Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gula w gardle

Gość Paula

Rekomendowane odpowiedzi

Od piatku czuje mam tak zwana kulke w gardle i czuje sie z tym bardzo niekomfortowo,ciagle mnie to denerwuje i szukam usilnie jakiegos sposobu zeby sie tego pozbyc,problem w tym ze nie wiem jak.nie mam zadnych objawow takich jak np goraczka,bol gardla i inne.moze ktos poradzi jak sie tego pozbyc i po ilu dniach to przejdzie?dodam ze ostatnio przez jakies dwa trzy tygodnie mialam duze stresy,a kulka pojawila sie nagle,zaraz po tym jak denerwowalam sie,chociaz nigdy wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo.prosze o pomoc lub porade
Gość starsza pani
wiem coś na ten temat ja często mam też taka kluchę w gardle. jest na to lekarstwo nazywa się Mix Nervina jest to lek robiony w aptece na receptę. Stosuje go gdy zachodzi taka potrzeba, przypisała mi go pani dr kardiolog.Naprawdę pomaga jest to taka słona woda z jakimiś dodatkami w aptece znają skład . Na recepcie ma być napisane tak: Mix Nervina 250 ml 1 x 2 łyżki na noc lub rano polecam mnie b pomaga.
4 lata temu dostalam atak , plucie krwia plus wrazenie ze ktos lub cos mi zaciska gardlo, dusialam sie nic nie jadlam, tylko moglam pic soki zagęszczone ktore mi pozwlalaly zpaomniec o bolu. Ale kiedy atak nadchodzil czulam ze sie dusze i jedynie co zapominalam o ataku to rzucie czego kolwiek, chodzi o jedzenie. Jesli cos jadlam nie czulam ucisku i wtedy kiedy spalam. Po przebudzeniu by nie czuc ponownego ataku szybko do lodowki i na sile cos rzulam by tylko nie czuc ucisku. W przypadku ucisku gardla czulam ze ( mimo ze caly dzien nic nie jadlam) żolądek sam chcial cos wyrzucic zemnie a ni emial co, i mialam wrazenie ze mi chce żebra wypluc przezemnie bol niesamowity. Kochani mieliscie takie wrazenie i co to jest? dzi sbylam u lekarza stwierdzil gruzlice bdz nerwice! ja taka nie nerwowa. Owszem przemuje sie wszystkim ale nie na tyle by sie zamartwiac dzien i noc o jakims problemie wiec co to jest?
ale objawy byly jasne na internecie czytajac cytuje : Globus DEFINICJA Określeniem globus (polska wersja- gałka) nazywamy subiektywne wrażenie obecności ciała obcego w gardle, które nie daje się przełknąć. OBJAWY I PRZEBIEG Obiektywnie w gardle nie stwierdza się żadnej przeszkody. Pacjent zgłasza natomiast subiektywne uczucie- kulki w gardle lub drapania (porównywane do obecności włosa w gardle). Dodatkowo wielu chorych odczuwa w gardle ściskanie, duszenie i trudności w przełykaniu śliny. Objawy typowo ustępują w czasie jedzenia, pojawiając się ponownie w okresie między posiłkami. Odwrócenie uwagi pacjenta lub skupienie się chorego na określonej, absorbującej czynności powoduje zazwyczaj chwilowe ustąpienie dolegliwości. Najczęstszą przyczyną uczucia globusa są zaburzenia nerwicowe (konwersja, somatyzacja stresu). W badaniu psychologicznym zwykle stwierdza się problemy rodzinne lub depresję. i po tych objawach skojarzylam moje sa identyczne,, a czy to gruzlica ? moze ale czemu powstają te ataki co jakis czs co pare miesiecy? gruzlica z tego co wiem to brak apetytu i ciezki przełyk pokarmu a ja tego nie mam. Owszem gdy atak sie pojawi jem byle co by tylko *zagluszyc* postęp ataku czyli ucisk gardla i drawki ciala plus mam temperature 37
Niestety u specjalisty nie byłam tylko u lekarza rodzinnego. Tak powiedzialam mu ze plulam krwią , zapytał ile pałe dziennie papierosów poczym skierowal mnie do specjalisty a ja sie nie wstawilam bo plucie krwią minelo. Niestety te ataki z krwią bywaja raz na pol roku co kilka miesiecy ale bywają.Niestety nawet kiedy rzucilam palenie atak i tak mnie nie ominął.
