Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napady tachykardii częstoskurcz

Gość Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Nazywam się Darek mam 21 lat i mam straszny problem, który uprzykrza mi życie do tego stopnia, że rozmyślałem już nad tym, aby je zakończyć. Mianowicie miesiąc temu miałem nagły skok pulsu i ciśnienia, strasznie się przestraszyłem. Jeszcze wtedy nie wiedziałem, że to puls i ciśnienie. Moi bliscy zadzwonili po karetkę, ratownicy na miejscu po sprawdzeniu pulsu i ciśnienia stwierdzili 240/180 i puls 165. To dolało goryczy do sytuacji jeszcze bardziej się wystraszyłem, czułem że mdleje i umieram. Podano mi dożylnie lek na obniżenie ciśnienia i pulsu i do tego relanium. Trochę przechodziło po chwili. Zawieziono mnie na SOR i zostawiono na obserwacji 6 dni na oddziale chorób wewnętrznych. Zrobiono mi badania takie jak EKG, RTG klatki piersiowej, USG tętnic szyjnych i wątroby, tomograf głowy, morfologie, chemie no i holter ekg. Tu pojawia się problem bo holter miałem założony jak bałem wstać się z łóżka szpitalnego i leżałem w nim 24h. Dlatego też boje się, że wynik badania mógł być nie miarodajny i coś zostało przeoczone. Reszta badań nie wskazywała na jakiekolwiek problemy ze strony serca czy czegokolwiek. Jedynie otłuszczona wątroba (mam nadwagę). Lekarz przepisał metokard i alprazopam i dał skierowanie do psychiatry i kardiologa, aby wykluczyć przyczynę kardiologiczną, bo na jego oko to była nerwica. W moim mieście niestety nie ma kardiologa więc udałem się do dobrego internisty, który zrobił echo serca i powiedział, że serce mam zdrowe i mam się nie obawiać żadnego zawalu itp. Jednakże ja nadal mam w głowie swoje, kilka razy w ciągu dnia serce przyspiesza do 150-160 uderzeń na minutę co bardzo mnie niepokoi i wzywam karetkę. W ciągu tygodnia około 4 razy jestem na SORze. Niestety nikt nie może wyłapać żadnego zaburzenia. Byłem dziś u psychiatry, który stwierdził nerwicę i zalecił farmako i psychoterapie. Jednak moje serce wciąż pracuje nieregularnie i co chwile przyspiesza. Szczególnie kiedy zasypiam lub się budzę. Jest to nie do zniesienia naprawdę pojawiają się już myśli samobójcze.

Hej ja tez mam takie akcje. Ja mam wypadanie platka w sercu ale nie wiem do konca czy to jest tego przyczyna. Jeden kardiolog mowi ze tak a drugi ze mam takie serce po prostu. Badania wszystkie poza tym platkiem w normie. Holter tez chociaz mialam taki atak noszac holtera. U mnie to jest po jakichs stymulantach tzn kawie, alkoholu, papierosach itd. Ale kiedys mialam wirus zoladkowy i sie b odwodnilam i wtedy mialam co kazde wybudzenie tak. B szybki puls, myslalam ze zejde z tego swiata. Mam przepisany lek na serce doraznie bo nie chce brac codziennie (teraz juz sie uspokoilo) i mam uspokajajace krople zeby sie w takich chwilach bardziej nie denerwowac. Nie wiem skad to ale tez cierpialam kiedys na nerwice i ogolnie mialam ostatnio b duzo stresow i sytuacji konfliktowych. Ja mam 35 lat. Pamietam jak kardiolog mi mowil ze czasem u mlodych ludzi tak sie dzieje a potem to przechodzi. Moze tak jest w twoim przupadku. Bierz podwojne dawki magnezu z potasem i wit b6. Jedz duzo owocow i warzyw i zero uzywek, kawy, herbaty i sprobuj sie uspokoic, bierz cos na uspokojenie i zobacz czy to bedzie mijac, jak nie to idz do jakoegos innego miasta do kardiologa. Bedzi3 dobrze, mlody jestes 😉

Cześć Darku :) spokojnie, wysokie ciśnienie czy puls nie jest powodem aby sobie zakończyć samemu żywot, trzeba się trochę "nacierpieć" a poważnie, to jestem sporo starsza od Ciebie i uwierz, że jak zaczynam czuć swój puls, od razu sięgam...a raczej sięgałam po ciśnieniomierz. Jako sportowiec zamiast ok 60 miałam nagle 72 puls i uwierz, ze też umierałam ale jak czytasz- żyję. Ciągłe mierzenie tylko nakręca, głowa jest pełna bezsensownych myśli że to już koniec...a jak nie teraz to na pewno przy kolejnym pomiarze i tym sposobem ciśnienie i puls stale wzrasta. Skoro masz wyniki ok, lądując na SORZe też nic nowego się nie dowiadujesz to próbowałabym się wyciszyć, może zacząć uprawiać jakiś sport ( nadwaga nie jest przeszkodą). Nie polecam psychotropów ( jeśli psychiatra takie zapisał,) są dostęne ziołowe ktore brane regularnie też działają. Wiem, ze trudno nie mysleć ale musisz przede wszystkim wyczyścic głowę, znaleźć sobie zajęcie, w chwilach kiedy masz "atak" iść na spacer... nie jestem lekarzem ale przerabiałam już wiele takich sytuacji i piszę z własnego doświadczenia. Oczywiście to tylko porady, bo badania i konsultacja lekarza to podstawa, ale masz to już za sobą. No Stres 😉 głeboki oddech i do przodu. Powodzenia! 

Najgorsze, ze u mnie te 150 to norma przy "ataku" choc nie nazwalbym tego atakiem bo nic poza walącym sercem i uczuciem jakbym mial zemdlec nie doswiadczam dlatego wlasnie tak trudno mi jest to pokonac. Ciagle boje sie ze to migotanie przedsionkow bo kiedy mialem robiony holter lezalem tylko w lozku nie chcialem wyjsc zeby nie prowokowac akcji serca i boje sie ze dlatego nic nie pokazal...

Darek ma rację, może nie miałam 40 ale ok 60 to był max wiec umierałam przy 70+ 😂 człowiek sam się naręca i ma tysiące myśli a to tylko pogarsza cała sytuację. Przy założeniu holtera powinieneś wykonywać normalne, codzienne czyności nie skupiając się na tym, ze masz badanie. No chyba, ze wynik po leżeniu Cię uspokoi i zamierzasz resztę życia wówczas przeleżć 😉 Jeśli obawiasz się, ze masz migotanie, a w żadnych badaniach nie wyszło, to dla swojego spokoju proponuję założyć holet jeszcze raz i żyć. Praca, szkoła, sport..cokolwiek na co dzień robisz to rób to podłaczony pod kabelki a wówczas dowiesz się czy masz problem z migotaniem :)