Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Po zapaleniu mięsnia sercowego

Gość r

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Ja IZW przeszłam w wieku 7 lat, To było koszmarne przezycie. Spędziłam w szpitalu 6 tygodni, ale dopiero przez dwa ostatnie leczyli mnie na własciwe schorzenie. Wczesniej nikt nie wiedział, dlaczego ma 40 st. gorączki, bóle mięśni i utratę wagi. Sytuacja była o tyle niebezpieczna, że mam wrodzoną wade serca. Wtedy byłam jeszcze przed pierwszą operacją ( miałam w sumie 3). Gdyby nie kardiolog z Gdańska, ktora przyjechała do Koszalina, i stwierdziła płyn w osierdziu, dawno bym nie żyła. A zaczęło się od tego, ze nie skończyłam kuracji antybiotykami podczas grypy czy anginy. Dostałam gorączki reumatycznej, ktora przerzuciła się na serca. Do tej pory muszę brac antybiotyki przy każdym przeziebieniu, a ponadto przed zabiegami stomatologicznymi (np. wyrwania zęba), laryngolicznymi, chirurgicznymi i ginekologicznymi oraz po nich.Z serce nie ma żartów. A mam niemal 28 lat. I cieszę się życiem:-) Działam w Fundacji Serce Dziecka im. Diny Radziwiłłowej, do której tez zapraszam wszystkich, ktorzy mają wrodzone i nabyte wady serca. www.sercedziecka.org.pl
tak to prawda zalezy tylko kiedy zostanie wykryte zapalenie miesnia sercowego bo to tez jest istotne ale mozna uprawiac po roku moze pol nawet sporty ekstremalne o ile wszystkie zmiany serca odwroca sie ale jak to mi powiedzial moj lekarz prowadzacy a mialem bardzo dobrego to 90% ludzi przechodzi to bez powiklan a zmiany cofaja sie ale przez rok trzeba sie oszczedzac konkretnie dieta dieta !! i spacerek.

Witam, prawie po 7 latach od ostatniego wpisu... :-) Zdążyłem zapomnieć o zapaleniu serca... Jednak trzeba pamiętać, by choroby sezonowe leczyć, a zwłaszcza w pierwszych dniach wypoczywać.. Wiem jak kiedyś martwiłem się, nie wiedząc co to takiego to zapalenie..dziś rozumiem jak potrzebna jest także wiara w zdrowie. Krok, po kroku. Dzień, po dniu, bez zamartwiania. Wszystkim nam zdrowia! :-)) r.

Witam. Mam 26 lat,od 3 lat mieszkam w Holandii 5 miesiecy temu zdiagnozowano u mnie zapalenie osierdzia z zajeciem miesnia sercowego 5 dni lezalem w szpitalu po 5 dniach mnie wypuscili wszystkie badania ok niewielkie zmiany w zapisie ekg za 2 tyg mam kolejne badania doppler,holter,test wysilkowy,kondycyjnie czuje sie ok cisnienie tez jest ok(mierze codziennie),jednak praktycznie codziennie miewam bole w klatce piersiowej,martwi mnie to,moze to nerwica??nie wiem...wydaje mi sie ze najgorsze w tej chorobie jest zalamanie psychiczne gdy mlody czlowiek dowiaduje sie ze byc moze jego serce nie bedzie juz nigdy tak sprawne jak kiedys...to ogromny cios..mam dwuletniego synka,mieszkamy sami z dziewczyna,zupelnie sami...kiedy uslyszalem diagnoze i zaczalem czytac o tej chorobie totalnie sie zalamalem,wyobrazalem sobie najgorsze tym bardziej ze 2 pierwsze miesiace byly tragiczne kazde wejscie po schodach czy spacer okropnie mnie meczyly,malo co a nie wpadlem w depresje..jednak teraz powoli dochodze do siebie...najwazniejsze to pozytywne myslenie wiem z doswiadczenia ze jest to masakrycznie ciezkie gdy czujesz sie jak dziadek,gdy ciagle cie boli w klatce gdy twoje serce szaleje... ale jezeli sie zalamiemy to juz po nas..dlatego pomimo wszystko trzeba byc dobrej mysli :) Zycze Wam wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia :)

Gość Adrian1234

Witam Wszystkich!:) przechodze ZMS poraz pierwszy, jestem w szpitalu od 6 dni i dzis po konsultacji z lekarzem mnie wypisuja do domu. Mam przerwe 3 miesiace od calkowitego wysiłku. Musze czekac od 6-8 tygodni na rezonans magnetyczny. Pisze do was z jednego waznego powodu, ze nikt nie wspomnial **WSZYSTKO lezy w recach Boga** modlitwa rozancowa dziala cuda! a Jezus Chrystus jest najlepszym lekarzem... Oddaje mu wszystko, kazda moja czastke. Zycze wam wszystkim o odnalezienie drogi jaka jest Jezus, poprzez królowa nieba i ziemi, ktora jest Maryja. Pokorna modlitwa, modlitwa i modlitwa... nie jak odmawianie jakiejs regolki z pamieci, musicie naprawde uwierzyc, a nie zobaczyc, a bedzie wam dane. Dziekuje Swietej Trojcy, ze mialem, spotkalem ludzi wokol siebie ktorzy mnie zblizyli do wiary, takiej prawdziwej, to dlugi proces wzlaszcza gdy zlo probuje bysmy nie szli sciezka dobra. Napisze to jeszcze raz **MODLITWA ROZANCOWA DZIALA CUDA** i nie oczekujcie, ze wszystko sie wydarzy od razu... To zycie jest tylko proba... POzdrawiam

Witam serdecznie. Mam 32 lata, jestem 5 miesięcy po porodzie. W połowie maja przez rezonans magnetyczny miałam stwierdzone zapalenie mięśnia sercowego. Różnie się czuję, raz lepiej raz gorzej. Czasami czuję jakby słoń mi usiadł na klacie, czasami kłucie. Nabawiłam się arytmii. Ogólnie choroba gówniana. Chciałabym już wrócić do treningów i takiego normalnego funkcjonowania....Mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku