Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłujący ból krzyża

Gość banan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeżeli jest to możliwe prosiłbym o pomoc ludzi mających podobne dolegliwości lub osoby znające się na tym o pomoc. Opis: Gdy miałem 14lat(mam obecnie 24) grałem często w piłkę i pewnego razu zaczęły mnie boleć plecy po bokach na wysokości krzyża. Ból się nasilał gdy biegałem, przez kilka dni miałem problemy z podstawowymi czynnościami jak np: siadanie, wchodzenie do wanny. Po około tygodniu to przeszło. Niedawno mając 22 lata znowu zacząłem odczuwać ból pleców, jednak minimalny. Dokładniej lekkie kłucie w krzyżu, nie ból tylko leciutko jakbym czuł krzyż. Rok temu byłem w holandii i tam pracowałem fizycznie (dosyć ciężko) i nagle zabolał mnie krzyż po środku. było to uczucie kłucia. Mialęm problemy ze wstaniem z łóżka, schylaniem się. ból był dość intensywny i nie promieniował, przynajmniej nie na inne partie ciała, głównie czułem go w okolicach krzyża. Po około 4 dniach wszystko minęło, pracowałem ale oszczędzając się. Dodam, że w wieku 20 lat uprawiałem kick boxing a przez prawie całe życie grałem w piłkę średnio raz w tygodniu głównie w okresie letnim.Ostatnio podjąłem prace w polsce w której musiałem sporo się schylać i ból powrócił, pracę dokończyłem ale gdy wróciłem do domu zaczęło mnie kłuć w krzyżu.Dodam, że dużo czasu spędzam przed komputerem i obecnie mam mało ruchu. opis bólu: ogólnie jest to kłucie w krzyżu które nie promieniuje na nogi itp, odczuwam je na wysokości krzyża po środku lub prawie po środku. po 3-5 dniach ból zawsze ustępuje. Czasami zdarza mi się siedząc czuć, że tak powiem krzyż ale nie jest to ból. Diagnoza lekarza: Będąc u mojego lekarza za młodu przepisał mi maść na rozgrzanie(dokładnie już diagnozy nie pamiętam ale przeszło), natomiast obecnie będąc u lekarza powiedział mi on, że jest to nadwyrężenie, że cierpi na tą dolegliwość duża część społeczeństwa i że to przejdzie. Przepisał mi Olfen żel oraz KEtanol. (Dodam, iż lekarza mam dobrego gdyż zdiagnozował umnie np lambrie po podaniu dolegliwości, zawsze przyjmuje mase ludzi) Peoszę o pomoc! Co mi może dolegać?? Jak leczyć?? Czy to przejdzie i jest to nadwyrężenie?? jaki może być powód tej dolegliwości??
Powinieneś sobie zrobić Rtg kręgosłupa - zobaczyć czy nie masz uszkodzonego krążka miedzykręgowego i stąd pojawiające się uciski. Na szybko jak się pojawiają bóle możesz stosować te maści co co dał lekarz (działają przeciwbólowo) i kup sobie plastry rozgrzewające np. Prel red lub Kapsiplast (blokują receptor bólowy. Ten pierwszy łatwiej się przykleja i zdejmuje. Zawierają wyciąg z pieprzowca). Powinno złagodzić. I trzeba unikac gwałtownych ruchów i dzwigania.

Wita, mam pytanie . mam bule na środkowej wysokości krzyża ,mam taka jak by opuchliznę która jest mała i jak by byłe spowodowana przesunięciem się dysku , poruszam się normalnie ale przy siedzeniu i przy schylaniu trochę mnie kluję , co to może być? i do jakiego lekarza mam się zgłosić ?

Gość chodziarka

Ja z krzyżem mam problemy co roku jak tylko robi się chłodniej. jako dziecko dorobiłam się zapalenia korzonków podczas nauki jazdy na deskorolce i niestety ból pojawia się do dzisiaj :/ zresztą co miesiąc przed okresem mam potężne bóle krzyżowe. ostatnio trafiłam na firmę econova, mają elektrostymulatory w ofercie, czy ktoś może już tego próbował? pas lędźwiowy wygląda całkiem obiecująco na comiesięczne babskie bóle..