Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ponad 4500 pobudzeń nadkomorowych

Gość Eva

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy to wygląda groźnie? Byłam już u kardiologa, ale chciałam też tu zapytać.

Moje objawy to głównie: napięciowe bóle głowy.. praktycznie codziennie, ok 1-2 razy w miesiącu kłujące bóle głowy w okolicy skroni (zwykle przy okazji okresu, a mam je bardzo bolesne - endometrioza. Jestem po 2 operacjach, liczne zrosty itd.). Oprócz tego niekiedy zawroty głowy, szumy uszne mam codziennie od miesięcy, mroczki przed oczami nawet na nie białym tle, dużo. Duszności w okolicy klatki piersiowej, szyi. Bolą mnie plecy w odcinku piersiowym.

W wynikach badań: niedokrwistość, crp i to drugie odpowiedzialne za infekcje ok; sód, potas, kreatynina ok, próby wątrobowe ok; lipidogram super. Generalnie w krwi oprócz tej niedokrwistości nic nie widać.

W echu serca: ugięcie skurczowe płatków zastawki mitralnej i trójdzielnej wtórne do hiperkinezy; LVEF ponad 75%; przegroda międzyprzedsionkowa wiotka i cienka uwypukla się naprzemiennie, bez cech przecieku. Generalnie serce prawidłowo pracuje, ma odp. wielkość itd.

Ciśnienie: 100-125/75-95 (pojedyncze pomiary gdzie rozkurczowe osiąga ponad 95 i 100).

Holter ekg:

wszystkie qrsy: 99072

Pobudzenia komorowe: 1

Pobudzenia nadkomorowe: 4535!!! W tym 103 bigeminie, 23 trigeminie, 1 rytm SVE dł 4 przy 75bpm. Całkowita liczba SV 4948!!!

Brak pauz, brak AF i AFL

ST2 liczba minut 2,4; max obniżenie st -2,9mm; max uniesienie 0.

Max qt 468, qtc 437. Średni qt 368, qtc 392.

Średni hr 69 bpm, min. 45, max 153. Nie znaleziono zaburzeń przewodzenia.

Czy ktoś tu miał podobne wyniki przy wydolnym sercu? Jak poważna to arytmia? Czy to obniżenie st oznacza coś poważnego? Bo ludzie w necie mają po 30 takich pobudzeń nadkomorowych i się martwią, a ja mam ponad 4500.

Mam 35 lat.