Skocz do zawartości
kardiolo.pl

wahania pulsu.

Gość Patryk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Jakieś 8 lat temu miałem wysokie skoki pulsu i ciśnienia. Przyjęto mnie do szpitala (oddział endokrynologiczny, bo miałem podwyższone TSH, więc podejrzewano podłoże hormonalne) zrobiono wiele badań i wszystko wyszło w porządku. Zauważono jedynie, że mam za wysoki puls spoczynkowy, więc przepisano Beto-ZK 25. Od tamtego czasu zupełnie nie zwracałem uwagi na swoje serce i czułem się dobrze, może poza tym, że czasami brakowało mi energii i miałem zadyszkę po wysiłku, ale zawsze zwalałem to na ogólny brak aktywności fizycznej, kondycji. Jakieś dwa tygodnie temu czułem się nie do życia, więc zmierzyłem ciśnienie. wyszło 89/55, puls 55. Przejąłem się i postanowiłem odrzucić ten lek. Po pierwszym dniu czułem się okropnie i zdałem sobie sprawę, że muszę brać choć połowę, aby się przyzwyczaić do jego braku - od tamtego czasu biorę pół tabletki. Od kiedy biorę pół tabletki moje ciśnienie jest raczej dobre, ale mój puls jest nadal niski w spoczynku, a dość wysoki podczas jakiejkolwiek aktywności, do tego długo zajmuje jego normalizacja. Dla przykładu, przed snem miałem puls 48. Postanowiłem kupić smartwatcha, aby lepiej obserwować swój organizm. Podczas snu mój puls spadł do 39 pierwszego dnia - wciąż biorąc pół tabletki beto-zk 25. Nie wiem jak niski musiał ten puls być, gdy brałem całą tabletkę. Mimo tak niskich wyników w spoczynku, już po samym podniesieniu się z fotela mój puls ląduje w rzędzie 90-100. Czy te wyniki są normalne? Dodam, że jestem mężczyzną, mam 31 lat. Moja tarczyca jest zdrowa, miałem też inne badania krwi i są w normie, nie mam też nadwagi (BMI po środku), ale też nie jestem aktywny fizycznie, praktycznie w ogóle. Jakieś opinie co mogłoby powodować takie rozbieżności pulsowe i czy jest się czym przejmować? Z góry dziękuję.

Jeśli nie jesteś osobą aktywną to niski puls raczej wynika z "urody" Twojego organizmu....Jeżeli nie towarzyszą Ci przy tym żadne dolegliwości typu zawroty głowy, słabość i omdlenia to nie ma się czym martwić.... Ja mam ogólnie niski puls, ale też dużo biegam i jeżdżę na rowerze....Jak siedzę to w spoczynku mam tętno 50-55, wystarczy że się położę i spada poniżej 50....rano jak sie budzę to mam w okolicach 42-44, więc w głębokim śnie pewnie też spada poniżej 40. Byłem u kardiologa parę razy w ciągu ostatnich 7 miesięcy (ale to wynikało raczej z mojego wmawiania samemu sobie że coś jest nietak z sercem) i kardiolog powiedział że normalnie tętno może spaść nawet do 40 w ciągu dnia i jeżeli nie Ci nie jest - to taka Twoja uroda. Jeśli chodzi o tętno podczas ruchu/wstawiania/chodzenia to każdy organizm jest inny ale wydaje mi się że wszystko u Ciebie ok. Jak masz smartwatcha to sporobuj przebiegnac sie z 3 km i zobacz jaki puls Twoje serce osiąga.....Jeżeli będzie bliski maximum to znaczy że musisz zacząć pracować nad wydolnoscią. Poczytaj jak sie oblicza max. HR wysiłkowe dla danego wieku. 

Patryk powinienes pojsc do kardiologa i z nim ustalic jak masz jakies watpliwosci. Jezeli twoj puls jest taki niski to moze rzeczywoscie nie musisz brac tabletek ale to nie cukierki i nie mozna sobie samemu ich przestac brac, trzeba to zrobic pod kontrola lekarza ktory ci powie czy masz brac pol, przez ile i czy masz calkiem przestac.takie przestawanie samemu moze rozstroic serce. Co do niskiego pulsu w spoczynku to pewnie nie wiesz czy to u ciebie normalne bo przed braniem lekow na pewno sobie nie mierzyles codziennie i co noc. W nocy to normalne ze ma sie duzo nizszy puls. Ja jak szlam szybko do pracy i nosilam holtera to mialam puls 135 i wcale go nie czulam, natomiast wczesniej mialam nizszy niz ten (bo holter zarejestrowal tylko najwyzszy 135) w spoczynku a czulam takie kolatania ze musialam tabletke wziac. Takze jezeli nie czujesz kolatania lub slabosci to moze puls skakac przy wysilku