Ja miałam również gulę w gardle.Byłam u lekarza rodzinnego i stwierdziła,że mam białe krostki na migdałkach i dała mi skierowanie do laryngologa.Jeszcze nie byłam bo jestem zapisana na grudzień.Robię sobie masaż stóp,i gula zniknęła !!!!!Masuje się duży palec ,po zewnętrznej stronie stopy,od jego połowy w stronę nogi okrężnymi ruchami opuszkiem kciuka i uciskając,trzeba użyć trochę kremu ,wystarczy po 5 minut dziennie na obydwóch nogach. Może i komuś z Was pomoże, nie zaszkodzi spróbować
Witajcie..!!! Znalazłam to forum bo chcialam podzielic sie z kims moimi dolegliwosciami.Otoż mam 20 lat nigdy wczesniej nie zdazylo mi sie to co teraz...od 2 tygodni żyję w stresie mialam kilka powodow do tego zeby sie zalamac a nawet plakac bardzo długo...i od pewnego czasu zaczelo dziac sie cos z moim *przelykiem* moge sie tylko domyslac ze chodzi o niego..Najpierw czulam cos takiego jakby cos tam drgało w srodku, obecnie czuje jakby cos stawalo mi w gardle jak przelykam sline mija i za chwile powraca.Na codzien zdarza mi sie tak kilka razy jest to bardzo uciazliwe.Dodam ze przez to czasami robi mi sie duszno i mam wrazenie ze zaraz sie udusze..bylam dzisiaj u internisty dostalam leki na zatoki i oskrzela bo rano mam czasami katr z kaszlem + leki na alergię...jezeli mi nie przejdzie to do laryngologa. Nie wiem co mam myslec.:( Pomożcie!!! Pozdrawiam
Witam ja obecnie to przechodzę chciałbym spytać czy jest jakiś domowy sposób na pozbycie się tego problemu lub taniego sposobu poprzez leki bez recepty ? Dziękuje z góry za pomoc i proszę o poważne i na serio porady co do globus Histericus ( Kula Histeryczna ) .... Pozdrowienia ....
moje objawy to ; -bol gardla (nie umiem go zlokalizowac czy to krtan ,tchawica caly czas cos mi tam przeszkdza ,problem z oddychaniem tak jak by cos w srodku bylo) Bylam u lekarza rodzinnego ,dwa razy u laryngologa i nic . -czasami bol w klatce piersiowej -dretwienie nog ,rak -nieraz bardzo sie poce w nocy -ciagle zmeczenie -czesto budze sie w nocy z kolataniem serca -ostatnio kazdy objaw bolu powoduje ze widze u siebie najgorsze choroby Nerwice mam juz dawno ale ostatnio przeszlam stres i pojawily sie te objawy ktorych wczesniej nie mialam i to mnie jeszcze bardziej doluje.Najgorsze ze nie mozna temu zaradzic ,wiem ze to psychika ale jak sobie z tym poradzic chwilami juz nie mam sily.
