Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bolesne przeszywające szarpnięcia serca przy skurczu dodatkowym.

Gość Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 40 lat od kilkunastu zmagam się z dodatkowymi skurczami serca o różnym natężeniu. W 2015 echo śladowa niedomykalność wszystkich zastawek, EKG 24 niczego nie wykazało. Zeszłej jesieni pojawiły się u mnie bardzo bolesne skurcze dodatkowe, wizyta na nocnej pomocy EKG zaniepokoiło lekarza, skierowanie na SOR tam EKG nie wzbudziło podejrzeń, badania krwii niczego nie wykazały więc wypuszczono mnie do domu. Bóle ustąpiły po kilku godzinach. Obecnie znowu się pojawiły od ok 2 tyg z różnym natężeniem, przeszywające szarpanie. Po takim szarpnięciu odczuwam przez kilka, kilkanaście minut pieczenie za mostkiem, nie w przełyku jak przy zgadze ale po środku klatki za mostkiem. Kilka tygodni temu miałem napady nagłej tachykardii w trakcie jedzenia, po posiłku, w spoczynku i po wysiłku połączone  z salwami dodatkowych pobudzeń. Niestety po dotarciu na nocną pomoc w EKG nic. Biorę roswerę 5mg cholesterol obecnie książkowy, ciśnienie dobre. Szarpnięcia serca pojawiają się zarówno w we wszystkich pozycjach, tak  podczas wysiłku jak i spoczynku. Nie męczę się szybko ale ogólnie czuję się przemęczony doskwiera mi częste kołatanie serca w postaci bardzo mocno odczuwalnego jego rymu.

Gość Wiktor 27 lat

Witam ja też mam dodatkowe skurcze serca bardzo ciężkie do opanowania po nich jest strach że się zatrzyma serce itp  badania mam wporzadku miałem robiony holter wyszło 19 komorowych pobudzen i 17 nadkomorowych dostałem odpowiedź że jest wszystko wporzadku echo serca też wporzadku potas magnez w normie ja je bardzo odczuwam czuje ścisniecie w klatce piersiowej nie raz mam jeden po drugim że jak zdążę zlape za puls to wtedy się zatrzymuje i rusza bardzo je odczuwam chodź jest ich mało a nie raz wogole ich nie czuje dopiero wtedy wiem jak się położę i położę głowę na poduszce i ucho jest do poduszki to słyszę tetno i wtedy jest ze się zatrzyma i ruszy i wtedy nie czuje ścisniecia w klatce piersiowej ja też nie wiem co jest? Może za bardzo zwracam uwagę i się przejmuje? No ale cóż.... 

Czesc Tomasz,

Mam podobne problemy is te skurczy czy szarpniecia mnie przerazaja. Nie wiem jak sobie z nimi radzic a wizyta u Kardiologa dopiero za 4 tygondie. Biore od jakiegos czasu QCO10 i mysle ze troche pomaga ale nie wiele. Z reszta juz sie po prostu boje brac jakich kolwiek suplementow. Mam 42 lata. Mam nadzieje ze to przeczytasz i cos jeszcze napiszesz.