Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duży stres i trzęsąca się głowa

Gość Benedykt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 15 lat i we wrześniu tego roku rozpocząłem naukę w nowym liceum. Nowa klasa, otoczenie, nowi nauczyciele. Cały czas mam problem z nawiązywaniem kontaktów z nowymi ludźmi, chcę, ale bardzo się stresuje. Od samego rozpoczęcia zaczął mnie męczyć bardzo duży stres, którego tak dużego chyba wcześniej nie doświadczalem, przy rozmowie czy odpowiedzi na forum klasy. Byłem smutny, bo inni nie stresowali się tak bardzo jak ja w takich sytuacjach. Do tego doszedł jeszcze jeden problem, mianowicie trzęsła mi się głowa. To sprawiło, że odczuwam jeszcze większy stres gdy mam do kogoś podejść, bo boję się, że się osmiesze, że będzie widać to że sie trzęse. Już nawet gdy ktoś się odwróci do mnie z ławki z przodu, by o coś zapytać, zaczyna mi się trzasc głowa automatycznie, gdy pani wyznacza osobę do pójścia do tablicy, mam wrażenie że zaraz zejdę i ciężko mi opanować drżenie. Czasem łapie się ręką za kark, bo wtedy go nie doświadczam. Raz nauczyciel wyznaczył mnie do tablicy, to było najgorsze, jakoś dawałem radę, ale było bardzo ciężko a i tak było widać. Czasem gdy odczuwam stres, nie mówie racjonalnie, a bardzo niespójnie i nielogicznie, i boję się że źle powiedziałem i co sobie dana osoba o mnie pomyśli. To też wywołuje drżenie. Nie mam tego, gdy siedzę sam na korytarzu czy gdy spotykam się ze znajomymi i bliskimi mi osobami. Poza szkołą, naprzyklad w galerii, gdy ktoś się mnie o coś zapyta, nie odczuwam stresu prawie wogole, tylko w szkole i to tylko w tej nowej bo wcześniej tego nie było. W domu również tego nie doświadczam, a wręcz odpoczywam. Zauważyłem nawet, że na dłuższy okres wolnego, schodzą mi wypryski na twarzy, a jak wracam to znów się nagle Ich więcej pojawia. Myślę że to właśnie od tego stresu szkolnego. Często odnoszę wrażenie, że wyglądam najgorzej z wszystkich, myślę często o tym jak w danym momencie wyglądam i czy, sie np nie garbie lub zle nie patrzę. Bardzo mi to wszystko przeszkadza w funkcjonowaniu. Czy ktoś ma podobny problem do mnie? Skąd się ten olbrzymi stres i drżenie może brać? Czy ma podłoże neurologiczne czy psychologiczne? Co z tym robic? Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi.