Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obrzęk podudzi

Gość Marcel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam obustronny obrzęk łydek, są bardzo grube w sumie nie wiele chudsze od ud. Poza tym na tyle łydek widoczne są niewielkie żylaki jeszcze nie duże ale są widać.

Mam bardzo wysokie ciśnienie, dzisiaj pielęgniarka mi mierzyła rano ciśnieniomierzem na ramię i wyszło 166/100 i puls 116.

Łydki są twarde nawet bardzo. Jeszcze nigdy nie byłem u kardiologa, mam zamiar niedługo pójść, co mi może dolegać ?

Tak zlecił mi badania, krew mocz cukier, panel lipidowy , byłem u niego w piątek i powiedział że wyniki są dobre tylko trójglicerydy są mocno podwyższone wartość 346. wypisał mi tylko bicardef żebym brał pół tabletki rano, dał skierowanie do poradni kardiologicznej.

Nie mam żadnych stwierdzonych przewlekłych chorób. Moja babcia mówi że mam pewnie zaczopowane żyły w łydkach i dlatego są takie grube jakby spuchnięte.

14 minut temu, Gość Marcel napisał:

Pozostałe wartości to :

cholesterol HDL - 44.3

cholesterol całkowity - 208

cholesterol LDL - 94

ważę 110kg przy wzroście 178cm

Nigdy Echo Serca nie miałem robionego

Rzeczywiście reszta wyników jest wporządku. Jestem również ciekaw odnośnie Twojego cukru na czczo?

Słuchaj sprawa wygląda nastepująco, masz zdecydowaną nadwagę która powoduję mocniejsze obciążenie dla serca. Przy takim ciężarze serce musi zdecydowanie większą prace wykonać i stąd te wysokie ciśnienie oraz tętno. Wzrost trójglicerydów też nie jest bez przyczyny, jest to odpowiedź organizmu na to w jaki sposób się prowadzisz, a zakładam że przy takiej wadze nie jest to zdrowe prowadzenie. Teraz jeśli mógłbys opisac przykłądowe posiłki podczas dnia? Jestem również ciekaw czy wykonujesz jakies aktywności fizyczne? Obrzęk w nogach może być objawem że do Twoich nóg poprostu pod wlywem ćisnienia oraz zatkaniu nie dociera dostateczna ilość krwi utlenowanej.

Zrób echa serca aby sprawdzić czy podłożem opuchniętych nóg nie jest wynikiem zatrzymania wody w organizmie spowodowanej niewydolnością mięśnia sercowego. Jeśli wyniki będą w miare normie, wszystko zalezy od Ciebie jak sie z tym problemem uporasz, o zdrowie trzeba dbać i masz mnóstwo możliwości aby to zrobić, wystarczą chęci i dedykacja. Pozdrawiam

Marcel schudnij a wszystko wróci do normy.Nogi mogą być po prostu grube z otyłości bo masz ja duża.Za bardzo nie rozumiem Ciebie dlaczego diagnozujesz się przez forum , przecież te wszystkie pytania możesz zadać lekarzowi , który udzieli  Ci fachowej odpowiedzi. Tu tylko są laicy żadni fachowcy.Lekarze nie odwiedzają to forum.

Zrobiłem się mocno otyły od tabletek które biorą już 10 lat, klozapol i depakine. Łydki są grube od masy też ale coś z nimi też jest nie w porządku, jeszcze dwa lata temu przy tej samej masie mogłem je objąć rękoma dwoma, teraz już zostaje przy próbie objęcia spora przerwa. Poza tym na tyle łydek widać niewielkie ale jednak żylaki. Echo serca nigdy nie miałem robione tylko pare razy EKG i wyszła tachykardia zatokowa. W piątek lekarz mój rodzinny wypisał mi lek na nadciśnienie Bicardef i od razu jest zmiana, ciśnienie :

135/94 puls 96.

