Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne kłucie i bóle pod prawą łopatką

Rekomendowane odpowiedzi

Bolalo...myslalam ze po wycieciu woreczka ustapi ( czesto w takim przypadku sa bole) ale nie..dalej boli..mam jeszcze kamien na nerce..wiec teraz tym sie zajme... ale ponoc tez boli pod prawa lopadka jak chora jest wtroba...wiec warto zrobic usg woreczka nerek i sprtawdzic watrobe..potem moze kregosup czy tez stany zapalne .... to taka moja dorada

Gość matheo1990

Witam,od kilku miesiecy również cierpię na bóle pod prawą łopatką,chociaż zdarzały mi się również odczuwać ból pod lewą łopatką,albo między łopatkami.Byłem u lekarza,zapisał mi lek i brałem tyg+ smarowanie maścią i ćwiczenia.Było elegancko przez ten czas,nawet kilka tygodni po kuracji,ale niestety znowu bóle powróciły.Lekarz zapisał ten sam lek i maść,ale dał mi jednocześnie skierowanie ma masaże.Historia się powtórzyła(przez okres brania leków i masaży czułem się zajebiście),ale po kuracji bóle wróciły!Mam już tego dość,niech się ktoś odezwie co się z tego wyleczył.Jest to dla mnie bardzo irytujące,chcę wyzdrowieć,ponieważ niezła przyszłość przedemną-kończę niedługo studia prawnicze.POZDRO

Witam mam tez problemy z kłuciem pod prawą łopatką i jak tu czytam to chyba ja ma coś innego boli mnie to juz tak od pół roku najpierw byłem u neurologa i powiedział mi że to od przewiania i takie tam duperele przepisała mi jakieś leki i odesłała do domu ale mnie to nie wystarczyło wiec poszedłem do ortopedy z tym opisałem mu wszystko i wysłał mnie na rezonans magnetyczny no i wyszło że niestety ale muszę mieć artroskopie barku bo mam uszkodzone mieśnie grzbietowe o wiec to nie koniecznie musi być wątroba.. kręgosłup czy coś

Od tygodnia bardzo doskwiera mi silny ból i pieczenie pod prawą łopatką. Zaczęło się po długiej podróży, więc myśląc, że to *przewianie* leżałam, wygrzewałam i nic... Poszłam do internisty, który stwierdził, źe to NA PEWNO od złego siedzenia i dał mi jakieś przeciwzapalny lek plus magnes i wit. B6, bo dodał, że to od stresu. Zmierzył ciśnienie - 90/80. Z założenia nie biorę leków bez wiarygodnej diagnozy (czyli chociaż usg lub rtg lub krew), więc kupiłam tylko magnez. Tymczasem rano jest ok, a po południu nie mogę już funkcjonować. Dodatkowo zaczęłam odczuwac niepokój, ogólnie czuję się taka *przytkana*, serce mi kołacze, trochę piecze przełyk. Jestem nerwowa, ale takich objawów nie miałam. I mam 30 lat, prowadzę aktywny tryb życia, zdrowo się odżywiam... Chyba znowu pójdę do mojego super internisty... Jeszcze poczekam ze dwa dni...

Jak już coś to nie do lekarza tylko do dobrego kręgarza. Normalna droga w polskiej służbie zdrowia nie idzie tego wyleczyć chyba że operacyjnie. Oni umieja przepisywac tylko srodki przeciwbólowe i wysyłac na rehabilitacje na które sie czeka miesiacami i pomagaja tylko na chwile. Naurolog, ortopeda strata kasy i czasu oni nic nie pomoga tylko wysla na rehabilitacje. Niestety w polskiej słuzbie zdrowia leczenie takich dolegliwosci jest jeszcze daleko za murzynami… Brawo dla obecnego rządu..

