Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ECHO mojego serca

kocuro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Miałem dzisiaj robione ECHO serca.Wyniki są następujące:

Wymiary jam serca :

Lewa komora(r)- 44 mm    Lewy przedsionek -33 mm   Aorta-33 mm Pień płucny-17 mm 

Mięsień IVS (r)-8 mm   Ściana tylna(r)-8 mm  Prawa komora-25 mm

Masa mięśnia lewej komory-122g

Zastawka mitralna

E/A 0,8    DT-182 m/s   Fala zwrotna: ślad  

Zastawka aortalna

V max -1,2 m/s

Zastawka  trójdzielna - Fala zwrotna ślad    Osierdzie: bez płynu

Kurczliwość -bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości    Funkcja wyrzutowa-56%     TAPSE-32 mm

WNIOSEK:Wymiary jam serca w normie.Zachowana globalna funkcja skurczowa lewej komory .Upośledzona relaksacja  lewej komory.Normokineza wolnej ściany prawej komory.

I tu moje pytanie.Martwi mnie ta upośledzona relaksacja lewej komory.Czy to coś poważnego ? Na poprzednim wyniku z echa serca tego nie było.Pani kardiolog powiedziała,że  nie ma się czym martwić.Dodam jeszcze,że mam tachykardię i biorę  Isoptin 2x 1 tabletka ( 120 mg)   Mam 43 lata .Proszę o odpowiedź. Z góry serdecznie dziękuję.

Edytowane przez kocuro
41 minut temu, kocuro napisał:

Tylko tyle,że często się pocę i jest mi  prawie zawsze gorąco.A jak powinna byc prawidłowa frakcja wyrzutowa ?

Normalna prawidłowa frakcja oscyluje pomiędzy 60-70%+ Uprawiasz jakieś sporty? Wydolnosciowo jest dobrze?

To nie dobrze że się mocno pocisz ponieważ tracisz cenne minerały niezbędne do fukncjonowania elektrycznego serca, poleciłbym Ci spożywać dużo warzyw/owoców, więcej soli himalajskiej która działa bardzo korzystnie i zawiera bardzo dobre pierwiastki w sobie oraz suplementować dodatkowo jakiś magnez. Ja osobiście poprzez nadmierne pocenie i uprawianie pewnych sportów w lato gdzie pociłem hektolitry potu przyczyniłem się do pogorszenia mojego stanu serca. Pozdrawiam .

Piję wodę z solą himalajską.Sportu żadnego nie uprawiam.Ruszam się.tylko wtedy,gdy robię coś na ogrodzie.Czasem pójdę na fitpark .Zanim trafiłem do kardiologa było gorzej.Mój puls dochodził do 145 uderzeń na minutę ( podczas  ruchu) i od 95 do 105 w spoczynku.Teraz pod czas wysiłku jest max.115/minutę.Wydolnościowo u mnie jest dobrze.Nie męczę się zbytnio nawet podczas wysiłku.Także nie jest źle/