Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co mi jest? Ciągle muszę głęboko oddychać-miał tak ktoś?

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Od trzech miesięcy borykam się z bardzo nieprzyjemną dolegliwością i niestety nikt jeszcze mi nie pomógł. W internecie też jest mało informacji na ten temat. Mianowicie przez cały dzień mam nieprzyjemne uczucie -potrzebę nabrania oddechu jak to się mówi pełną piersią. Można to określić również jako częste weztchnienia lub ziewanie. Dzieje się to cyklicznie co mniej więcej 2 minuty. Bardzo mi to przeszkadza. W nocy jak tylko zasypiam(bez problemu) wszystko jest ok, ale z rana od razu po przebudzeniu znów co chwilę mam ochotę nabrać powietrza. 
Zrobiłem już wszystkie badania-spirometria ok, 3 wizyty u pulmonologa z wynikami spirometri właśnie, prześwietlenie RTG Klatki -wizyta u lekarza ok, wszyskie badania krwii łącznie z tsh-ok, alergolog testy-ok.
Wysłano mnie do psychologa i Pani stwierdziła że mam delikatne zaburzenia lękowe, poszedłem do psychiatry i wypisała mi lek cital 20mg, który biorę 1,5 miesiąca-bez poprawy jeśli chodzi o oddech. Zaczynam się bać że jest to coś bardzo poważnego-mam ten oddech od 3 miesięcy. Dodam że 10 lat temu miałem podobnie przez ok miesiąc ale z mniejszym nasileniem tzn. te duszności męczyły mnie od 9 , 10 rano i z mniejszą częstotliwością. Kiedy jesteśmy w towarzystwie i wypiję piwko lub dwa (ogólnie prawie nie piję alkoholu) zdarza mi sie zapomnieć o mojej przypadłości na pół godziny-dość dziwne?  zy miał ktoś taką dolegliwość??

Pierwsze napady wdechowe napadły mnie gdy miałam 16 lat,mam teraz 42.Zdarzały się okresy że było ok nawet przez kilkanaście miesięcy,mam nerwice lękową ,gdzie dopiero kilka lat temu sama do tego doszłam co mi dolega.Kiedy mam te napady głębokiego wdechu i jestem np.w domu robię sobie melisę i kładę się na plecach, rozlużniam się w ten sposób i łatwiej mi się oddycha.To jest niestety nerwica.Pozdrawiam

Tak robiłem całą cytologie rozszerzoną i mnóstwo innych badań, słyszałem o tym magnezie i potasie, ale biorę prawie dwa tygodnie i nic, szkoda że nikt się nie wypowie co to już przeszedł. Dziś ustaliłem termin terapii  z psychologiem  mam nadzieję że coś pomoże.

Nerwica na 100%. Mam arytmie i stres nia spowodowany doprowadzil ze musialam gleboko oddychac lub czesto ziewac zeby poczuc odpowiednia glebokosc wdechu. Najgorsze ze im glebiej oddychasz tym bardziej tego potrzebujesz. Dlugo mi zajelo zeby zrozumiec co mi jest. Nawet bylam na lekach wziewnych bo spirometria pokazala ze lepsze wyniki mam po ale to nic nie dawalo. Jak zrozumialam ze to nerwy to nawet chodzilam na taka terapie uczaca oddychac spokojniej. Trzeba niestety sie uspokoic i nie lapac takich glebokich oddechow jak ryba bez wody. Niestety to wymaga pracy nad soba.

Nie ma nic gorszego jak takie łapanie powietrza że niby bierzemy  głęboki wdech takie jakby wzdychanie. Zaraz potem pojawia się ziewanie. Proponuje trening oddechu. Trzeba pamiętać że wydech zawsze powinien być dłuższy  niż wdech. Spróbujcie metodę 4,7,8 wdech 4, pauza 7sekund i wydech 8 sekund.E sytuacjach stresowych  mega pomaga.To jest tz  oddech taktyczny. 

W dniu 22.01.2020 o 18:59, Gość Aga napisał:

Nerwica na 100%. Mam arytmie i stres nia spowodowany doprowadzil ze musialam gleboko oddychac lub czesto ziewac zeby poczuc odpowiednia glebokosc wdechu. Najgorsze ze im glebiej oddychasz tym bardziej tego potrzebujesz. Dlugo mi zajelo zeby zrozumiec co mi jest. Nawet bylam na lekach wziewnych bo spirometria pokazala ze lepsze wyniki mam po ale to nic nie dawalo. Jak zrozumialam ze to nerwy to nawet chodzilam na taka terapie uczaca oddychac spokojniej. Trzeba niestety sie uspokoic i nie lapac takich glebokich oddechow jak ryba bez wody. Niestety to wymaga pracy nad soba.

Dokladnie masz racje .Trzeba poprostu uczyc sie oddychac.