Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Złe samopoczucie po stentach

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja mama jest tydzień po zabiegu wszczepienia stentów i ma ich razem 6 w tętnicach wieńcowych. Bardzo źle się czuje, gorzej niż po zabiegu. Przy byle wysiłku ma kołatania serca i duszności, do tego niskie ciśnienie. Czy to normalne? Czy organizm potrzebuje czasu na powrót do lepszej kondycji?

Na początku roku miałam wszczepione cztery stenty,ostatni w lutym.Po powrocie ze szpitala kondycję miałam tragiczną.Jak po każdej chorobie i zabiegu trzeba dać sobie czas na dojście do zdrowia.Nie ma tak ,że wstawią stenty i za dwa dni jest super.Pewnie mama dostała nowe leki do których  musi się przyzwyczaić.Nie powinna niczego robić na siłę,kondycja wróci tylko nic na siłę.

Moja doktor rodzinna pytała czy chciałabym pojechać do sanatorium po tych stentach ,może mama powinna pojechać do sanatorium.Wiem ,że w Swinoujściu jest kardiologiczny szpital-sanatorium.Trochę czasu trzeba dać mamie no i jesień też kardiologicznym daje w kość .Zdrowia życzę.

W dniu 27.10.2019 o 15:29, Gość sercowa napisał:

Na początku roku miałam wszczepione cztery stenty,ostatni w lutym.Po powrocie ze szpitala kondycję miałam tragiczną.Jak po każdej chorobie i zabiegu trzeba dać sobie czas na dojście do zdrowia.Nie ma tak ,że wstawią stenty i za dwa dni jest super.Pewnie mama dostała nowe leki do których  musi się przyzwyczaić.Nie powinna niczego robić na siłę,kondycja wróci tylko nic na siłę.

Moja doktor rodzinna pytała czy chciałabym pojechać do sanatorium po tych stentach ,może mama powinna pojechać do sanatorium.Wiem ,że w Swinoujściu jest kardiologiczny szpital-sanatorium.Trochę czasu trzeba dać mamie no i jesień też kardiologicznym daje w kość .Zdrowia życzę.

Dlaczego niby jesień kardiologicznym daje w kość? Nie wiem jak Ty ale ja najgorzej czuję się w lato gdzie jest okropnie ciepło, ciągle się poce, szybko bardzo męczę i trace z siebie minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca. Zawsze uwielbiałem słońce ale odkąd zacząłem miec problemy z sercem to zdecydowanie bardziej doceniam i lepięj się czuje w jesień i zime. 

W dniu 24.10.2019 o 16:20, Gość Marcin napisał:

Witam. Moja mama jest tydzień po zabiegu wszczepienia stentów i ma ich razem 6 w tętnicach wieńcowych. Bardzo źle się czuje, gorzej niż po zabiegu. Przy byle wysiłku ma kołatania serca i duszności, do tego niskie ciśnienie. Czy to normalne? Czy organizm potrzebuje czasu na powrót do lepszej kondycji?

Ile Twoja mama ma lat, jak długo leczy miażdzyce, jaki ma cholesterol, bierze statyny? Dobrze by było jakbys jeszcze napisała jakie ma wyniki echo serca. 

Otóż przy miażdzycy bardzo ważna jest prawidłowa dieta, Twoja mama musi bardzo na to zwracam uwagę jak juz w takim stopniu ma zablokowane żyły. Ogromnie ważne jest aby spożywac dostateczną ilość świeżych warzyw i owoców (szczególnie tych czerwonych np: granat, pomidor, buraki. czerwone jabłka, papryka). Również takie przyprawy jak pieprz cayenne oraz tumeric bardzo dobrze działają oksydacyjnie na tętnice więńcowe. Możesz również mamie polecić pare suplementów, podstawowe z nich to Q10, głóg, magnez, omega 3 (muszą być dobrej jakośći, dobra firma bo dużo syfu jest na rynku obecnie) 

Również odpowiednia jest codzienna aktywność fizyczna, nie musi to być bieganie ale chodzenie, rower

Wspaniała dla serca równiez jest joga połączona z odpowiednim oddechem przeponowym która powoduje że serce jest masowane oraz odpowiednio stymulowane, co się przekłada na lepszą prace.

Dobra rozpisałem się tak bardzo w skrócie, masz jakieś pytania to wal na mój email marok-dziki@wp.pl

Pozdrawiam. 

Jestem po angioplastyce 2 stenty dwa lata temu i kolejny 3 teraz w czerwcu. Od początku jestem na betablokerach i przeciw plytkowychy mam kołatanie serca pocenie się, zawroty głowy, zimno, zimne ręce i dretwienia kończyn górnych. Moje pytanie to: czy mogę zrezygnować z betsblokers?