Godzinę temu, Gość Maria napisał:

Marcel schudnij a wszystko wróci do normy.Nogi mogą być po prostu grube z otyłości bo masz ja duża.Za bardzo nie rozumiem Ciebie dlaczego diagnozujesz się przez forum , przecież te wszystkie pytania możesz zadać lekarzowi , który udzieli  Ci fachowej odpowiedzi. Tu tylko są laicy żadni fachowcy.Lekarze nie odwiedzają to forum.

Otóż mylisz się moja droga, to właśnie większość lekarzy są laikami, bynajmniej z mojego doświadczenia, jak i pozostałych niektórych osób których znam osobiście i pośrednio w internecie. Na ogół lekarze totalnie lekceważą problem, zwalają na problemy natury psychicznej i nawet nie doradzą jak człowiek powinien postąpić tylko przepiszą jakieś tabletki chociazby na nadcisnienie czy tam cholesterol i tyle lekceważąc źródło problemu i próby naturalnego poradzenia sobie z tym bez tych chemicznych leków. Dopiero jak problem jest mega poważny, krytyczny interweniują, a tu chodzi o profilaktyke i jak najwczesniejsze wykrycie nieprawdilowosci aby w pore to zatrzymać i uporać się z tym

Przychodzi taki pacjent jak powyżej do lekarza i ten mu mówi ze wszystko jest wporządku i nie ma się czym martwić, opuchnięcie łydek? a co tam nic Ci nie jest. Następnie pacjent myśli sobie w sumie jak lekarz tak mówi to będe tak żył dalej i nic z tym nie robi co będzie prowadzić do pogorzeszenia stanu zdrowia i dopiero wtedy jak stan zdrowia jest na tyle ciężki oni interweniują ze swoimi chemicznymi proszkami i starają się "leczyć" co nie ma z leczeniem nic wspólnego tylko łagodzenia objawów.

Marcel, masz za wysokie ciśnienie, za wysokie trójglicerydy, pewnie do tego masz problem z cukrem, masz nadwagę, zakładam ze przy tej wadze się nie ruszasz i masz problem ze zdrowiem, powinno Cie to zmartwić i dać to do myślenia i zmienić swoje nawyki. Pozdrawiam. 

Apropo klozapolu, wiem z czym to się je, mój kuzyn ma schizofrenie paranoidalną i wrzucał masywne ilości tego leku po którym tył w oszałamiającym tempie, o ile nie masz ciężkiej schizofrenii, radzę zejść z tych leków w trybie natychmiastowym albowiem te leki są silnie toksyczne, uzależniające i powodują jak widać wyżej szybkie przybieranie na masie co powoduje u Ciebie problemy ze zdrowiem. Pamiętaj, jedna rzecz jest przyczyną drugiej, nastepna rzecz przyczynia się do czegoś innego, spirala się nakręca i może dojść do tragedii zdrowotnej, mówie to z własnego doświadczenia. 

Dzik , widzisz otylosc Marcela ma  konkretna przyczyne , czyli leki ktore to powoduja , tego Marcel w swoch pierwszych postach nie napisal , dlatego Dzik nie MOZNA radzic osobom piszacym tu na forum i nie daj Boze naklaniac do zaniechania brania tabletek . Napewno jest pod scisla kontrola psychiatry i takie dawki musi brac , tylko lekaz moze zdecydowac o obnizeniu nie osoby z forum.

Laik lekarz  jest 100 razy lepszy dla chorego niz fachowec z forum a tak jeszcze napisze , ze z lekarzami maja problem i ich fachowoscia ludzie , ktorzy maja nerwice wszelakie lub inne schorzenia psychiatryczne. Jest to bardzo widoczne rowniez na forum , Ci ludzie po prostu nie ufaja lekarzom a i na dodatek naklaniaja ich do tackich zachowan , jest to bardzo niebezpieczna praktyka . Tak nie wolno robic.

