Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przerwy w biciu serca

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Dodatkowe skurcze nie są zazwyczaj grożne .Ale dobrze było by zobaczyć dlaczego wystepują ,mogą występować na tle nerwowym ,z braku jakiegoś pierwiastka (mg ,k ),lub z innych przyczyn .Jesli przeszkadzają ci to idz do lekarza i niech zdiagnozuje .Ja kiedyś czytałam ze jak wystepują w spoczynku nie są grożne ,jeśli przy wysiłku mogą oznaczac jakąs chorobę czy niedomoge serca ale to nie znaczy ze zaraz będziesz mieć ablację i inne cuda wianki .

Gość jaaakinga

Witajcie, mam dzis chwile slabosci i zaczynam wariowac, wiec postanowilam napisac, moze ktos mi cos poradzi i mnie troche uspokoi... wszystko zaczelo sie 1,5 miesiaca temu, kiedy nagle dostalam ataku tachykardii. Holter EKG wykazal *tendencje do tachykardii, 7 dodatkowych skurczy nadkomorowych oraz 2 komorowych (te wystapily razem, jedno po drugim). Lekarz stwierdzil zaburzenia elektrolitowe, zalecil brac magnez i potas, dal rowniez beta bloker na uspokojenie serducha. Wszystkie leki biore regularnie, do tej pory. W kolejnych 2 tygodniach ataki czasem powracaly, ale z mniejsza sila. Potem ustapily calkowicie. Natomiast przez caly ten czas mam wysokie cisnienie krwi (140/95), ciagle boli mnie glowa, poza tym czuje ze serce pracuje nierownomiernie, raz szybciej, raz wolniej (zmiany w ciagu paru sekund), czesto robi sobie przerwy np 2 sekundowe, ktorym NIE towarzyszy dodatkowy skurcz przed lub po. Poza tym czasem dretwieja mi rece i drgaja powieki (objaw niedoboru magnezu, ale jego juz od miesiaca uzupelniam). Myslalam ze beta bloker uspokaja takie zachowania serca, a u mnie one sie jeszcze nasilaja. ECHO robilam rok temu i wszystko wyszlo w porzadku (wtedy jeszcze nic mi nie bylo). Czy przez rok czasu mogloby sie cos zmienic, jakas wada serca chyba nie pojawia sie tak nagle?? Morfologia, EKG, tarczyca, USG jamy brzusznej, tomografia glowy, wszystko OK. Macie pomysly co moze mi byc? co to sa te przerwy w biciu serca? jesli to dodatkowe skurcze to czy wtedy moglabym je jakos szczegolnie odczuwac (te przerwy slysze tylko sluchajac bicia serca) czy ciagle moge miec niedobory magnezu? czy z sercem w ciagu roku moglo sie cos stac? czy mam nerwice? prosze o pomoc

Gość jaaakinga

Teraz to ja juz sama niewiem... Przed chwila znow mialam atak! Niewiem skad ale jakos czuje ze on sie zaczyna, takie dziwne uczucie niepokoju. Serce bije sobie normalnie a nagle zaczyna na pare minut bic sobie jak chce, chwile baardzo wolno (jakby co drugi skurcz) ze 2,3 razy, potem znow bardzo szybko kilka razy, potem znow ma przerwy. Po minucie, dwoch znow wraca do normy. Co to jest? czy istnieje cos takiego jak napady dodatkowych skurczow? pomozcie, bo oszaleje...

Według holtera to nic niepokojącego nie wyszło. Może masz skurcze dodatkowe, one objawiają się tak jak opisujesz. To nie jest nic groźnego, podobno kazdy je ma jedni czują inni nie. Teraz się denerwujesz, bo czujesz je a nerwy napędzają tez te skurcze i twój strach. Nie wsłuchuj się w bicie serca.

Gość optymistka

A mnie się wydaje, że masz migotanie przedsionków- manifestuje się to własnie zupełną arytmią.Czasem trudno to uchwycic , nawet w badaniu holterowskim - mnie to się udało zapisac kieszonkowym ekg, który mam w domu iw razie wystąpienia niemiarowosci łatwo zapisuję i, a wydruki z komputera przedkładam lekarzowi.

Gość optymistka

O leczeniu może zdecydowac tylko kardiolog. Istnieją leki przerywające napady migotania. Więcej poczytaj sobie na Kardioserwis.pl, a i na tym forum znajdziesz bardzo liczne wypowiedzi na temat migotania. Nie taki straszny diabeł jak go malują. Jeżeli możesz kup sobie kieszonkowe ekg (koszt ok. 800 zł }.Wiem, że to sporo pieniędzy, ale rozstrzygniesz nękający Cię problem. Pozdrawiam, głowa do góry.

