wyszlo, bo oczywiscie w tym momencie musialo przestac się potykac 😕 Ciśnienie w tym dniu maiłem rózne od 125/70 do 145/80, puls 85-95. Po SOR postanowiłem użyć elektrolitów zakupionych w aptece tj. potas, glukoza, chlorki, cytryniany. NOc średnio przespana, budziło mnie potykanie serca.

Dzień 3

Pobudka i od razu potykanie serca (już nie mialem siły do tego), ale zauważyłem, że częstotliwiść potykania zwiększa się jak siedzę lub leżę,(30 sek-2:50) więc większość dnia przechodziłem (1:30 do 10min) po domu , co odczuły porządnie moje nogi 😉 Przyrządziłem 2l elektrolitów, co dało ok. 1500mg potasu i w ciągu całego dnia pomału podpijałem, oprócz tego dieta bogata w potas + suplementy kompleks b6, magnez, multiwitamina. Puls zaczał spadać, oscylował ok 75, więc w miare ok, normalnie w spoczynku mam 60-65. Spadła również moc potykania serca, wcześinej każde potknięcie objawiało sie u mnie wzdrygnięciem, było bardzo odczuwalne, tym razem było lżejsze. W ciągu dni miałem 2 epizody, jeden 45 min , a drugi 1,5h w którym mi nic nie dolefgało. NOc przepsana średnio

Dzień 4.

Standardowo na dzien dobry potknięcia, ale tak jak poprzednio już nie mocne. Przygotowałęm 4l elektrolitów, co dało 3000mg potasu i przez cały dzien pilem. Zauważalna róznica. 10h nic mi sie nie działo, na wieczór wróciło, ale noc przespałem ok.

Dzień 5.

Aktualny dzień,,,NIe mam już siły pić elektrolitów, już nie smakują 😉 staram sie zastąpić większą ilością innych produktów jak ziemniaki, sok pomidorowy itp. oczywiscie suplementacja magnezem i witaminami trwa. I ponownie dostaję potknięc serca, co raz rzadziej, ale są....

MOje pytanie brzmi....jak długo to może potrwać ??? Podawanie elektrolitów ewidentnie działa, bo jest b. duza roznica, ale końca nie widać 😉 Czy aż tak mnie wypłukało z tego potasu ? Strasznie mnie ta cała sytuacja męczy/irytuje, bo nie da się normalnie funkcjonować. Człowiek się położy czy usiądzie i czeka tylko na "potknięcie".