Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Objawy zawału serca jednak zawału brak.

Gość Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem. Postaram się opisać wszystko. Otóż w poniedziałek 24 lutego przyleciałem do Polski, w odwiedziny rodziców. We wtorek zrobiłem sobie rozszerzone badania z krwi i moczu (mam dużą nadwagę). W wynikach wyszła podwyższona insulina 39,47 mU/l 2,60-24,90, trójglicerydy 182mg/dl < 150 (SI 2,06 < 1.7) oraz krwinki czerwone RBC 5,83 T/l 4,50-5,70,  hematokryt 49,9%, obniżone MCG 27,6 pg 28,0-34,0 podwyżona liczba monocytów 0,88 G/l < 0,80, ALT 56 U/l < 41, cholesterol 233,7  mg/dl < 190. W piątek 28 lutego wracałem samolotem, podczas lotu gdzieś tak w połowie drogi (czas trwania lotu 3h) ciężko mi się oddychało, brałem duży oddech i miałem uczucie, że mało powietrza nabieram i ucisk na klatce, trwało to jakieś 20min, potem przez kolejne 20min czułem ból w okolicach serca. Po wylądowaniu wszystko ok, następnego dnia w sobotę rano 20min bólu w okolicach serca przerwa 1h i znowu ból 20min i poźniej do wieczora ok, wieczorem ból nie ustępował, pojechałem na ostry dyżur. Tam zmierzono ciśnienie 190/120 zrobiono EKG i zostawiono mnie na ER, tam podłączyli sprzęt do parametrów, otrzymywałem lek pod język na zbicie ciśnienia, zrobiono mi ponownie EKG, następnie USG serca, rentgen klatki piersiowej, pobrano krew. Przyszły wyniki krwi i lekarz powiedział, że wyniki są takie, że jednocześnie mogę iść do domu jak i zostać w szpitalu. Zostałem przeniesiony na dział kardiologii. Byłem tam 4 dni.

Dzień pierwszy (ciągle czułem ból):

badanie krwi

pomiar ciśnienia

stwierdzono niski potas

leki na ciśnienie Ramipril 10mg, Amlodopine 10mg (te co biorę zawsze w domu) + Spironolactone 25mg + Potas

badanie EKG z wydrukiem

podłączony BeneVision TM80 24/h

pompa z lekiem przeciwbólowym przez wenflon

Dzień drugi: (ciągle czułem ból):

badanie krwi

pomiar ciśnienia

leki na ciśnienie Ramipril 10mg, Amlodopine 10mg (te co biorę zawsze w domu) + Spironolactone 25mg + Potas

badanie EKG z wydrukiem

USG serca

pompa z lekiem przeciwbólowym przez wenflon

Przyszedł pan kardiolog starej daty i powiedział, że na pewno nie są to bóle związane z atakiem serca i nie miałem takowego ataku i nie mam w danej chwili

Dzień trzeci: (ciągle czułem ból):

badanie krwi

pomiar ciśnienia

badanie EKG z wydrukiem

badanie CT klatki piersiowej bez kontrastu i z kontrastem

Przyszedł pan kardiolog i powiedział, że jak CT wyjdzie ok, to jutro wypis

Dzień czwarty: (brak bólu)

badanie krwi

pomiar ciśnienia

badanie EKG z wydrukiem

wypis do domu

opakowanie Spironolactone 25mg do domu

dostałem 5l bańkę na mocz, miałem zebrać mocz z 24/h i zawieść do szpitala

Teraz opis bólu, coś z czym miało problem 2 tłumaczy. Ból jaki czułem to punktowe kłucie w okolicach serca, które raz przechodziło w prawo i zamieniało się w ból w mostku (tak jak by to kość bolała, jak dotykałem palcem to bolała kość) następnie ból wracał w okolicę serca i był bardziej rozlany po czym znikał jak bąbelki w wodzie, cały czas czułem ból lewego bicepsa, czasem do tego dochodził drugi ból jak by ktoś wbijał mi kij do bilarda od spodu serca. Ten ból to był taki mały teatr, coś gdzieś ktoś latał, się przemieszczał i znikał jak bąbelki w wodzie.

Dzień 1 po wyjściu ze szpitala - wszystko OK

Dzień 2 po wyjściu ze szpitala - poszedłem na zakupy, kupiłem 2 kartony mleka i wsadziłem do plecaka, w drodze powrotnej ból obu łopatek i kłucie w sercu, wrodziłem do domu i przeszło, jednak szybko drętwieją mi ręce czy nogi, np. już w trakcie pisania tego postu drętwieją mi stopy. Ból klatki w miejscu splotu słonecznego i jednoczesne kłocie w sercu, nie jest to mocny ból.

Dzień 3,4,5 .... co jakiś czas ból jak w dniu drugim po wyjściu ze szpitala raz na jakiś czas ciężko mi się oddycha przez 20-30min. Co to może być ? Znowu niski potas ? Panika ? Mierzę ciśnienie w domu i mam zazwyczaj 125/81 czy 130/85  i puls w granicach 80-90.