Gość jaaakinga

Dziekuje za odpowiedz. Wolalabym jednak zeby to nie bylo to, no ale zobaczymy. Rzeczywiscie moje objawy moga o tym swiadczyc. A czy to mozliwe ze taki atak u mnie trwa tylko np minute i zdarza sie zazwyczaj jak sie czyms zdenerwuje? poza tym co powiesz o sercu, czy po roku od kiedy robilam sobie ECHO moglo sie cos zmienic, moge teraz miec jakas wade (wady typu zastawki itp)

Witajcie prosze pomózcie tydzień temu trafiłam do szpitala po omdleniu ponieważ miałam jeśli moge to tak nazwać pauze w biciu serduszka na 4/5 sekund stanęło a puzniej odbiło ze strachu zomdlałam ale byłam przytomna .w szpitalu zrobili mi badania z krwi na tarczyce wszystko dobrze echo serca w normie nic nie wykazało .Na drudi dzień załozyli mi holter gdzie wykazało jedną pauze -przez całą dobe 2 sekundy i przyspieszone bicie serca po za tym reszta dobrze wypisali do domu dali mi concor cor .pramolan na wyciszenie i magnez dwa razy dziennie Ale ja oszaleje bo te przerwy czy skurcze mam trzy razy w ciągu dnia łapie puszcza ale ja mam wrazenie ze w pewnym momencie nie pusci i koniec życia Nie ukrywam że przeszłam traumatyczne wydarzenia w i jestem osobą żyjącą w ciągłym stresie pomózcie prosze...

Gość jaaakinga

Widze ze moj watek zostal przeniesiony, ale niewazne. Jesli to migotanie przedsionkow, to czy mozliwe ze trwa ono tylko minute lub dwie? a potem serce wraca do normalnego rytmu? czy jest ktos kto moze opisac taki napad? czy moze to byc spowodowane po prostu nerwami? Czy moge to tak po prostu zostawic czy jest to niebezpieczne dla zycia i zdrowia (moj lekarz twierdzi ze jesli nic nie bylo na Holterze to nic mi nie jest, nie dopuszcza mysli ze Holter mogl czegos nie wylapac)?? Czy przez rok czasu moglo stac sie cos z moim sercem (rok temu mialam robione ECHO)? Czekam na odpowiedzi, pomozcie, uspokojcie!

Gość jaaakinga

Niewiem co sie dzieje, ale moje odpowiedzi znikaja... Prosze, powiedzcie mi, jesli to migotanie przedsionkow to czy mozliwe ze trwa u mnie tylko munute lub dwie i potem serce wraca do normalnego rytmu? czy jest ktos kto moze mi taki atak opisac? czy moga one byc spowodowane nerwami lub niedoborem magnezu? czy moge to tak po prostu zostawic (moj lekarz twierdzi ze jesli nic nie wyszlo na Holterze to znaczy ze tego nie ma i to calkowicie olał), i nie jest to grozne dla zdrowia i zycia? Czy przez rok czasu cos moglo stac sie z moim sercem (rok temu mialam robione ECHO i wszystko wyszlo OK, lekarz nie chce powtarzac). Prosze o odpowiedzi, pomoc, uspokojenie...

Zmiany w echo są raczej niemożliwe, chyba, że coś dziwnego się przytrafiło. Migotanie przedsionków, rozumiem, że czujesz jako szybkie nieregularne bicie serca ;) Czyli to jest albo częstoskurcz napadowy albo tachykadria zatokowa, oczywiśćie nie jestem lekarzem, więc nie wiem, jednak migotanie przedsionków to raczej poważniejsza sprawa i wyszłaby albo w ECHO albo w Holterze. Pozdrawiam

Gość jannusz1978

Witam ja tez mam przerwy w biciu Serducha ale prawie zawsze musze przy tym Wziasc gleboki wdech zdarza mi sie to Kilka razy dziennie czy ten objsw jest niebezpieczny Takie ataki najpewniej mam od odstawienia Ataraxu ktory przepisal mi neurolog Prosze o jakas odpowiedz Pozdrawiam i dzieki

W ogóle propranolol jest na nerwicę,wiem bo sama mam,ale nie biorę bo jest za słaby,mam nerwicę lękową i serca,więc biorę Afobam,uzależnia ale jest skuteczny,próbuję go teraz odstawić...Mniejsza o to...Przeżyłam bardzo nie przyjemne wydarzenia co się odbiło na moim sercu,mianowicie również przerwy w biciu serca,blok 1 stopnia,nie miarowe bicie,jak i tahykardię na przemian z arytmią...Do tege lekka dławica piersiowa,mineło od tamtego czasu ponad miesiąc i jest troszkę lepiej...Też miałam robione EHO,EKG,DOPLERA,i nic nie wykazało tak że wątpie że u Ciebie jest migotanie przedsiąków bo napewno by Cię nie zostawili tylko z propranolem...

Gość 89Balbina

Również miałam problemy z sercem ale na szczęście znalazłam świetnych specjalistów w woj. łódzkim. Może to głupie co mówię ale naprawdę lekarze z Med Pro odmienili moje życie. Często kuło mnie serce szczególnie przy wysiłku fizycznym. Nie mogłam sobie z tym poradzić. Mama poszperała trochę w internecie i znalazła dla mnie odpowiednie miejsce czyli Med Pro i naprawdę jestem bardzo zadowolona. Super przyjazna atmosfera i zbiór doświadczonych lekarzy kochających swoją pracę to w telegraficznym skrócie idealny opis tego miejsca.

