Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter defibrylator przy arytmii serca

Gość erna

Rekomendowane odpowiedzi

Arytmia serca Czy może ktoś sie wypowiedzieć na temat kardiowertera .Kto ma go wszczepiony i jak funkcjonuje na codzień.Mam 65 lat i mi to proponują .Co robić nie wiem czy mam wybór.Mam silną arytmię.Jest to wina przewodzenia impulsów a nie wada genetyczna czy miażdżyca tylko dodatkowe skurcze .Serce słabe pracuje na 25 % jak to określił lekarz.
Ale ja jestem osobą już dość wiekową i czy często trzeba się kłaść do szpitala , bo ja pochodzę z małego miasteczka .Jak coś będzie nie tak , to nikt mi nie pomoże.Prawdopodobnie często trzeba korzystać ze szpitala klinicznego.I jakie leki się zażywa
Gość pacnt z Leszna
Zbyszek.Mama wszczepiony kardiowerter-defibrylator od 9 m-cy.Czuję się lepiej,serce pracuje rytmicznie.Nie używam nitro.Zabieg niegrożny,po południu robiony i jedna noc w szpitalu.Na drugi dzieN,rano o 9-tej już wypisany.Tak robią w Lesznie wielkopolska.Nie ma sie czego bać a wszystko bedzie dobrze.Bezboleśnie wykonane.Na chwilę usypiają człowieka w czasie zabiegu aby to urządzenie wyregulować.I jak mówią*po ptokach*.Wspaniali lekarze i pielęgniarki.Mam już grubo po 70-tce i czuję się b.dobrze.Co 3,4 miesiące należy tylko jechać do szpitala gdzie zrobią badanie kardiowertera a trwa to ok.15 min. i jest bezbolesne.Nie ma sie więc czego obawiać a na pewno będziesz się czuł znacznie lepiej no i pewniej.Miałem arytmię i jak wyżej wspomniałem teraz jej prawie nie odczuwam a serce bije od 60 do 70 skurczów na minutę Jest dobrze i polecam to niewiarkom.

Moja siostra ma od roku wszczepiony kardiowerter. Serce jej słabo pracuje i musiała zdecydować się na to urządzenie. Widocznie jest taka potrzeba aby częściej wspomagać jej serce bo ma nawet 20 wyładowań dziennie, które niemalże pozbawiają ją przytomności. W związku z tym nie może normalnie funkcjonować, a nie ma 60 lat. Za to lekarze nie potrafią odczytać działań kardiowertera i ganiają ją co miesiąc po 100 km do szpitala, i nic z tego nie wynika, w niczym jej nie pomagają a ona cierpi. Wszystko jak zwykle zależy od lekarzy. Jeśli nie chcą leczyć, to umieramy................................. Zanim oddamy się w ręce lekarzy, należy przygotować się merytorycznie aby nie być bezwolnym przedmiotem, dla medycyny, dla które nie jesteśmy żywymi ludźmi tylko przypadkami.

Jeśli chodzi o ratownicze defibrylatory to duży wybór oferuje sklep Sendpol na swojej stronie sendpol24.pl. Mają wyselekcjonowanie urządzenia od takich marek jak HeartSine, Lifeline, czy Philips. U nas w placówce mamy taki model jak Samaritan AED PAD 360 P i sprawdził się już parę razy znakomicie. Pełny automat, czyli samoczynnie wyzwala bezpieczny impuls elektryczny, to zdecydowanie przyśpiesza całą akcję ratunkową.