witam. ja zestknęlam sie z tym ponad rok temu i trwa to nadal... raz lepiej, raz gorzej. nie jem samodzielnie, tz wszystko popijam, boje sie ze sie udusze, zakrztusze. nie umiem nad tym zapanowac. przez pierwszy miesiac w ogole nic nie jadlam, nie wiedzialam co mi jest, nie spodziewalam sie ze to moze byc od stresu. po zrobieniu wszystkich badan w celu znalezienia przyczyny znalazlam sie w punkcie wyjscia, poniewaz wszystko w badaniach bylo w porzadku, czyli nie mialam zadnego guza i innych rzeczy ktore podejrzewalam. pozostalo mi sie zglosic do tz * szamana* ktory wykonal bioenergioterapie i przepisal mi leki homeopatyczne. poczula ulge i od tamtej pory przekonalam sie do jedzenia, a raczej tylko do popijania wszystkiego. nic samodzielnie nie przelykam. :( nie mowiac o jedzeniu poza domem ktore wplywa na mnie stresujaco, wiec ograniczam sie do posilkow w domu, w spokojnym miejsc. nie wiem co dalej. nie radze sobie, nie potrafie nad tym zapanowac, nie wiem nawet do jakiego lekarza sie zglosic.....
ja mam taki sam ucisk i uczucie jakby coś utknęło mi w gardle, trwa to już pół roku, na początku to uczucie kuli pojawiało się parę razy dziennie, ale były chwile, kiedy tego nie czułam i wszystko było ok, rano, po przespanej nocy budziłam się bez uczucia ucisku i tej kuli, ale od pewnego czasu czuję ten ucisk i kulę bez przerwy, nawet kiedy się budzę po nocy, czasem jest mi wręcz niedobrze, nie dość że wydaje mi się , że ktoś mnie dusi i coś utknęło mi w gardle, to jeszcze jakby ktoś usiadł mi na klatce piersiowej, to jest strasznie męczące.czasem czuję też jakby drgania w krtani, boli mnie gardło, ale nie tak samo jak w tedy, gdy się ma zapalenie gardła. Przy przełykaniu i jedzeniu uczucie się nie nasila, może nawet maleje. lekarz rodzinny wysłał mnie do laryngologa, ten mnie wymacał, potem wsadził kamerkę do gardła przez nos, wy-oglądał i stwierdził, że nie znalazł nic niepokojącego,żadnych objawów choroby, że napewno jest to globus histericus, i że niestety na to nie ma żadnego lekarstwa, że to od nerwów:-(z jednej strony się cieszę, bo to oznacza, że nie mam raka, czym bardzo się martwiłam, z drugiej strony jeśli nie ma na to lekarstwa, to mam z tym żyć? z tym męczącym uczuciem? Lekarz stwierdził że powodem takiego uczucia może być również refluks żołądka, fakt, żołądek też często mnie boli, przepisał mi losec, może po tym mi przejdzie. Jeśli nie, to zostały mi już chyba jedynie jakaś joga, medytacji...próby wyciszenia się, skoro to na tle nerwowym.
ja też mam cos podobnego, czuje jakieś cos na przełyku, nie wiem czy to odstresu czy od czego, moze problem z migdałami, ponoc sie zbieraja takie masy serowe w przełyku co moze grozic infekcja migdałkow-wiec laryngolog sie kłania. Poszedłem dolekarza pierwszego kontaktu, nadmienie ze aktualnie mieszkam w UK, lekarz zajrzał tu i tam i przepisał mi antybiotyk, mam go brać 4 razy na dzień przez cztery dni, a i stwierdził, ze mam infekcje przełyku. Jak to nieustapi to mam sie zgłosic po tych czterech dniach, wówczas bedzie juz specjalista. wiec radze tego niebagatelizowac szczególnie tym, którzy maja podobny problem wiecej niz od tygodnia. pozdrawiam serdecznie Fish

Witam! Mam podobne objawy do GLOBUSa, jednak niekoniecznie przechodzi w czasie jedzenia, a poza tym, co chyba najważniejsze, nie miewałam jakiś bardzo stresowych sytuacji ostatnio w swoim życiu, no i miałam to uczucie kulki w gardle jakoś dwa tygodnie temu i wróciło to wczoraj w nocy, nie mogłam przełknąć śliny bo taki ostry ból czułam w krtani. Czy to jest możliwe, że jest to GLOBUS? jeszcze nie byłam z tym u lekarza...