Drodzy sercowcy arytmie mam juz 40lat radze sobie z tym moje serce bije i przerwa i tak pare godzin sprobujcie zauwazyc czy nie macie klopotow z zoladkiem watroba zrobcie sobie gastroskopie moze macie zgage bole brzucha i jedzcie duzo owocow i warzyw ale bez warzyw kapusciannych i jedzcie gorzka czekolade nie palcie papierosow bobto poteguje arytmie palilam papierosy dlugo nie pale juz 15 lat sprobujcie zycze powodzenia

Witam.

Mam podobne objawy co Wy. Mianowice od pewnego czasu wyczuwam przerwy w biciu serca. Strasznie mnie to dezorganizuje, nie mogę się na niczym skupić ani wykonywać należycie swojej pracy. Miałem kiedyś taki atak właśnie "przerwa w biciu serca, później mocniejsze uderzenie odczuwalne w szyi np.. kiedy sprawdzam sobie tętno również czuje taką przerwę w działaniu serca. Udałem się na SOR w celu jakiejkolwiek diagnozy, ponieważ taki atak przydarzył mi się w dzień świąteczny. Zrobiono mi EKG- lekarz stwierdził, że nic mi nie jest bo EKG nic nie wykazuje i raczej zostałem potraktowany jak zło konieczne. Na wypisie napisano, że zgłosiłem się ze zbyt wysokim tętnem co było faktem (115 uderzeń na minutę), praca serca się ustatkowała, pacjent wypisany w stanie ogólnym dobrym. Zdarzyło się to tylko raz, że podczas "ataku" tętno tak skoczyło w górę.

Od tego czasu mam np kilka dni spokoju a za parę dni jest nawrót. Czasem towarzyszy temu nagły odpływ mocy a czasem oprócz takich przerw w biciu serca nic się nie dzieje innego. Podczas wysiłku fizycznego - biegania, gry w piłkę nic się nie dzieje. Zero jakichkolwiek przerw czy nierównego bicia serca. Tętno spoczynkowe w granicach 70-75, maksymalnie zdarzyło się parę razy raptem 80 nawet przy takich "atakach". Co jest dla mnie zaskakujące.

Lekarz rodzinny rozkłada ręce mówiąc że w EKG nic nie ma.. Dostałem skierowanie do kardiologa ale czekam aż do czerwca. Mierzę sobie ciśnienie i cały czas norma jest mniej więcej taka 130-135... nie więcej, frakcja rozkurczowa w granicach 80-85. Robiłem szczegółowe badania krwi wszystkie wyniki w normie. TSH, cholesterol, elektrolity, itp- WSZYSTKO OKEJ..

Nie wiem już co mam ze sobą robić. Boję się, że kiedyś coś mi się stanie. Nie mam problemu z nerwami, czasem się zdenerwuje jak każdy ale coraz częściej się nad tym zastanawiam, że może gdzieś to się odkłada.. Tzn co do tych nerwów podczas niektórych "ataków" zaczynam się denerwować, nie mogę sobie znaleźć miejsca, nie wiem co się dzieje wtedy ze mną. I to by było na tyle.

Proszę o jakąś pomoc.. cokolwiek..

Gość Zosia 81

Zalamany_90 rzadko się zdarza, że w EKG coś wyjdzie jeśli nie jest robione dokładnie w chwili gdy coś się dzieje. Lekarzowi ciężko będzie uchwycić ten moment bo przecież przerw w biciu serca nie wywołasz sobie na pstryknięcie palcem. Lekarze do tego podchodzą z bardzo dużym dystansem twierdząc, że to chwilowe. W taki sposób można miesiącami pukać od drzwi do drzwi lekarzy.

W badaniu holterem wyszły mi następujące wyniki. Jak je zinterpretować? Czy liczba arytmii komorowych w wysokości 68 jest niebezpieczna? Od pewnego czasu męczyły mnie właśnie takie niekontrolowane przerwy w biciu serca. Miałem dość długą przerwę i teraz znowu się to zaczyna pojawiać. Tym razem występuje szczególnie po wysiłku (jazda na rowerze, praktycznie codziennie od 30 do 50 km). Do tego zauważyłem, że puls po wysiłku wraca do normy dopiero gdzieś koło 1,5 godziny po zakończeniu wysiłku i w tym czasie właśnie najczęściej pojawiają się przerwy/przeskoki w pracy serca.

UDERZENIA NORMALNE: 87108

MIN HR: 47/min (godz. 5:03)
MAKS HR: 131/min (godz. 17:16)

ŚR. HR: 84/min

Liczba tachykardii: 147
Najdłuższa tachykardia: 3 min
Liczba bradykardii: 176
Najdłuższa bradykardia: 10:21

Liczba pauz: 0

ARYTMIE KOMOROWE:
ŁĄCZNIE VE- 68
BIGEMINIE: 0