Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mierzenie Ciśnienia - jaka pozycja

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam pytanie które nie daje mi spać od dłuższego czasu, a nie mogę znaleźć na nie jednoznacznej odpowiedzi..... otóż, czy mierzenie ciśnienia może odbywać się w pozycji leżącej?

Pytam, ponieważ zawsze jak mierze ciśnienie w pozycji leżącej to uzyskuje wyniki w przedziale 125-135/70-80 (o każdej porze dnia) - czyli prawidłowe, natomiast jak siadam wówczas jest odpowiednio wyższe tj. 140-150/85-95

Nie wiem z czego to wynika, natomiast zauważyłem, że jak się kładkę to potrafię się bardziej odprężyć.

Jeśli okazałoby się że pozycja leżąca przekłamuje, to wychodzi na to że mam nadciśnienie....? z drugiej strony ostatnio byłem w szpitalu i tam każdemu bez wyjątku mierzą ciśnienie w pozycji leżącej....

Z góry dzięki za odzew!

W pozycji lezacej twoje serce nie wykonuje zadnego wysilku poza utrzymaniem funkcji zyciowych. W pozycji siedzacej cisnienie sie zmienia bo juz serce musi utrzymac twoje miesnie ktore utrzymuja twoje cialo. Stad puls i cisnienie zwiekszaja sie. W pozycji stojacej krew zaczyna przyspieszac w nogach wiec cisnienie i puls wzrastaja jeszcze bardziej. Prawidlowe mierzenie cisnienia to mierzenie w pozycji posredniej czyli siedzacej. Jednakze w szpitalu mierzyli mi na siedzaco a czasem na lezaco. Sprobuj usiasc i odsiedziec z 3 minuty jak zmienisz pozycje z lezacej na siedzaca i dopiero zmierzyc