Ja rowniez odczuwam ból pod prawa lopatka. Byłam u ortopedy, stwierdził, ze nie widzi nic niepokojącego, prześwietlenie nic nie wykazało. Nie wiem co robić. Cierpie strasznie. Po kilkunastu lub wiecej dniach bol znika, by pojawić sie za kilka tygodni i tak już od roku. :C

Gość boli tu i boli tam

Jak boli pod prawą łopatką może to być ból promieniujący z pęcherzyka żółciowego i/lub wątroby (tzw.prawy Ker),żeby sprawdzić potrzebny jest lekarz i najlepiej USG, może to być też zatorowość płucna(ból nasilający się przy wysiłku), wtedy trzeba zrobić badania na krzeplliwość(D-dimery)i/lub rtg klatki piersiowej,bo to może być guz płuca,jeśli duży to pojawiłby się kaszel.UWAGA PALACZE CZYNNI I BIERNI !!!Mogą to być też bóle pochodzenia serowego np. od prawej komory, lub rozwarstwienie aorty(tętniak rozwarstwiający aorty). Jak boli i kłuje pod lewą łopatką to może być serce(EKG korzystne tylko przy zawałach typu STEMI, przy NSTEMI zmiany w EKG niewidoczne, wiec potrzebne jest EKG serca)to może być lewostronna zatorowość płucna lub nowotwór, może to być też ból pochodzący od trzustki-USG. Jeżeli lekarz powie,że to nie to, może to być też zapalenie nerwów,a że nerwy mamy wszędzie więc może boleć i kłuć w każdym miejscu. A na to lekarz przepisze leki p/w zapalne i dużą dawkę witaminy B domięśniowo.Być może ta witamina uległa wypłukaniu przez kawę lub alkohol.

Gość Grzegorz85

Widze ze nie jetsem sam, moj przypapdek to tez bol miedzy lopatkami przechodzacy w gorszym przypadku na prawa strone czasem pod pache i lekko na prawa piers, z tym ze u mnie dochodzi tez klucie w lewym uchu i tlyko i wylacznie gdy wciagam lewa dziurka nosa powietrze :), pozatym pulsuje caly przewod pokarmowy, ze az lekko gilgocze w gardle w miejscu przelyku, mialem rtg klatki piersiowej i kregoslupa szyjnego i piersiowego, na szyjnym jest osteofit, moze on jest sprawca tych dziwnych dolegliwosci(we wtorek mam wizyte u neurologa). Musze jednak zaznaczyc ze objawy wyszly mi na pare dni po silnym bardzo przewianiu, kiedy zszedlem z motoru wrecz sztywny, a objawy nasilaja sie po np.ponownym przewianiu tj.gdy ide pobiegac zgrzeje sie a na dworze jest zimno lub wyjde zgrznay z pracy, trwa to okolo 6 mieisecy, czuje ze mam oslabiony organizm i ciagle walczy on z jakas infekcja, ostatnio zauwazylem silnie przekrwione oczy, slaczki z zyl sa bardzo wyrazne...nie mam pojecia co to moze byc, jutro ide do lekarza poraz kolejny(morfologia z romzazem ok, laryngolog wykryl zapalenie zatok obocznych-wyleczone), byc moze to zapalenie jakiegos nerwu od przewiania,dodam ze czasami ma stany podgoraczkowe, jesli macie jakies pomysly to piszcie dzieki i pozdrawiam,

Gość kowalskimarcin

Hmmm to ciekawe :) mój ból pod łopatką zaczął się od urazu kręgosłupa. trochę go ponaprawiałem i nie bolało długi czas. każdy z nas ma coś z kręgosłupem i twierdzenia, że *mój kręgosłup jest zdrowy* mnie śmieszą. ja mam problem z odcinkiem szyjnym i to z tą biorą się wszystkie dolegliwość. nie chodźcie do lekarzy bo to szuje są. dla tych którym zależy proponuję rezonans magnetyczny górnych partii kręgosłupa i prawidłowy odczyt. okaże się bowiem, że coś tam na coś naciska i problem się tworzy. znam temat nie od dziś. następnie miesiąc ćwiczeń rozciągających kręgosłup. niektórych boli zapalenie przestrzeni międzyżebrowych i na to voltaren w tabletkach i przechodzi po 4 dniach. dzięki. pozdrawiam