5 godzin temu, Gość Dzik napisał:

Apropo klozapolu, wiem z czym to się je, mój kuzyn ma schizofrenie paranoidalną i wrzucał masywne ilości tego leku po którym tył w oszałamiającym tempie, o ile nie masz ciężkiej schizofrenii, radzę zejść z tych leków w trybie natychmiastowym albowiem te leki są silnie toksyczne, uzależniające i powodują jak widać wyżej szybkie przybieranie na masie co powoduje u Ciebie problemy ze zdrowiem. Pamiętaj, jedna rzecz jest przyczyną drugiej, nastepna rzecz przyczynia się do czegoś innego, spirala się nakręca i może dojść do tragedii zdrowotnej, mówie to z własnego doświadczenia. 

Jeśli masz kuzyna ze schizofrenią to powinieneś wiedzieć co dzieje się z takim człowiekiem jak odstawi leki albo zacznie brać jak mu się podoba. Bez leków wróci do "swojego" świata i raczej na żadnym forum nie napisze już nic o sobie.Mam nadzieję ,że Marcel z odstawianiem leków poczeka  do wizyty u swojego psychiatry.W żadnej chorobie nie ma tak,że jak się odstawi lek to się zdrowieje.Marcel sam powinien zastanowić się nad swoją dietą,z czego może zrezygnować i nie będzie ukradkiem tego jeść. Marcel małymi krokami bierz się za siebie,zadawaj lekarzom dużo pytań i nie pozwól się zbyć.Czasami przed wizytą warto spisać sobie o co chcę spytać lekarza ,żeby nic nie umknęło.

Ciśnienie już mi się ustabilizowało, dzisiaj na przykład zmierzyłem  i jest 135/92 a puls spadł bardzo dużo na 86. I zauważyłem, że jak spadło ciśnienie to serce przestało mnie boleć i kłuć, właściwie od momentu kiedy biorę Bicardef czyli tydzień czasu nie zabolało mnie ani razu. Pozostają jeszcze te spuchnięte podudzia, na kardiologa trzeba w moim mieście czekać na NFZ prawie rok czasu więc nawet się nie zarejestrowałem mimo że mam skierowanie, chyba warto pójść do prywatnej przychodni i zapłacić ? A może ja mam żyły zaczopowane w nogach ?

50 minut temu, Gość Marcel napisał:

Ciśnienie już mi się ustabilizowało, dzisiaj na przykład zmierzyłem  i jest 135/92 a puls spadł bardzo dużo na 86. I zauważyłem, że jak spadło ciśnienie to serce przestało mnie boleć i kłuć, właściwie od momentu kiedy biorę Bicardef czyli tydzień czasu nie zabolało mnie ani razu. Pozostają jeszcze te spuchnięte podudzia, na kardiologa trzeba w moim mieście czekać na NFZ prawie rok czasu więc nawet się nie zarejestrowałem mimo że mam skierowanie, chyba warto pójść do prywatnej przychodni i zapłacić ? A może ja mam żyły zaczopowane w nogach ?

Jak masz pieniądze warto się udać do kardiologa prywatnie, wypytasz o wszystko i koniecznie wspomnij o echo serca. 

W dniu 15.11.2019 o 18:58, Gość Marcel napisał:

Załóżmy, że zostanie odnaleziona przyczyna mojego obrzęku podudzi, w jaki sposób potem można to usunąć tzn żeby były normalne bez obrzęku bez opuchlizny?

Chociażby używkami powodującymi odwodnienie organizmu, bo prawdopodobnie może Ci się tam woda zbierać. Weź poprobuj preparaty diuretyczne na przykład : pokrzywa, zielona herbata, o reszcie poczytaj, nie będe tutaj wszystkich wypisywać, te co wymieniłem są całkowicie bezpieczne, ogólnie stosowanie leków/preparatów diuretycznych trzeba w miare kontrolowac aby za MOCNo się nie odwonić. Sprobuj taka kuracje diuretyczną i daj znać czy pomogła, pozdrawiam .