Skocz do zawartości
kardiolo.pl

OB 19 (odczyn Biernackiego)

nikolla13

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda co pisze Zuzanna.Kazdy stan zapalny w organizmie to podwyzszone OB.Nawet zepsuty zab moze podwyzszac OB.Slyszalam ze u kobiet OB powinno byc do 12.Moze powinnas powturzyc badanie w innym laboratorium bo duzo zalezy od ustawienia aparatu.Ja w tamtym roku robilam badania i mialam OB 18 a za dwa tygodnie zrobili mi badanie na kardiologi i OB bylo 8.Musze powiedziec ze wczesniej robilam badania w laboratorium ktore nie cieszy sie dobra opinia ale z nim moj osrodek ma podpisana umowe.
Gość Ewa z Zabrza
Witam Was W 1981 roku miałam OB 18. Stwierdzono u mnie zapalenie mięśnia sercowego. W szpitalu lekarze nie dawali wiary, że jest takie niskie i zarządzili 2 x powtórkę. Okazało sie, że jest 18 i tyle, a przy zapaleniu mięśnia sercowego zawsze jest ok. 100 lub ponad. Natomiast ASO miałam 150 co już było *w normie* przy tym schorzeniu. Widać taka moja uroda. Sądzę, że powinnaś dogłębniejsze badania zrobić żeby wykluczyć ewentualną chorobę. Lepiej chuchać na zimne niż sparzyć się. Pozdrawiam i życze zdrowia.
z tym OB to różnie bywa - zależy od laboratorium w jednym co robię badania norma jest do 11 a w innym do 20 i kiedyś rozmawiałam z lekarzem by nie panikować co do podwyższonego OB to może być wszystko zęby, stawy, uszy, gardło, nos, zatoki, żyły, serce, skóra, sprawy kobiece, inne narządy - szuakć można po omacku warto zrobić CRP - jak one wyjdzie ujemne i morfologia w w normie - nie ma co panikować - po prostu czasem można być człowiekiem trochę odbiegającym od normy :)