Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Śladowa fala zwrotna do prawego przedsionka

Gość Janek

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam 21 bóle serca i i szmer na sercu zadnych omdlen..szybszego bicia,uprawiam sporty i wcalę łatwo się nie męcze. oto wynik mojego echo znawców proszę o interpretacje: zastawka mitralna-płatki bez zmian de-19mm-ef-127mm/s Pierscien aortalny-nieposzerzony 27 mm Lewy przed.-niepowiekszony 38 mm lewa komora niep-d 52mm-s-29mm-ef-70% tylna sciana-niepogrubiała przegroda miedzykomorowa-niepogrubiała-d-8mm-s-13mm Prawa komora -niepowiekszona d 22mm inne:płynu w osierdziu nie stwierdzono zabirzenia kurczkiwosci nie stwierdzono ubytko w przegrodzie nie uwidoczniono badania dopplerowskie: Zastawka dwudzielna:ve 89cm/s Va-46cm/s Zastawka trojdzielna:V-45cm/s zastawka aortalna:V-138cm/s Zastawka pnia płocnego:V-87cm/s NAJWAZNIEJSZE:Sladowa fala zwrotna do prawego przedionka lekarz powiedział ze nic takiego ale czemu boli i jst ten szmer????? proszę o odpowiedz:]
tez mam bóle serca (SILNE niestety) i szmer oraz dokucza mi parę innych rzeczy tj. zawroty głowy, chwilami przyspieszone bicie serca i ogólnie często czuję się przemęczona:/ moja pani kardiolog po szczegółowych badaniach powiedziała mi, że mam wypadanie płatka zastawki mitralnej- nie jest to zupełnie nic groźnego, ale czasem zdarza się, że może być dokuczliwe- tak jak u mnie:( podobno nie ma na to lekarstwa i do tych dolegliwości trzeba się przyzwyczaić poprostu:( zagadką jest tylko to dlaczego miewam tak silne bóle serca, co przy mojej wadzie serca nie powinno mieć miejsca!! pozdrawiam