Witam was wszystkich moja praca polega na ruchu rekoma i w zeszlym roku tak mnie klulo ze myslalam ze rekami nie rusze mialam isc do lekarza ale mialam przerwe w pracy i bol minol dodam ze pracowalam z takim bolem 7 miesiecy czasami az plakac sie chcialo i w tym roku znow to samo nie wiem co mam robic ;(

Gość madzia1760

Moja mama miała takie same dolegliwości,o których piszecie.Niestety to nie było nadwyrężenie mięśni lecz nowotwór płuca. Myślała,że za dużo siedzi w jednej pozycji i dlatego boli pod łopatką.Ból trwał 3 m-ce aż w końcu mama wybrała się do lekarza.Po RTG postawiono diagnozę.Nie lekceważcie długotrwałych bóli. Pozdrawiam

Grzegorz85, dokładnie moje obiawy,identycznie sie męczę juz tak od 6lat,miałam rezonans magnetyczny i wszystko niby o krgosłupa.Rehabilitacje i srodki przeciwbolowe w ogole nie pomagaja.Ostatnio znowu byłam na wizycie u traumatologa i czekam na termin nastepnego rezonansu ,a potem operacja.Juz mi wszystko jedno,to jak tortura ,tyle czasu z tepym ,narywajacym bolem ,to jak torturaWszystko juz mi jedno.mam nadzieje,ze to sie da jakos naprawic,oby to nie był ten rak płuc,jak pisze osoba powyzej.

A często przesiadujesz przed komputerem? Może to jest przyczyną bólu? Proponuję, żebyś podczas pracy przy komputerze od czasu do czasu ( średnio co godzinę) wykonał kilka prostych ćwiczeń, tutaj masz kilka przykładów ćwiczeń http://www.biuronet.com/blog/gimnastyka-w-biurze-cwiczyc-mozesz-wszedzie/ Pozdrawiam i życzę zdrowia ;)

Witam Mój ból zaczynający się od łopatki przeszedł na cały bark i rękę. Dodam ,ze była to lewa strona. Myślałam ,że mnie przewiało ,ale ból sie nasilał i musiałam sięgać po mocniejsze tabletki . Trwało to kilka tygodni ,więc udałam się po poradę do lekarza pierwszego kontaktu . Zrobiłam badania kwi, w którym tylko Ob to 33. Ból niestety przeniósł się na większą cześć ciała . Zatrzymał się na nodze , Dziś wiem ,że w moim przypadku powodem był kręgosłup , Zwyrodnienie ,skolioza i rotacja , do tego obniżenie części lędzwiowej kręgów i ucisk na nerw . Trzeci tydzień jestem na rehabilitacji i wracam do żywych . Pozdrawiam Wszystkich cierpiących i życzę szybkiego powrotu do zdrowia .

Po przeczytaniu wszystkich komentarzy, chyba nie mam co iść z tym do lekarza, bo widzę że przyczyną jest siedzący tryb pracy :D trzeba zmienic pracę? :D a tak na poważnie. W pracy siedzę przed maszyną i kiedy jestem wyprostowany, odwracam głowę w lewo a rękę prawą wysięgam w prawo to zaczyna mi najpierw drętwieć skóra na plecach, tracę czucie na skórze w okolicach łopatki, potem zaczyna palić ból, promienieć do kręgosłupa, niekiedy czuje w tym samym momencie ucisk na tchawicy. Nie kiedy przy wyprostowanej pozycji kiedy idę i biorę głęboki oddech dzieje się to samo... żyję z tym już jakieś 2 lata a wcześniej prze kilka lat w tym miejscu ostrego palacego bólu drętwiała mi skóra na plecach... jeszcze nie byłem z tym u lekarza żadnego... i nie wiem czy kiedykolwiek z tym pójdę... co nie zabije to wzmocni :)