Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wykryto u mnie nadciśnienie

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Od półtora miesiąca temu stwierdzono u mnie nadciśnienie. W szpitalu miałem 160/100/105 byłem bardzo nie spokojny bo lekarz stwierdził ze coraz bliskim krokiem jestem śmierci(spojrzał na stare wyniki AST które miałem około 150) więc wysłano mnie na Izbę przyjęć pobrano mi krew i dali mi kroplówkę i dwie tabletki leżałem pare godzin poczułem się lepiej. Wyniki wyszły pozytywnie tylko GGTP miałem 80/60. Nie wiem jakie ma podejście do pracy ten lekarz ale tak mnie wystraszył że blisko byłem stracenie przytomności. Wyposzczono mnie z ciśnieniem 140/80 przepisano mi Telmisartan 40g 1x1 tabl. rano. Poszedłem do kardiologa(nie wiem czy jest dobry) sprawdził serce i okazało się wszystko w porządku. Miałem przez miesiąc sprawdzać ciśnienie zażywając dalej Telmisartan po miesiącu średnia mojego ciśnienia wyszła 124/78/84puls moje pytanie brzmi po czym stwierdził kardiolog że mam nadciśnienie Samoistne(pierwotne) czy lepiej jeszcze zbadać się u drugiego kardiologa?

Zmieniłem styl życia w sensie jedzenia i więcej ruszania się i odrazu widzę zmiany czy może to był tego powód i nie potrzebnie biorę tabletki 
Najniższe ciśnienie przez ten miesiąc miałem 114/66

Nie ukrywam że bardzo się przejmuje tym bardziej ze lekarz mi powiedział że blisko jestem śmierci i dość często o tym myślałem. 
Pale papierosy średnia na dzień to 17 papierosów 

Proszę o jak najszybszą odpowiedź.