Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatrzymanie akcji serca u zdrowego młodego mężczyzny

Gość nataszka86

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nataszka86
Osoba mi bliska przeżyła wczoraj zatrzymanie akcji serca. Jest to młody, zdrowy mężczyzna, były sportowiec. Po reanimacji, elektorwstrząsach i intubowaniu odzyskał przytomność po około 5 godzinach pobytu na OIOMie. Żadne z wykonanych do tej pory badań nie wykazało żadnych zmian neurologicznych ani kardiologicznych. Dzień po tym zdarzeniu według wyników badań jest okazem zdrowia. Co to mogło spowodować? Co dalej robić, i jak żyć bez strachu przed powtórzeniem sie tego *zjawiska*?
Ta młoda osoba to mój syn.Przeżywamy koszmar.Wraz z poprawą Jego samopoczucia zaczynamy myśleć co robić dalej. Przyczyny jak do tej pory nie są znane prawdopodobnie jutro badanie holterem później konsultacja neurologiczna, w późniejszym terminie koronografia w piątek do domu. Nie wiemy co spowodowało zatrzymanie akcji serca nie ma informacji czy nastąpiło migotanie komór. Szukamy możliwie najlepszej diagnozy,najlepszego kardiologa w Poznaniu lub gdziekolwiek. Natalia dziękuje za działanie.
Skoro ~nataszka86 pisze o reanmacji i elektrowsztrząsach to na myśl przychodzi mi wykonywanie zabiegu defibrylacji / kardiowersji. Wynika z tego że zespół udzielający pomocy Twojemu synowi zastał u niego bardzo szybki i chaotyczny rytm serca (np.migotanie komór prowadzace w konsekwencji do zatrzmania krazenia) który mógł zostać przerwany jedynie szokiem elektrycznym o duzej energii tj. defibrylacja. ciekawe co pokaze holter. powodzenia!
Gość pat.pat.
mam 18 lat. od 10 lat uprawiam intensywnie sport. trenuje lekkoatlketykę, pilke nozna i siatkowke. wt , sr , czw i pt spedzam na treningach, w sobote badz niedziele mam mecz. Mam pomniejszaona lewa komorę serca. Daje rade chodz nie ukywam ze 2 badz 3 razy byłem zabierany juz z bieżni karetką , bądź konczylo sie pobytem w szpitalu. Gram dalej , bo KOCHAM SPORT ! ...
Gość Kiepska sprawa
Takie coś może być od przedawkowania związków potasu ale to trzeba sie bardoz starać bo trzeba chyba z 50 gramów wchłonąć.Mniej przez zastrzyk.A co do badań-na 99% były niekompletne.Przypuszczam że ma niedobory albo jest zatruty.To jest najbardziej prawdopodobne.

Spotkałem się z różnymi napojami regenerującymi na bazie naturalnych owoców. Co myślicie o tym? Mi pomogło przy nerwicy. Przeszły bóle i powróciła chęć życia. Ponoć działa bardzo regenerująco na układ krwionośny i serce. Jestem ciekawy czy faktycznie działa na te sprawy. Na razie testuję. pozdrawiam

Gość gosc7777

Po nieprzespanej nocy miałam atak drgawek po czym zatrzymanie akcji serca. osoby, które to widziały mówiły, że przed drgawkami miałam szeroko otwarte usta jakbym nie mogła złapać oddechu, po czym lekkie drżenie dłoni, a po położeniu w pozycję boczną zatrzymanie akcji serca. wystarczyła podstawowa reanimacja. wykluczono mi padaczkę a w ekg nie było żadnych zmian. elektrolity też były w normie. nie jestem sportowcem a sport można powiedzieć jest mi obcy. jestem szczupła i nie miałam nigdy problemów ze zdrowiem. kilka dni po tym ataku czułam się słabo i miałam duszności szczególnie w pomieszczeniach zamkniętych i po jedzeniu. po jedzeniu również zaczynała mnie boleć głowa, co zresztą zdarzało mi się wcześniej. dlatego bardzo uważałam na to co jem i dbałam o to, żeby zawsze było świeże.