Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaburzenia pracy serca

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 28 lat, jakiś czas temu (ok 6miesiecy) zacząłem odczuwać niepokojące uciski, ukłucia w klatce piersiowej. Po wizycie u kardiologa podstawowych badaniach krwi, badaniu ciśnienia, EKG usłyszałem opinie że wszystko jest okej, że to bóle mięśniowe, że to siedząca praca i brak ruchu. Na jakiś czas się wszystko uspokoiło. Miesiąc temu zaczęła mnie regularnie boleć głowa, miałem zawroty, uczucie spadania i tp, udałem się na wizytę do neurologa zrobił mi podstawowe badania łącznie z ciśnieniem i tu wyszło już podwyższone około 150/90. Zacząłem więc badać ciśnienie regularnie i utrzymywali się w granicach 160/80 do 175/95. Lekarz internista przepisał mi lęk AXTIL 5mg biorę go od 2 tyg. I teraz ciśnienie jest ok (srednio 125/60) bóle głowy zniknęły jednak pojawiło się przyspieszone tętno ok 90 uczucie niepokoju i ucisk w klatce piersiowej. Pytanie czy coś z tym robić, czy to jest normalne. Dzisiaj problem się nasilał dzwoniłem do lekarza, zalecił mi nebivolek 5mg na spowolnienie pracy serca. Zastanawiam się czy to dobry kierunek leczenia czy objawy przyspieszonej pracy serca przy tabletkach na nadciśnienie są normą. Proszę o radę

Gość Klementynka

A czy przypadkiem nie  masz nerwicy, ona może dawać takie objawy. Ja już przerabiam to od wielu lat  . Od 15 lat biorę beta bloker na spowolnienie  pracy serca i na arytmię, bralam lek na obniżenie  ciśnienia i średnio  mi one pomagają.  Najlepsze efekty przynosi wyciszenie organizmu. Jak juz nie moge sobie poradzić,  to biore lek na uspokojenie.  Po prostu trzeba się  nauczyć się z tym żyć.